rettSsaken starter i dag:

– Måten han blir behandlet på er helt uakseptabel

FAN: Ivan Waliullah har møtt opp utenfor tingretten for å vise sin støtte.
ASAP Rocky attends Rihanna's 4th Annual Diamond Ball at Cipriani Wall Street on September 13, 2018 in New York City. (Photo by Angela Weiss / AFP)
STØTTE: Ivan Waliullah har møtt opp utenfor tingretten i Stockholm for å vise sin støtte til Asap Rocky. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2 / NTB Scanpix
STOCKHOLM/OSLO (TV 2): Den amerikanske rapperen har sittet fengslet i Sverige i drøyt tre uker etter en voldsepisode.Tirsdag starter rettssaken.

Natt til onsdag 3. juli ble Rakim Mayers, best kjent som ASAP Rocky, pågrepet i Stockholm.

Han ble arrestert etter hans opptreden på hip hop-festivalen «Smash» på Olympiastadion i den svenske hovedstaden.

Skulle opptre i Norge

Rapperen skulle etter planen stå på scenen under den norske festivalen «Kadetten» i Sandvika, dagen etter.

Siden da har han sittet fengslet i Sverige, og torsdag i forrige uke ble han tiltalt for vold.

Tirsdag starter rettssaken mot rapperen og to andre menn i hans følge i Stockholms tingsrätt, hvor de står tiltalt for vold.

Rapperen selv nekter straffskyld, og hevder han handlet i selvforsvar.

Rocky mener også at han prøvde å roe ned situasjonen før det utartet seg til et slagsmål.

SLÅSSKAMP: Her slår rapperen Asap Rocky en svensk mann. Han ble senere pågrepet og tiltalt for vold. Foto: Svensk politi
SLÅSSKAMP: Her slår rapperen Asap Rocky en svensk mann. Han ble senere pågrepet og tiltalt for vold. Foto: Svensk politi

– Jeg fikk han ned på bakken, jeg sparket og slo, har rapperen fortalt i avhør.

Etter hendelsen ble flere mobilvideoer av slagsmålet lagt ut på hans Instagramkonto. De viser hvordan stjernen kaster en mann og deretter slår.

Det var ikke hensikten med filmene at de skulle ende opp som viktige bevis for aktor, skriver Aftonbladet.

– Jeg blandet meg ikke inn i slagsmålet, ettersom jeg er kvinne, men jeg filmet alt for å vise at de ikke gjorde noe galt, har kvinnen som var der sammen med ASAP Rocky forklart i avhør.

Utenfor tingretten i Sverige er det et enormt medieoppbud. Ifølge SVT er 70 journalister fra 40 ulike mediehus på plass i tingretten i Stockhom tirsdag for å følge rettssaken mot rapperen. Fra USA har blant andre CNN, ABC, New York Times og USA Today tatt turen.

Flere fans av rapperen har også møtt opp for å vise sin støtte. Én av disse er Ivan Waliullah.

– ASAP Rocky har fantastisk musikk, og at han blir behandlet sånn i Sverige er helt uakseptabelt, sier Waliullah til TV 2.

Han mener slåsskampen var et resultat av selvforsvar.

– Jeg håper forsvaret får vist hvordan Asap Rocky tenkte, sier Waliullah.

– Ess i ermet

I forkant av rettssaken har en av mennene i rapperens følge byttet forsvarer. Sammen med de øvrige forsvarerne har de nå lagt en plan for hvordan trioen skal frikjennes.

OVERVÅKNINGSBILDER: Rapperen i hvit hettegenser på vei ut fra hotellet. Foto: Svensk politi
OVERVÅKNINGSBILDER: Rapperen i hvit hettegenser på vei ut fra hotellet. Foto: Svensk politi

– Innen kort tid vil det komme egne bevis fra forsvaret. Dette er bevis aktoratet ikke har presentert. Vi har rett og slett et ess i ermet, sier advokat Martin Persson ifølge Aftonbladet.

En flaske skal være blant bevisene i saken, men det har vært uklart om den ble brukt og av hvem. Til SVT sier advokaten at de kommer til å vise at ingen flaske ble brukt til å slå eller skade noen med.

Risikerer to års fengsel

Det er satt av tre dager til rettssaken som innledes tirsdag. Ifølge artistens forsvarer fortsetter den torsdag og fredag. Rapperen risikerer opptil to års fengsel hvis han blir kjent skyldig.

Saken mot den amerikanske artisten har fått enormt med oppmerksomhet i USA, og en kampanje har blitt lansert for å løslate Rocky fra fengsel.

Også president Donald Trump har engasjert seg, og han har blant annet ringt til Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Trump-stil

Under den 20 minutter lange telefonsamtalen tilbød den amerikanske presidenten seg personlig å betale kausjonen til rapperen, til tross for at dette ikke er en praksis som benyttes i det svenske rettsvesenet.

USA-ekspert Eirik Bergesen sier til TV 2 at innblandingen til presidenten er ulikt en president, men i typisk Trump-stil.

– Han setter rettsprosessen til side, og mener at denne saken burde løses på bakrommet. Trump mener også at saken skal løses på bakgrunn av en slags takknemlighetsgjeld som Sverige skal ha overfor USA, sier Bergesen.

– Det utrolige er at dette skjedde dagen etter Mueller-høringen, som nettopp handlet om at Trump hadde blandet seg inn i pågående etterforskning, fortsetter han.

BLODIG: Den fornærmede hevder han blant annet ble slått i hodet med en glassflaske. Foto: Svensk politi
BLODIG: Den fornærmede hevder han blant annet ble slått i hodet med en glassflaske. Foto: Svensk politi

Beskyldt for rasisme

Innblandingen til Donald Trump skjedde kort tid etter at presidenten ble beskyldt for rasisme, etter at han ba fire kvinnelige politikere om å «dra tilbake» til landene sine, og «fikse dem» før de kommer tilbake til USA.

Bergesen mener presidenten bruker saken til ASAP Rocky aktivt i sitt politiske spill.

– Han sliter med den afroamerikanske velgergruppen, og dette er en måte for han å henvende seg til denne gruppen, sier USA-eksperten.

Ida Madsen Hestman er fungerende kulturredaktør og musikkjournalist i Dagsavisen. Hun mener det er interessant å se hvor enormt med oppmerksomhet fengslingen av den amerikanske rapperen har generert.

– Støttespillerne til ASAP Rocky oppfører seg som om han sitter fengslet i Guantanamo, men så sitter han i Sverige. Saken har blitt blusset opp i media, uten at man er kjent med forholdene bak og hva slags land Sverige er, sier Madsen Hestman.

TV 2 er på plass i Stockholm, og vil følge rettssaken gjennom dagen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook