Temperaturene faller – men ikke pakk bort badetøyet

I dagene som kommer vil temperaturen synke betraktelig i store deler av landet, men nærmere helgen kommer godværet tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi går ut av en helg som har vært preget av mye sol og høye temperaturer i store deler av landet.

Fredag ble det tropedag i 15 av Norges 18 fylker. Lørdag fikk Laksfors i Nordland den høyeste temperaturen med 35,5 grader.

Søndag var det Mosjøen i Nordland som ble varmest. Der krøp kvikksølvet opp til 34,8 grader.

Mandag fortsetter finværet fra helgen i store deler av landet.

Et lite område sør i Nordland vil ha noe mer skyer. Det samme gjelder nordlige deler av Troms og nordover i Finnmark.

– Men det er fremdeles godt og varmt. I dag blir det generelt ganske likt vær som i går, men temperaturene vil bli litt lavere, sier meteorolog Beate Tveita i Storm.

Fortsatt sommertemperaturer

Generelt vil gradene altså krype noe nedover i dagene som kommer, men mandag vil det fortsatt være badetemperaturer. I områdene nord for Vestlandet og opp mot Trøndelag vil kunne komme opp mot 30 grader.

– I går var det opp mot i overkant av 34 grader, men i dag vil det nok bli litt lavere. Det er også trenden fremover, det skal bli litt kjøligere i noen dager fremover, sier meteorologen.

Tirsdag vil nemlig været begynne å bli dårligere i forhold til hva man fikk i helgen, spesielt Sør-Norge vil bli rammet av det som kan bli til dels kraftige byger.

–Tirsdag er det et nedbørsområde som kommer inn over grensetraktene i Trøndelag og på Østlandet, forklarer Tveita.

Utover ettermiddagen og kvelden tirsdag vil disse bygene trekke mot Vestlandet og videre sørover mot Sørlandet.

– Det kan bli kraftige byger med mye nedbør på kort tid, særlig i indre strøk av Vestlandet, sier hun.

Tordenbyger

Meteorologen forteller at man flere steder i Sør-Norge også kan vente seg heftig tordenvær i dagene som kommer, spesielt på Vestlandet.

– Det kan komme en del nedbør på Østlandet i morgen, men tordenfaren er mindre der. På Vestlandet kan det komme flere kraftige tordenbyger utover ettermiddagen og det kan komme en del nedbør på kort tid, sier Tveita.

Hun sammenlikner bygene som kan komme med de som raste over deler av Sør-Norge allerede søndag kveld.

Også på Sørlandet blir det fare for torden utover ettermiddagen og kvelden tirsdag.

Ytre strøk av Vestlandet vil slippe unna en del av bygene. Dermed ser det ut til at områder nord for Bergen mot Stadt og Trøndelag vil slippe unna med mer oppholdsvær tirsdag.

Bygeværet vil også føre til at temperaturen synker betraktelig flere plasser i Sør-Norge tirsdag.

– I Østlandsområdet vil man få ned mot 15 grader flere steder. På Vestlandet vil det bli ganske varmt på starten av dagen, men det vil synke når bygene kommer inn fra øst, sier meteorologen.

Videre nordover i landet vil været fortsette å holde seg som i dag også på tirsdag.

– I Finnmark og nord i Troms kan de få en del skyer og lave temperaturer. Det blir ingen store endringer fra i dag. Nordland får veldig mye fint vær i morgen. Selv om temperaturene synker er det fortsatt snakk om at det blir opp mot 25 grader, sier hun.

Her er det kaldest og varmest i dag:

Fint til helgen

Også onsdag kan det bli en del skyer over Sør-Norge, som fører til spredt regn på Vestlandet og Sørlandet. På Østlandet vil det derimot bli lite nedbør i forhold til på tirsdagen.

Videre nordover i Trøndelag og i Nord-Norge blir det oppholdsvær. Jo lengre nord man kommer blir det mer skyer.

Selv om det kommer noen dager med dårligere vær, er det ikke på tide å pakke vekk badetøyet helt enda. Etter noen varierende dager med nedbør og skydekke, ser det nemlig ut til at været vil snu for Sør-Norge på torsdag.

– Det ser ut som hele Sør-Norge vil få en bedring fra torsdag og inn i helgen, med mye opphold og sol. Det gjelder for store deler av landet at fra torsdag og innover i helgen blir det litt lavere temperaturer enn det er nå, men det kan fortsatt komme opp mot 25 grader Østafjelds de varmeste stedene, sier Tveita.