BITT: Olav (4) slapp fra hendelsen med mindre skader, men hendelsen satte en støkk i familien.
BITT: Olav (4) slapp fra hendelsen med mindre skader, men hendelsen satte en støkk i familien. Foto: Privat/TV 2

Hund angrep Olav (4) – kunne gått helt galt

Familien Hestenes var nær tragedie forrige uke. En tilsynelatende rolig og vennlig hund i nabolaget, gikk plutselig til angrep på fire-åringen i familien - rett foran øynene til faren Ørjan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

23. juli hadde familien Hestenes et lite familieselskap hjemme på bruket i Nordfjord i Sogn og Fjordane.

– Da måtte vi jo ha noe til dessert, så jeg tar med meg barna og drar opp til en gård for å hente bær, forteller Ørjan Hestenes.

Der treffer familien en hund som står i bånd, som de har hilst på mange ganger før.

– Jeg begynner å klappe den fordi jeg synes den er så flott. Vi har jo vurdert å skaffe oss den samme rasen, sier familiefaren.

De to barna vil også hilse på, så faren roper over til eieren og spør om hunden fortsatt er like snill.

Hestenes forteller at eieren, som aner fred og ingen fare, svarer at «han er like snill som dagen er lang».

– Sønnen min er jo bare fire år, så han klapper den et par ganger, før noe annet fanger interessen hans. Han snur seg rundt og stopper med ryggen til, cirka en meter fra hunden. Plutselig ser jeg at hunden skyter fart, sier Hestenes.

Hunden biter seg fast

Hunden skyter fart og hopper på fire år gamle Olav.

– Jeg klarer akkurat å få grep rundt nakken på huden, idet den bykser fremover. Jeg henger etter en hund på 50 kilo, mens den velter Olav i bakken. Den knurrer mens det biter seg inn i hodet hans, forteller Hestenes.

FRYKTET: Ørjan Hestenes kastet seg i bilen med barna så fort han kunne. Han fryktet at hunden hadde bitt Olav i halsen. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2
FRYKTET: Ørjan Hestenes kastet seg i bilen med barna så fort han kunne. Han fryktet at hunden hadde bitt Olav i halsen. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2

Heldigvis går det bare sekunder før faren får overtaket på huden.

– Jeg klarer å kaste hunden vekk fra Olav. Da den gjør et nytt forsøk på å bykse mot oss, sparker jeg den vekk, sier faren.

Hunden trekker seg tilbake, og Hestenes snur seg mot sønnen.

Full beredskap på legevakten

– Vi kaster oss inn i bilen. Jeg er helt sikker på at Olav er bitt i halsen, og kjører det bilen er god for i retning akutten, forteller faren.

Faren holder et øye på sønnen i bakspeilet, og ser at det hvite papiret rundt hodet hans blir rødt.

Han ringer legevakten fra bilen, som står i full beredskap når faren smeller opp døren.

– Legene vasker vekk blodet, og får renset sårene. Da ser de at Olav heldigvis ikke ble bitt i halsen. De forteller meg at de tror at dette skal gå bra, sier Hestenes.

Familien kunne igjen trekke pusten, mens Olav ble overflyttet til Førde sykehus for operasjon.

– Helsevesenet gjorde en fantastisk jobb, og operasjonen gikk bra. Kirurgen fortalte i etterkant at Olav var blitt bitt oppimot ti ganger i hodet. Hadde han blitt bitt bare en centimeter lenger ned, så kunne det gått helt galt, sier Hestenes.

BLODIG: Slik så genseren til Olav ut etter hendelsen. Foto: Privat
BLODIG: Slik så genseren til Olav ut etter hendelsen. Foto: Privat

Hundeierne beklager

Politiet hentet hunden kort tid etter hendelsen og saken blir nå etterforsket mens hunden er i politiets forvaring. Det er enda ikke klart om den skal avlives.

– Siden saken er under etterforskning, har jeg ingen kommentarer på nåværende tidspunkt, sier politiadvokat Malin Ånensen i Vest politidistrikt.

Hundeierne på sin side forteller at de er i sjokkerte over hendelsen.

– Vi kjenner hunden vår som en veldig rolig og vennlig hund. Dette har aldri skjedd før og vi har aldri hatt problemer med adferden hans tidligere, sier eieren.

Vedkommende beklager hendelsen overfor familien Hestenes.

– Det er grusomt at dette skjedde og vi beklager at familien måtte oppleve noe slikt. Vi er veldig glade for at barnet er i god behold og vi håper at saken løser seg for begge sider, sier eieren.

Tilbake til hverdagen

Familien Hestenes er nå samlet igjen hjemme og Olav er tilbake til sitt gamle jeg.

I GOD BEHOLD: Olav har klart seg fint etter hendelsen. Han synes likevel det er litt trist at han ikke kan bade på en stund. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2
I GOD BEHOLD: Olav har klart seg fint etter hendelsen. Han synes likevel det er litt trist at han ikke kan bade på en stund. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2

– Han har det helt fint nå. Det eneste han er lei seg for er at ikke får bade eller hoppe på trampoline før sårene har grodd, forteller Hestenes.

Faren forteller at han er svært hundevant, og synes det var skummelt å se at en tilsynelatende snill hund, plutselig endret adferd så drastisk.

– Jeg er veldig glad for at jeg var så nærme da angrepet skjedde. Hadde jeg puttet inn en snus eller sjekket en tekstmelding mens de klappet han, så hadde ikke dette gått bra, sier Hestenes og legger til:

– Jeg kommer til å fortsette å være på vakt i fremtiden, og det oppfordrer jeg andre foreldre til å være også, når barna deres klapper hunder. Vær så nærme som mulig, for det går så utrolig fort, sier han.

Familien forteller at de ikke bærer ikke nag til eierne eller hunden.