VALGKAMP: Jonas Gahr Støre besøker Stavanger under gladmatfestivalen.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
VALGKAMP: Jonas Gahr Støre besøker Stavanger under gladmatfestivalen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Foto: Carina Johansen

Støre om flyktninger:

– Ikke en løsning at europeiske land tar imot et stort antall

Jonas Gahr Støre sier det ikke er en løsning «på verdens flyktningproblem at europeiske land tar imot et stort antall». – Det tror jeg tvert imot kan gjøre det vanskeligere å løse problemene ved kjernen, sier Ap-lederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På landsmøtet i 2015, året det sist var kommunevalg, gikk Støre inn for at Norge burde ta imot 10.000 flyktninger fra Syria.

– Norge bør åpne for å ta i mot til sammen 10.000 syriske flyktninger – 5000 i år og 5000 neste år, sa Ap-lederen til landsmøtet.

Ap-lederen mener nå at å ta imot mange vil gjøre det vanskeligere å løse flyktningproblemet.

– Det er ikke en løsning på verdens flyktningproblem at europeiske land tar imot et stort antall. Det tror jeg tvert imot kan gjøre det vanskeligere å løse problemene ved kjernen, sier Støre.

– Vi må jobbe for internasjonale løsninger, bilegge de konfliktene som driver folk på flukt og skape livsgrunnlag der folk ønsker å bo. De fleste ønsker å bo hjemme, nære der de er. Så må vi gjøre et skille på de som er på flukt fra krig og konflikt og de som er på reise mot et bedre liv, de kan ikke få opphold i Norge. Det må være de som er utsatt og det må være etter internasjonale regler, sier Ap-lederen til TV 2.

Mange dør

Torsdag kantret et skip med rundt 300 migranter utenfor Libya. 150 av disse antas å ha druknet.

Det er forventet over 100.000 migranter over Middelhavet i løpet av 2019. Andelen som drukner er høyere enn tidligere.

TV 2 har denne uken vært i Athen, hvor flyktningleiren Skaramagas ligger. Her bor 2500 mennesker fordelt på 447 containere. De fleste er familier fra Afghanistan og Syria, men leiren har også enslige mindreårige flyktninger.

Støre situasjonen er alvorlig.

– Den er veldig alvorlig, og det er jo et stort press mot Europa og det er mennesker som lever i en veldig alvorlig situasjon.

På årets landsmøte vedtok Arbeiderpartiet en ny flyktning- og asylpolitikk.

– Vi i Arbeiderpartiet har gått igjennom hele vår flyktning og asylpolitikk med sikte på å innrette den slik at den virkelig kan hjelpe. Vi vil ha det vi kaller en solidaritetspott som gjør det mulig å stille opp skikkelig for flyktninger der de er, så de kan komme raskt tilbake igjen til de landene de kommer fra, og sikre dem arbeidsmuligheter. Hvis vi skal ta i mot folk i Norge så mener vi at vi bør gjøre det via FNs liste for kvoteflyktninger. Det betyr at det er mennesker som aldri har noe sted å returnere til og da kan vi ta i mot mennesker til Norge på en ordnet måte, ikke med press på grensene ved at folk må risikere livet over hav og fjell for å komme seg til landet vårt.

Fra år til år

– I 2015 sa du at Norge skulle ta imot 10 000 syriske flyktninger. Hvor mange flyktninger mener du Norge bør ta imot nå?

– Jeg mener det var riktig å gjøre i den ekstraordinære situasjonen. Hadde flere land gjort det på en ordnet måte hadde presset mot Europa blitt mindre. Det klarte Norge bra og fant en god løsning. Nå er det snakk om å ta imot kvoteflyktninger og Norge bør ta imot en andel som er godt planlagt og forberedt, slik at vi kan sikre god integrering.

SE VIDEO: Dette sa Støre i 2015

Regjeringen har nå satt et tak på antall kvoteflyktninger på 3.000, og i regjeringsplattformen heter det at antall kvoteflyktninger reduseres om det kommer mange asylsøkere.

På landsmøtet til Arbeiderpartiet kom det krav fra flere lokallag om at Arbeiderpartiet burde gå inn for flere kvoteflyktninger. Bergen Ap ville at Norge de neste fem årene skal ta imot 5.000 kvoteflyktninger årlig, et antall også fylkeslaget Hordaland Ap sluttet opp om.

Støre sier antallet er noe man må vurdere fra år til år.

– Det må vi se på fra år til år, det må henge sammen med det som er trykket fra Norges grenser. Har vi ikke et opplegg for god integrering, er det en dårlig løsning for de som kommer og dårlig løsning for norsk lokalsamfunn. God integrering må ligge i bånd og da kan Norge ta imot noen fra FNs lister.

– Hvor viktig blir flyktningpolitikken før kommunevalget?

– Jeg tror ikke det blir et stort tema i kommunevalget. Nå er det lite trykk på Norges grenser, det er bra. Det skyldes at de fleste europeiske land har den holdning. Vi skal opprettholde et asylsystem som gir rett til de som er forfulgt til å bli vurdert seriøst i Norge, så må vi ha et godt samspill med kommunene. Har vi kontroll ved grensene så er folks holdning til å ta imot folk tilstede, oppfatter de at det ikke kontroll ved grensene er det mye vanskeligere, svarer Ap-lederen.