Alexander Kristoff og hans lagkamerater i UAE skal ha gått på en ernæringssmell.
Alexander Kristoff og hans lagkamerater i UAE skal ha gått på en ernæringssmell. Foto: Nicolas Maeterlinck

Dette kan være grunnen til Kristoffs svake Tour:
– Det er total mangel på ledelse

Alexander Kristoff og flere andre UAE-ryttere har de siste dagene uttalt at de ikke har følt seg bra under årets Tour de France. TV 2 erfarer at årsaken skal være at laget har byttet sportsdrikke.

De siste dagene har det vært klart at noe ikke har vært som det skal i UAE-laget, som blant andre Alexander Kristoff, Vegard Stake Laengen og Sven Erik Bystrøm er en del av.

TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd har, basert på sine kilder, en klar formening om hvorfor UAE har underprestert i årets Tour.

– Konklusjonen skal være at de ikke fornøyd med sportsdrikken, som gjør at kroppen tar til seg for mye væske. Da binder kroppen til seg den væsken som blir to-tre-fire kilo for mye, og da blir det tungt å få kroppen til å fungere hundre prosent, sier Hushovd.

– Total mangel på ledelse

Johan Kaggestad reagerer kraftig på opplysningene kollegaen kommer med.

– Hvis det er riktig er det helt høl i huet. Å gå inn i årets viktigste sykkelritt og begynne med noe nytt de ikke har prøvd før, er totalt bortetap altså. Du må kjøre på det du er vant til å kjøre på, og er trygg på. Det kan ikke komme inn noen tullinger med noe nytt som skal revolusjonere verden. Det er uprofesjonelt av UAE. Det er totalt mangel på ledelse, mener Kaggestad.

– Det er litt rart i all type toppidrett, at når du kommer til de største arrangementene kommer leverandører med noe nytt som skal promoteres og markedsføres, og da slår det ofte feil, sier Hushovd.

UAEs marked-, kommunikasjon- og sponsorsjef, Andrea Agostini sier følgende om reaksjonen til Hushovd og Kaggestad.

– Vi har ikke hatt noe problem med energidrikken vår. Vi vil gjøre en evaluering internt og undersøke hvorfor Kristoff ikke presterte som vi hadde håpet, sier Agostini til TV 2.

– Det kan ha vært grunnen til at jeg har følt meg dårlig

Både Kristoff, Bystrøm og Dan Martin har de siste dagene uttalt at de ikke har følt seg bra, uten å ville avsløre sine egen teorier i media.

Sven Erik Bystrøm innrømmer at han har gått opp i vekt under rittet, men vil ikke konkludere med at laget har gått på en ernæringssmell.

– Jeg tror det er litt for tidlig å si. Vi må nesten evaluere hva som har skjedd nå i etterkant. Hadde det vært så lett, så kunne vi bare skiftet det ut. Det er nok litt mer sammensatt enn som så. Jeg tror vi kan komme styrket ut av dette Tour de France.

– Er det litt rart at alle på laget har sett litt tunge og daffe ut?

– Det er litt rart. Nå føler jeg det er tidlig å konkludere med hva som har gått galt. Vi må se hva som har gått galt, sier Bystrøm.

– Har dere gått opp i vekt? Hushovd mener det.

– Det stemmer helt klart. Jeg har gått opp i vekt, men ned i fett. Det er nok en del vann i den kroppen her. Men jeg håper det skal ut nå.

– Har det vært et problem at vannet har bindet seg opp i kroppen?

– Det kan det absolutt være. Men det er også vanlig når man blir sliten. Jeg har hatt problemer med det tidligere. Men jeg føler at det kanskje har vært en liten gjenganger når flere på laget har hatt samme problemet.

Alexander Kristoff ønsket ikke å kommentere ryktene etter søndagens avslutningsetappe.

– Jeg ønsker ikke å kommentere noe. Jeg har fått beskjed om at vi skal finne ut av det internt, så det får dere spekulere i.

– Hvor mye har det ødelagt da?

– Jeg har ikke følt meg så bra. Det kan ha vært litt av grunnen til at jeg har følt meg dårlig, sier Kristoff.

Heller ikke Vegard Stake Laengen ville si noe om ryktene.

– Det er sjelden jeg føler meg så dårlig

Etter gårsdagens etappe var Kristoff klar på at det var noe som galt, men han ville ikke si noe om hva.

– Det er hemmelig. Jeg har mine anelser, men jeg vet ikke helt hvorfor, sa Kristoff om bakgrunnen for at han følte seg dårlig.

– Når får vi vite hemmeligheten?

– Aldri, tror jeg. Det er internt. Jeg håper jo på at jeg skal føle meg bedre, men jeg har følt meg ganske dårlig den siste uken.

– Det er sjelden jeg føler meg så dårlig også. Sist gang jeg hadde samme følelsen var min første Grand Tour i 2011. Da var jeg like dårlig som nå. Jeg tror ikke jeg må til lege, for som sagt så tror jeg at jeg vet hva problemet er, men vi får se.

Også lagets kaptein, Dan Martin, har skuffet stort i årets Tour, og etter gårsdagens etappe uttalte også han at han har følt seg dårlig i årets Tour.

– Det var noe som holdt meg tilbake, og det var frustrerende, sa Martin til Cycling News i går.

– Det er litt merkelig, egentlig. Jeg kom inn i Tour de France i strålende form, og av en eller annen grunn fungerte det ikke. Jeg tror laget må se på hvorfor vi ikke har prestert.

Ifølge journalisten Paul Carrey så glemte UAE å tilberede mat til rytterne under en reise til et nytt hotell. Laget måtte stoppe langs veien å kjøpe ferdiglagde sandwicher på en bensinstasjon.