Frykter flere skal dø av drukning – ber deg følge disse rådene

På under et døgn har tre personer vært i drukningsulykker. Brannvesenet og Redningsselskapet kommer nå med konkrete råd til hvordan ulykkene kan unngås.

Hele Norge har fått smake på finværet den siste uken, og folk har strømmet til strand og vann.

– Når det er varmt vær trekker folk mot havet. Selv om sjøen er noe av det fineste vi har, kan den også være farlig, minner kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen i Redningsselskapet.

Bare det siste døgnet har tre personer omkommet i drukningsulykker i Norge. Det får brannvesenet i Oslo til å reagere.

«Nå har det vært uvanlig mange drukninger med omkomne i Norge. Brannvesenet frykter at det kan bli flere ulykker», skriver sentralen på Twitter.

Sammen med Redningsselskapet kommer de med en rekke råd for hvordan man skal forebygge denne typen ulykker.

Legg bort mobilen

Oslo 110-sentralen er klare på hvordan man kan forebygge drukningsulykker.

– Vår erfaring er at redningsvester redder liv, og de må alltid må brukes i båt og av badende som ikke kan svømme, opplyser Oslo Brannvesen.

I tillegg har de tre nøkkelregler de oppfordrer alle til å følge.

– Aldri bad alene, følg med på de som bader, særlig barn og legg bort mobilen!

Risikosport i fylla

I sommer har Røde Kors også advart når det gjelder bading og alkohol, spesielt i forbindelse med festivaler.

Organisasjonen trekker frem at de i de senere årene har sett flere eksempler på mennesker som har kommet ut for badeuhell som kunne vært unngått om de ikke hadde vært beruset.

– Vurderingsevnen både når det gjelder dybde, vanntemperatur og muligheten for å komme seg opp av vannet, svekkes med alkoholinntak. Rådet er klart: Ikke bad når du er beruset. For menn vil jeg understreke at å urinere fra bryggekanten eller fra ripa av en båt - det er risikosport i fylla, sier Sven Bruun, nestleder i Landsråd Røde Kors Hjelpekorps i en pressemelding.

Løft blikket

Redningsselskapet forklarer at drukningsulykker gjerne er stille ulykker. Det betyr at mennesker som drukner sjeldent veiver med armene eller roper om hjelp.

– Derfor er det spesielt viktig at folk løfter blikket og følger med på stranda, slik at man kan agere raskt om uhellet skulle være ute. På strender der det er mye folk, blir den enkelte person liten og usynlig. På slike steder er det spesielt viktig å følge med på folk rundt seg, sier Eigil Andersen i Redningsselskapet.

Han forteller at det første du skal gjøre i en nødsituasjon er å ringe nødnummeret.

– Deretter er det viktig å få med andre som kan hjelpe deg, slik at dere også kan passe på hverandre. Man skal aldri forsøke å gjennomføre en redningsaksjon alene, sier Andersen.

Oslo 110-sentral minner også om at det er viktig å markere eller huske stedet der vedkommende sist ble sett.

42 av 44 er menn

Fra 1. januar til 15. juli har drukningsulykker krevd 44 liv i Norge, ifølge Redningsselskapet.

– I fjor var et rekordår, hvor hele 108 mennesker druknet. Vi håper at vi ikke opplever dette igjen i år, sier kommunikasjonssjef Eigil Andersen i Redningsselskapet.

Statistikken i år frem til 15. juli viser at 42 av 44 omkomne er menn.

– Vi tror det handler om at menn tar større sjanser enn kvinner, selv om vi ikke tror det kan være den eneste forklaringen, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Han sier at flesteparten av ulykker er fallulykker.

– Fall fra land og brygge er den vanligste årsaken til drukningsulykker. Vi har også hatt ni ulykker i forbindelse med fritidsbåt og noen i forbindelse med dykking, sier Andersen.

Han forteller at det var ganske mange badeulykker i fjor, men at den typen ulykker foreløpig ikke dominerer statistikken frem til 15. juli.