Frank Lampard går for titler allerede i sin første sesong som Chelsea-manager.
Frank Lampard går for titler allerede i sin første sesong som Chelsea-manager. Foto: Olof Andersson, TV 2.

Lampard til TV 2: – Om jeg aksepterte det, hadde jeg vært i feil klubb

Frank Lampard er offensiv før debutsesongen som manager i Premier League.

Han er en av Englands mest suksessfulle fotballspillere og oppnådde legendestatus som spiller i Chelsea.

Nå er 42-åringen tilbake i Premier League, og det for klubben han er blitt så glad i.

– Det er spesielt, dette er jo min klubb. Chelsea var en stor del av min karriere. Jeg føler mye for denne klubben. Det å få muligheten til å komme tilbake til denne klubben, er spesielt. Jeg var suksessfull her som spiller, så er jo spørsmålet om jeg kan bli det samme som manager, sier Chelsea-manageren til TV 2 knappe to uker før det braker løs med en ny sesong på balløya.

Tross overgangsnekt, salget av Eden Hazard og at gapet opp til Liverpool og Manchester City var urovekkende stort i fjor, er ambisjonene skyhøye.

– Målet er å kjempe for tittelen allerede i år. Det er det jeg sier. Om jeg gikk inn i garderoben, satt meg ned og aksepterte at vi ikke kunne det, så hadde jeg vært i feil klubb. Jeg har troen på denne klubben, sier Lampard.

Søndag 11. august serieåpner Lampard og Chelsea borte mot Manchester United.

Slik forklarer han troen på laget

Chelsea endte på tredjeplass i ligaen i fjor og endte opp med å vinne Europaligaen, men likevel er det ingen tvil om at gapet til Manchester City og Liverpool ble urovekkende høyt. Opp til de to klubbene var det henholdsvis 25 og 26 poeng.

Jobben med å tette gapet er neppe blitt enklere av at Lampard og Chelsea ikke har fått lov til å hente spillere i dette overgangsvinduet. Klubben er ilagt overgangsnekt i to overgangsvinduer på grunn av ulovlige signeringer av utenlandske spillere under 18 år.

På toppen av det hele er Chelseas store stjerne de siste årene, Eden Hazard, blitt solgt til Real Madrid. Han sto for hele 16 av Chelseas scoringer i Premier League i fjor.

– Transfernekten har vært noe vi har visst om en stund. Det samme med Eden: Han var borte før jeg kom. Fokuset må være på kollektivet nå. Og hvis du snakker om å score mål, så vet jeg at vi har spillere som Tammy (Abraham), (Olivier) Giroud, Wilian og (Mason) Mount, med flere, som kan score mål, sier Lampard.

Han legger ikke skjul på at gapet opp til Liverpool og City var altfor stort i fjor.

– Gapet var veldig stort, men uansett er dette en ny sesong. Alle er friske nå. Vi starter på nytt. Vi må starte sesongen med en intensjon om at vi vil vinne. Vi vil vinne alt. Det er sånn det må være i Chelsea, sier Lampard.

Han er klar på at Chelsea alltid skal være en konkurransedyktig klubb i europeisk målestokk. Likevel er det liten tvil om at Chelsea er i en slags omstillingsfase.

– Det som definerer oss, er jobbene vi gjør i hverdagen. Og ikke minst ønsket om å ville bli bedre, sier Lampard.

Mener spillerkarrieren veier opp for erfaringen

Inspirasjonskilden til nettopp det, kunne ikke vært bedre, ifølge kaptein César Azpilicueta. Han var tidligere lagkamerat med Lampard i Chelsea.

– Det er ikke det samme å være spiller og manager, men jeg tror ikke han har endret lidenskapen. Den sulten om å ville bli bedre i hver trening og hver kamp tror jeg ikke har endret seg. Du kan se alle kvalitetene og hans personlighet som manager. Det er litt annerledes fra å være spiller selv, men han har energien som kreves, sier Azpilicueta.

Flere peker på at Lampards manglende erfaring som manager veies opp av at han er en legende i Chelsea med over 400 kamper for klubben. Før Lampard tok over Chelsea for knappe tre uker siden, hadde han bare et knapt års erfaring som Derby-manager.

Der hadde han blant annet Mason Mount i stallen. 20-åringen var i fjor utleid til nettopp Derby fra Chelsea, men er tilbake i London-klubben nå og spås en stor framtid.

– Forrige sesong hentet Frank inn mange unge som han mikset med en litt mer etablert stall. Jeg tror han lærte mye av den erfaringen. I tillegg har han nok lært mye av erfaringen som spiller. Jeg tror ikke hans manglende erfaring betyr noe, sier Mason Mount.

– Franks stil er angripende fotball. Han vil vinne tilbake ballen kjapt, og så vil han holde på ballen og spille fin fotball, forklarer Mount, som har vist seg frem i sesongoppkjøringen og nylig ble belønnet med en ny kontrakt.

Prater mye med spillerne

Han er overbevist om at Lampard kommer til å gi ungguttene sjansen dersom de viser seg tilliten verdig.

Det kan love godt for spillere som ham og Tammy Abraham, spissen som fort kan bli Chelseas førstevalg på topp.

– Det er litt rart, for jeg ser fortsatt på ham som en spiller. Men han er en veldig god manager også, og jeg er sikker på at han kommer til å bruke erfaringen sin til å hjelpe laget. Så tror jeg han er bra for oss unge spillere. Vi er vokst opp med at spillere som John Terry har tatt oss til side for å gi oss råd. Det samme er det med Frank. Han er ikke bare en trener, men en kompis i tillegg, sier Tammy Abraham.