Endrer lørdagens etappe av Tour de France – kutter løypen med 71 kilometer

Værforholdene gjør at arrangørene endrer løypen av den 20. etappen av årets ritt.

Se de dramatiske bildene fra fredagens etappe i vinduet øverst!

Arrangørene melder på fredag at de endrer den 20. etappen av Tour de France grunnet vanskelige værforhold.

– Grunnet forventede vanskelige værforhold imorgen og jordskred, vil løypen i den 20. etappen av Tour de France bli modifisert, skriver arrangørene på Twitter.

71 kilometer kortere løype

Etappen kuttes fra 130 kilometer til en totallengde på 59 kilometer. Dermed blir etappen altså 71 kilometer kortere enn utgangspunktet, mer enn halvparten mindre. De første fjellene på etappen er fjernet, men siste del blir som planlagt.

Startskuddet for etappen går også én time senere enn opprinnelig oppsatt tid og begynner 14.30.

Thor Hushovd har snakket fredag kveld med Tour de France-sjefen Christian Prudhomme, som forklarer hvorfor de velger å kutte i etappen.

– Årsaken er at det har vært jordskred i utforkjøringen etter Cormet De Roselend, som er det første fjellet. Det var umulig å reparere før i morgen, forklarer Hushovd.

Foran dagens etappe var det ikke sendt ut varselmelding om været. Det er det foran morgendagens etappe.

– Den stormen som kom i dag hadde ikke en advarsel som ble sendt ut til Frankrike, men det er det i morgen. Så med andre ord varsler de mye mer brutalt vær i morgen. Da tar de litt høyde for det, sier han, fortsetter Hushovd.

– Så det kan bli mer dramatisk enn det var i dag, værmessig?

– Ja, værmessig, sa Prudhomme på telefonen, før han la til at de varsler et mer brutalt vær. Og såpass brutalt at det er sendt advarsel som kommer på værmeldinger i Frankrike, forteller Hushovd.

Friske bein opp siste stigning

Kuttingen av løypen er gode nyheter for sammenlagtleder Egan Bernal som leder med 48 sekunder til Julian Alaphilippe. Konkurrentene får nå mye mindre tid på seg for å ta igjen colombianeren.

Rytterne skal som planlagt opp det siste fjellet Val Thorens. En såkalt HC-stigning.

At løypen kuttes med hele 71 kilometer betyr at rytterne kommer inn i den siste stigningen i hele årets Tour de France med friske bein.

Hushovd konstaterer at det er stor forskjell kontra å ha to 1.-kategoristigninger i beina.

– Men jeg tror ikke det har så mye å si for sammendraget, for du ser i dag hvem som er den sterkeste, sier Hushovd, og sikter til Egan Bernal.

– Hadde det vært en hard etappe, med (Cormet De) Roselend før Val Thorens, tror jeg det kunne vært en liten fordel Geraint Thomas. Nå kommer alle inn med friske bein. Det blir lett å kontrollere, og det lukter kolombiansk seier, fortsetter han.