SOMMERVÆR: I Bergen er det satt ny varmerekord fredag.
SOMMERVÆR: I Bergen er det satt ny varmerekord fredag. Foto: Linda Kleppe via Meteorologene på Twitter

Ny Varmerekord i Bergen:

Tropedag i store deler av landet

Fredag er det satt to nye varmerekorder i Bergen, og i svært mange fylker er det målt over 30 grader.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken har sommeren slått til for fullt i store deler av langet. I Bergen ble det satt ny varmerekord fredag, melder Meteorologene på Twitter.

Den gamle rekorden i byen ble målt 27. juli i fjor og lå på 32,2 grader.

Fredag ettermiddag ble temperaturen målt til 32,8 grader, dermed var fjorårets rekord slått.

Men senere fredag ettermiddag har temperaturen nådd enda høyere.

Anne Solveig Andersen i Meteorologisk institutt sier til TV 2 at det ble målt 33,4 varmegrader i Bergen fredag ettermiddag.

Tropedag

Det har så langt vært en svært varm dag over store deler av landet. I flere fylker er det målt minst 30 grader i løpet av fredagen.

Blant annet ble det målt 31,4 grader i Kongsvinger i Hedmark og 30 grader i Vats i Vindafjord i Rogaland. I Rogaland har også Stavanger kommet seg over 30-tallet, der er det målt 33,2 grader. Varmerekorden i Stavanger er 34,4 grader, som ble målt 27. juli i fjor.

I Råde i Østfold er det målt 30 grader og i Aurskog i Akershus er det målt 30,6 grader. På Blindern i Oslo ble det målt 30,4 grader mellom klokken 13 og 14 fredag, mens Otta i Oppland har nådd 30,7 grader.

Også i Nordland er det blitt tropedag fredag. Der ble det målt 30,1 varmegrader i Storforshei i ettermiddag.

I Trondheim er det målt 27,8 grader fredag, mens på Kotsøy i Trøndelag er det målt 33,4 grader.

Dagens varmeste

I Møre og Romsdal og Buskerud har man også fått tropedag fredag. I Tingvoll er det målt 31 grader mens i Sigdal er det målt 31,5 grader.

Dagens varmeste temperatur så langt er 33,9 grader, som ble målt i Etne i Hordaland.

I Telemark og Vestfold er det også målt over 30 grader fredag. Der har henholdsvis Notodden nådd 31,6 grader og Horten 30,4. Dermed har 14 av 18 fylker kommet seg over 30-tallet på gradestokken i løpet av dagen.

Senere lørdag kveld melder Meteorologene at også Aust-Agder har fått tropedag. Der nådde Byglandsfjord 31,3 grader mellom klokken 16 og 17 fredag.

Varm helg

Også videre innover i helgen blir store deler av landet velsignet med sol og høye temperaturer, men ifølge langtidsvarselet til Storm vil gradene synke utover i neste uke.

Fra og med tirsdag viser ikke gradestokken mer enn 14 grader på det minste i Oslo, og 22 på det meste.

I Tromsø får vi temperaturer helt ned mot 7 grader på det minste, og 12 grader på det meste.

Kaldfront går sørover

Fra mandag og tirsdag vil kaldfronten trekke enda et hakk sørover med svalere forhold i Nordland. Været vil fortsatt være pent.

Ifølge langtidsvarslet til Storm, vil det bli nordøstlig kuling mandag langs store deler av Nordland og Troms. I Troms og Finnmark blir det surt med litt regn i Øst-Finnmark.

På Sørlandet og store deler av Sør-Norge vil det bli regn, og ganske sikkert innslag av torden. På vestlandet vil temperaturene fortsette å være milde utover uken.