Stefan Lövfens iskalde svar til Donald Trump

Den amerikanske presidenten har kommet med krass kritikk av Sverige etter det ble kjent at rapperen A$AP Rocky ble tiltalt for vold. Statminister Erna Solberg er forbauset over kritikken han kommer med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump engasjerte seg tidlig i saken rundt rapperen A$AP Rocky.

Han har prøvd å påvirke utfallet av rapperens varetektsfengsling, han har både ringt Sveriges statsminister og tatt til ordet for artisten på Twitter.

På torsdag skrev USAs president på Twitter at han er svært skuffet over Sverige og Stefan Löven.

Den amerikanske presidenten får også mye kritikk for sitt sterke engasjement. De mener Donald Trump bruker A$AP Rocky for å sanke inn stemmer fra det afro-amerikanske miljøet i USA .

Svar på tiltale

«Veldig skuffet over statsminister Stefan Löfven for å ikke kunne handle. Sverige har sviktet vårt afroamerikanske samfunn i USA. Jeg har sett videoene av A$AP Rocky, og han ble forfulgt og trakassert av folk som ville ha trøbbel», skriver presidenten på Twitter.

Kort tid senere fulgte han opp med denne meldingen:

«Gi Asap Rocky sin frihet. Vi gjør så mye for Sverige, men det ser ikke ut til at de gjør noe tilbake. Sverige burde fokusere på ekte kriminalitet», skriver Trump på Twitter.

Nå har den svenske statsministeren svart.

«Dette er ikke noe statsministeren kommenterer. Han har vært tydelig på at i Sverige er alle like innenfor loven og at regjeringen ikke kan blande seg i en pågående rettsprosess», skriver Lövens pressesekretær i en SMS til svenske medier, ifølge Expressen.

Forbauset

Uttalelsene til Donald Trump forbauser statsminister Erna Solberg.

– Den grunnleggende forståelsen er at et rettssystem er uavhengig, så det er jo litt forbausende dersom Trump mener at det ikke er det. Sånn er det i USA, og sånn er det i våre land, sier Solberg til NTB.

– Rettssystemet gjør sine beslutninger, og det er ikke et politisk spørsmål, sier hun.

Gjørmebryting

Den tidligere svenske statsministeren Carl Bildt deler Erna Solbergs uttalelse og mener det er uhørt at Donald Trump blander seg inn i svensk rettsvesens siktelse mot rapstjernen A$AP og mener han bedriver verbal gjørmebryting, melder NTB.

Bildt understreker at loven er lik for alle og at den forvaltes av et uavhengig rettsvesen.

– Slik er det i USA, og det er definitivt slik i Sverige. Politisk innblanding i prosessen er helt over grensen! Er det klart? skriver Bildt på Twitter.

– Hvis Donald Trump forsøker å hindre rettens gang i sitt eget land, vil han få store problemer med selve prinsippene i den amerikanske grunnloven, skriver han videre.

Bildt mener det er bra at den svenske regjeringen avviser å kommentere Trumps utspill.

– Jeg synes det er riktig av regjeringen å ikke gi seg inn på gjørmebryting med Trump. Det er hans element og skal ikke være Sveriges, sier han til Aftonbladet.

I avhør

Torsdag ble det kjent at Asap Rocky er tiltalt for vold etter hendelsen i Stockholm. Rapperen på sin side hevder sin uskyld. I avhør med svensk politi skal Mayers ha sagt han prøvde å roe ned situasjonen før det utartet seg til et slagsmål, melder Aftonbladet.

– Jeg fikk han ned på bakken, jeg sparket og slo, skal Mayers ha sagt i avhøret.

Derimot avviser rapperen at det er snakk om mishandling, ettersom voldsofferet og en ytterligere mann trakasserte og fulgte etter dem. Mayers hevder at det var motparten som begynte slagsmålet.

– Han begynte å slå mot sikkerhetsvakten og mot meg. Jeg er god på og sloss så jeg kan ikke si at alle traff, skal han ha sagt til forhøreren.