Quintana med maktdemonstrasjon – Bernal vant tid i sammendraget

Nairo Quintana var helt overlegen, da han knakk sine bruddkamerater opp Col du Galibier. Egan Bernal tok inn potensielt viktige sekunder på sammenlagtleder Julian Alaphilippe.

Det var et voldsomt kjør for å komme med i bruddet på torsdagens etappe. Etterhvert kom likevel over 30 ryttere av gårde, blant dem Amund Grøndahl Jansen.

Tetgruppen ble tynnere og tynnere opp de to utenfor kategori-stigningene. Nairo Quintana rykket fra det som var igjen av bruddet med drøyt sju kilometer til toppen av Col du Galibier, dagens siste stigning. Romain Bardet og Aleksej Lutsenko forsøkte å gå etter.

– Han angriper på en fantastisk måte. Han har en sprut i beina jeg ikke har sett på veldig lenge, sa TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd da Quintana opparbeidet seg en luke.

Quintana var sett på om en av utfordrerne i sammendraget før Tour de France, men har skuffet så langt i årets Tour. Før etappen lå han 9.30 bak ledende Julian Alaphilippe. På torsdagens knallharde alpe-etappe fikk han sin revansje, og colombianeren sikret seg sin tredje etappeseier i Tour de France.

– Han kjører seg inn i pallkampen nå, sa TV 2s ekspertkommentator Johan Kaggestad.

I mål var colombianeren suveren, og kom i mål i ensom majestet. Quintana er nå oppe på en sjuendeplass i sammendraget, 03.54 bak ledende Alaphilippe.

– Dette er resultatet av mye arbeid. Vi har arbeidet målrettet og godt. Det har ikke gått som vi ville, men vi fortsatte å jobbe. Jeg visste at dette kunne bli en stor etappe for meg. Vi snakket mye om taktikk, og endte med å vinne etappen. Seieren tilhører laget, sa en rørt vinner i seiersintervjuet.

Bernal vant tid i sammendraget

Det var forventet at det ville komme angrep på Julian Alaphilippe og hans gule trøye opp Col du Galibier, men de så lenge ikke ut til å komme.

– Jeg er skuffet over at det ikke kommer noen angrep. Nå ser det ut som Alaphilippe klarer å sitte med over toppen, sa Thor Hushovd.

Men angrepet kom til slutt. Ineos-lagets hjelperyttere viste igjen svakhetstegn på torsdagens etappe, men det gjorde ikke lagets kapteiner. Egan Bernal trøkket til med drøyt tre kilometer igjen til toppen. Han opparbeidet seg raskt en luke på over 30 sekunder ned til de andre sammenlagtrytterne.

– Se denne mannen her da, skal han vinne Tour de France? spurte Kaggestad, da feltets yngste opparbeidet seg en luke.

Geraint Thomas så ut til å være låst som følge av at lagkameraten hadde rykket, men etter en stund rykket også Thomas. På toppen av bakken var favorittgruppen igjen samlet, med to unntak. Sammenlagtleder Julian Alaphilippe måtte slippe, men på vei nedover kjørte han dem inn igjen med strålende kjøring.

– Bernal og Thomas satte meg i trøbbel, men jeg tok risiko og tok tilbake tid nedover. Det er deilig å fortsatte sitte i gult, sier Alaphilippe.

Egan Bernal beholdt luken til de andre sammenlagtkonkurrentene, og tok inn 32 sekunder på Julian Alaphilippe. Med det gikk han forbi lagkamerat Thomas, og er nå nummer to i sammendraget.

– Jeg ser han som en sterkere klatrer enn Geraint Thomas nå, sa Kaggestad.

Geraint Thomas forsøkte seg, men kom seg ikke løs fra resten.

– Vi ville kjøre hardere, og da ba vi Egan gå. Jeg forventet egentlig at de andre skulle svare, men det skjedde ikke. Da prøvde jeg å teste dem, siden de ikke reagerte på hans angrep. De tok meg jo igjen, men det var en god dag for laget, sier Thomas til TV 2.

– Alaphilippe slet mot toppen, og nå kommer det to viktige dager. Fortsetter vi å angripe kan vi knekke han. Men han ser bra ut, så det er ikke umulig at han holder på trøya. Vi skal gjøre alt vi kan.

– Er Egan mannen du må slå?

– Så lenge en av oss vinner. Det er mange gode der fortsatt. Vi skal gjøre alt vi kan for å vinne. Vi har to gode kort å spille og begge føler oss bra. Vi skal fortsette å kjempe og forsøke å vinne tid.

Movistars taktikk får kritikk

Med drøyt åtte mil igjen, på vei opp Col d'Izoard, startet kjøret i feltet med sammenlagtryttere. Movistar satte seg foran og kjørte knallhardt. Både Thibaut Pinot og Ineos-duoen Geraint Thomas og Egan Bernal mistet viktige hjelperyttere, men på vei ned fjellet roet det seg noe og flere klarte å kjøre seg opp igjen.

Etter etappen ble det satt spørsmålstegn ved hvorfor Movistar kjørte når Quintana var en del av bruddet.

– Det er faktisk Movistar som har gjort mesteparten av jobben. Hvis ikke de hadde gjort jobben, hvor langt kunne Nairo Quintana vært da? Jeg forstår ikke taktikken til Movistar, sa Thor Hushovd.

Sportsdirektør Txente Garcia Acosta sier til TV 2 at de kjørte hardt fordi planen var at Mikel Landa skulle angripe, noe han aldri klarte.