Var ufør og spilte bort morens penger – nå håver han inn millioner på krimbøker

GOD SOMMER NORGE (TV 2): Jan-Erik Fjell droppet ut av skolen, ble uføretrygdet og stjal morens kredittkort for å spille nettpoker. Så bestemte han seg for å begynne å skrive.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med over 500.000 solgte bøker i fjorten land har Fredrikstad-mannen Jan-Erik Fjell (36) gjort seg bemerket som en av Norges store krimforfattere.

Mandag kom boka «Gjemsel» ut, som er den sjette boken i serien om Anton Brekke. Selv synes forfatteren at han burde ha klart å skrive langt flere bøker til nå.

– Jeg synes at det har gått litt tregt. Jeg fylte 28 år like etter at den første krimboken min hadde kommet ut, og siden det har jeg ikke gjort noe annet enn å skrive. Jeg føler at jeg burde klare i alle fall en bok annen hvert år. Nå er det tre år siden, og det synes jeg er litt lenge, sier Fjell til «God sommer Norge».

Ikke kult å være nerd

Krimdebuten «Tysteren» ble belønnet med Bokhandlerprisen i 2010. I skoletiden tidligere var det lite som tydet på at Fjell skulle komme til å oppnå suksess.

– Da jeg sluttet på skolen var jeg 17 år, og alle kompisene mine gikk på skolen. Jeg lå hjemme, så på TV-shop og kjedet meg. Så det hendte jeg stakk opp i storefri for å treffe noen kompiser. Vi satt i kantina og slang med kjeften og var sikkert litt for kule. Og det var åpenbart ikke veldig populært. Administrasjonen på skolen videregående bestemte seg for at Jan-Erik Fjell ikke fikk lov til å oppholde seg på skolens område.

Han droppet ut fra videregående, forsøkte seg på høyere utdanning, og hoppet av der også.

– Jeg var ikke flink på skolen. Karakterene var dårlige. Jeg var en av de som trodde de var kule som satt på bakerste rad og lo av de elevene som faktisk gjorde leksene sine. Det var ikke fett å være nerd på 90-tallet. Men nå er det jo nerdene som herjer. Typisk meg å ikke henge med i tiden.

KULE GUTTER: Jan-Erik og barndomsvennen Stian «Staysman» Thorbjørnsen på barneskolen. Foto: Privat.
KULE GUTTER: Jan-Erik og barndomsvennen Stian «Staysman» Thorbjørnsen på barneskolen. Foto: Privat.

Etter flere mislykkede forsøk på å få skolegang og studier til å fungere valgte Fjell å slutte på lærerstudiet som 25-åring.

Se barndomskompisene Stian Staysman Thorbjørnsen og Jan-Erik Fjell snakke om den brokete oppveksten sammen i videoen øverst i saken.

Ung og ufør

– Jeg husker at jeg kjørte hjem fra lærerhøgskolen. Jeg tenkte «hva faen skal jeg gjøre nå?». Jeg hadde to småbrødre hjemme, og jeg følte at storebroren deres var en samfunnstaper, forteller han åpenhjertig.

– Jeg gikk på NAV, ble uføretrygdet og hadde sugerøret langt nede i statskassa. Livet fungerte, men jeg hadde ikke god selvfølelse. Jeg syntes det var ubehagelig at folk spurte meg om hva jeg drev med. Det er ikke akkurat noe å slå i bordet med at «hei, jeg er ung ufør, og det trives jeg utmerket med!» For det gjorde jeg ikke. Det er ingen skam å være uføretrygdet, men det er jo ikke en situasjon man ønsker å være i, sier Fjell som har sittet i rullestol hele livet som følge av en medfødt ryggskade.

BARNDOMSVENNER: Jan-Erik Fjell og Stian Thorbjørnsen ble venner i barnehagen og gikk i mange år i samme klasse. Foto: PRIVAT.
BARNDOMSVENNER: Jan-Erik Fjell og Stian Thorbjørnsen ble venner i barnehagen og gikk i mange år i samme klasse. Foto: PRIVAT.

Tømte morens MasterCard

Hverdagen til Fjell besto på dette tidspunktet av å sitte hjemme og spille nettpoker.

Han pådro seg en spillegjeld på 60.000 kroner – der halvparten av beløpet var tatt fra morens MasterCard, uten hennes tillatelse.

– Hun fikk vite det for tre år siden, men da var det nedbetalt for lengst. Det gikk greit, og jeg drar alltid på når jeg skal kjøpe gave til mamma for å bøte på min dårlige samvittighet, sier 36-åringen.

– Nettpoker har jeg sluttet helt med, for det tar for mye tid. Da blir alt annet bortprioritert. Hvis jeg begynte å spille nettpoker på formiddagen så kunne jeg sitte til kvelden uten å spise eller drikke. Da forsvinner alt rundt, og det er kun kortene som betyr noe.

Fredrikstad-mannen bestemte seg for å gjøre et forsøk på å skrive en bok, og fikk utgitt en komedie som solgte ca. 500 eksemplarer.

Se traileren for Gjemsel:

– Jeg tjente ti tusen kroner på den aller første boka jeg skrev. Det var en kort ungdomskomedie. Ikke akkurat livsforvandlende mye penger, men det brydde jeg ikke om. Det som betydde noe da, var at jeg for første gang hadde fullført noe jeg hadde startet på, forteller forfatteren.

– Om jeg ble spurt om hva jeg drev med, så svarte jeg: «Jeg skriver bøker». Det var viktig for meg, for man havner fort i bås med et synlig handikap. Men det beste var at det å skrive ga mersmak. Jeg ville bevise for meg selv at jeg klarte å gjøre det en gang til. Så året etter, da jeg var blitt 27, skrev jeg «Tysteren». Og med den forandret alt seg.

Bannlyst på skolen

Krimdebuten ble så populær at den videregående skolen Fjell hadde droppet ut av i andreklasse en dag ringte og ville ha ham til å holde foredrag for sine elever. Det til tross for at han hadde blitt «bannlyst» fra skolen i en alder av 17 år – og fikk beskjed om å ikke oppholde seg på skolens område.

SKØYER: Jan-Erik Fjell trivdes på skolen, men var mer opptatt av det sosiale enn av skolearbeidet. Foto: PRIVAT.
SKØYER: Jan-Erik Fjell trivdes på skolen, men var mer opptatt av det sosiale enn av skolearbeidet. Foto: PRIVAT.

– Så går det ti år og telefonen ringer. Det er fra skolen og de lurer på om jeg hadde lyst til å komme og snakke om det å skrive. Jeg sa «såklabert kan jeg det!». Da jeg kom dit var auditoriet fylt opp med elever. På bakerste rad sto en rekke med lærere. Etter at jeg ble jeg introdusert, kikket jeg opp på lærerne og sa: «Jeg håper det er klarert med administrasjonen at jeg er her i dag?». Det ble noen smil fra bakerste rad. Det må ha smakt veldig godt siden jeg husker det fremdeles, ler Fjell.

Tjener millioner

I dag håver 36-åringen inn millioner på bøkene sine, og bruker også suksesshistorien som et eksempel til ettertanke i møte med lærere.

– Jeg prøver å fortelle lærerne noe de burde vite, nemlig at det kan hende at han som sitter bakerst i klasserommet kanskje er den som trenger å bli dyttet litt ekstra og ikke minst bli oppmuntret. Jeg leverte skolestil som alle andre, men det var aldri et klapp på skuldra om at det jeg gjorde var bra. Det er ikke sikkert det var bra heller, men som voksen har jeg tenkt at noen kunne ha plukket opp at jeg hadde noe i meg. For det kom ikke over natta, sier Fjell til «God sommer Norge».