US President Donald Trump steps off Air Force One upon arrival at Andrews Air Force Base in Maryland on July 21, 2019. - Trump is returning to Washington after spending the weekend at his Bedminster, New Jersey golf resort. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
US President Donald Trump steps off Air Force One upon arrival at Andrews Air Force Base in Maryland on July 21, 2019. - Trump is returning to Washington after spending the weekend at his Bedminster, New Jersey golf resort. (Photo by MANDEL NGAN / AFP) Foto: Mandel Ngan
Analyse

«En dårlig dag for Donald Trump»

I flere måneder har vi visst at spesialetterforskerens rapport hverken renvasker eller frifinner president Donald Trump. Spesialetterforsker Robert Mueller har imidlertid vært tydelig på at han ville ha sagt det dersom han følte seg sikker på at Trump er uskyldig.

Under onsdagens dobbelhøring foran justis- og etterretningskomiteene i representantenes hus, bekreftet Robert Mueller at Russland hjalp Trump med å vinne valget i 2016.

Presidenten selv, som i forkant av høringene gjorde det klart at han ikke kom til å følge dem, tvitret sin uskyld underveis.

«No Collusion. No Obstruction», gjentok Donald Trump, som helt siden han ble president har gjort det han kan for å svekke tillitten til etterforskningen.

Påstandene om at Russland påvirket det amerikanske presidentvalget er ifølge Trump en bløff. Etterforskningen av det samme, kaller han fortsatt en heksejakt.

Trump stoler på Putin

Sannheten er at alle USAs etterretningsorganisasjoner har konkludert med at Russland faktisk gjennomførte et koordinert og massivt angrep på det amerikanske demokratiet.

President Trump har tidligere gjort det klart at han har større tillit til Vladimir Putin enn sine egne etterretningsfolk. Det bekymrer naturlig nok mange amerikanere, ikke minst med tanke på at et nytt presidentvalg bare er litt over ett år unna.

Det er ingen grunn til å tro at ikke russerne vil prøve seg igjen. Robert Mueller svarte kort og tydelig på de første spørsmålene han fikk om Russland. Han var også tydelig på at russernes gjentatte forsøk på å påvirke valgresultatet var svært alvorlige. Men tidvis fremstod han famlende og usikker.

Det siste er en god nyhet for Trump. Likevel er det liten tvil om at Muellers vitnemål totalt sett svekker Donald Trump, i alle fall på kort sikt.

Republikanerne som deltok i utspørringene var opptatt av hva som var utgangspunktet for at Russland-etterforskningen ble satt i gang. Med det ønsker de, i likhet med Trump, å så et inntrykk av at det hele er en politisk heksejakt. At alt handler om å felle Trump, heller enn å finne ut hvordan Russland angrep USA. For ikke å snakke om hvordan slike angrep kan forhindres i fremtiden.

Forsøkte å sparke Mueller

Donald Trump forsøker å fortelle velgerne at Mueller er en del av en konspirasjon som har til formål å ødelegge hans presidentskap. Derfor er det viktig å huske på at Mueller er en registrert republikaner. Han ble i sin tid utnevnt til sjef for FBI av USAs forrige republikanske president, George W. Bush. Å beskylde ham for å gå demokratenes ærend virker søkt.

Spørsmålet om hvorvidt Donald Trump forsøkte å hindre etterforskningen ble også stilt. Mueller var vag på noen punkter, fordi de berører pågående etterforskninger. Men han kom inn på at Trump forsøkte å sparke spesialetterforskeren, altså ham selv. Ordren om å gi Mueller sparken ble aldri fulgt opp av Trump-rådgiveren som mottok den.

Blant amerikanske kommentatorer er det stor enighet om at hvis Trumps ordre ville bli fulgt opp, ja så hadde presidenten begått en kriminell handling. Mueller antydet at Trump kan ha brutt loven bare ved å gi ordren.

Påvirket vitner

Via sosiale medier og advokater forsøkte Donald Trump å påvirke vitner. Det kan være en forbrytelse, men Mueller ønsker ikke å konkludere med dette. Årsaken han oppgir er at en sittende president ikke kan stilles for retten, og dermed heller ikke får anledning til å forsvare seg mot slike anklager.

Men. Når Donald Trumps tid i Det hvite hus er over, kan han stilles til ansvar for handlinger.

Presidenten vil fortsette å kalle etterforskningen en heksejakt. Det er unntakstilstand i amerikansk politikk. Landet er dypt splittet. Hvorvidt Muellers vitnemål kan påvirke valgresultatet i 2020, vet ingen.

Idet de åpne høringene var over, tikket følgende melding inn på telefonen min fra Trumps kampanjekontor: «Mueller bekrefter: Ingen sammensvergelse, ingen hindring». Nok et forsøk på å vri sannheten i et demokrati som står foran enorme utfordringer. Et demokrati som kanskje aldri blir slik det en gang var.