SYRETEST: Julian Alaphilippe kan vente seg angrep fra alle hold de tre siste fjelletappene.
SYRETEST: Julian Alaphilippe kan vente seg angrep fra alle hold de tre siste fjelletappene. Foto: Marco Bertorello

– De kommer til å herje fælt med Alaphilippe

Men Julian Alaphilippe svarer med et syrlig stikk til tvilerne.

Fire etapper gjenstår av Tour de France. Om tre dager, etter en 33,4 km lang klatring opp til Val Thorens, vil vinneren kåres.

Kampen om den gule ledertrøyen er vidåpen. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) leder foreløpig. Han har et forsprang på ett minutt og 35 sekunder ned til Geraint Thomas (Team Ineos). Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) følger tolv sekunder bak Thomas.

Deretter følger Thibaut Pinot (01.50), Egan Bernal (02.02) og Emanuel Buchmann (02.14).

Spår smell

Alaphilippe viste svakhetstegn på etappen til Prat d'Albis. De fleste ekspertene tror franskmannen vil kollapse på en av de tre tøffe fjelletappene som venter. Johan Kaggestad tilhører ekspertene som tror det blir for tøft for Alaphilippe å forsvare trøyen.

– Jeg tror han kommer til å gå på en smell og ikke klarer å forsvare trøyen sin. På den andre siden er han nå inne i et område hvor vi ikke har sett ham før. Han overrasker hele tiden og er rangert som verdens beste syklist i 2019. En dag må han også klare de lange fjellene, men jeg tror det er for tidlig for ham, sier TV 2-eksperten.

Deceuninck-Quick Step har ikke like mange klatresterke ryttere som lagene til de andre sammenlagtkanonene. Det tror Kaggestad blir avgjørende.

– De andre lagene vil sannsynligvis spille på de svakhetene de så hos Alaphilippe til Foix. De vil angripe ham på det han er svak på. Alaphilippe har ikke et solid lag rundt seg. Om de andre holder god fart inn i stigningene og gjør veien krevende for Alaphilippe, kan både Ineos og FDJ støte på ham. De kommer til å herje fælt med Alaphilippe. Om han klarer å svare på det er det bare å ta av seg hatten. Da er han er verdig Tour de France-vinner, sier Kaggestad.

Syrlig Alaphilippe-svar

Alaphilippe har fått med seg at mange tror han vil sprekke.

– Normalt vil jeg sprekke. Ekspertene er gode, sier han syrlig til TV 2.

På toppen av Tourmalet ropte tusenvis av franskmenn «à Paris». Troen på at Alaphilippe kan holde hele veien til Paris er fortsatt stor i Frankrike. Alaphilippe håper hjemmefordelen kan hjelpe ham de neste dagene.

– Paris er fortsatt langt unna. Jeg vil nok en gang benytte muligheten til å takke fansen for støtten. Den har vært utrolig. Jeg håper jeg vil få god støtte i fjellene de neste dagene, sier han.

Ikke siden Bernard Hinault vant i 1985 har en franskmann vunnet Tour de France. Kaggestad er ikke i tvil om at Frankrike vil stå på hodet om en franskmann gjentar bedriften. Han tror Thibaut Pinot har størst sjanse til å vinne.

– Da blir man folkehelt og sikkert kåret til Frankrikes største idrettsutøver i 2019. Bernard Hinault har en spesiell posisjon. At en franskmann endelig kommer og kopiere Hinault, vil være stort i Frankrike. Pinot har vært sett på som den som kunne gjøre det. Så ble han borte noen år, men nå er han tilbake. Det tror jeg skyldes at han er usedvanlig flink med trening og at konkurranseprogrammet hans inn mot Tour de France ikke har vært for hardt. Han går inn i dette rittet med stort overskudd. Men han har litt av Alaphilippe i seg. Han kan bli litt for hissig på et litt for tidlig tidspunkt. Da er det Pinot som ryker. Geraint Thomas og Emanuel Buchmann kjører med hodet. De ser på wattmålerne sine og akselererer ikke for raskt. Det er mange hvis-er, men den største kandidaten til å vinne er Pinot, tror ridderen.

En ukjent faktor er temperaturen og været de kommende dagene. Det vil svinge fra svært varmt til regn og ned mot 10 grader.

– Varmen har vært en utfordring for Pinot historisk sett, men han sier selv at han er forberedt på det. Laget har bedt ham installere badstu, noe han har gjort. Pinot har sittet på rulle og vært i badstuen sin. Det gjør at han sikkert er bedre akklimatisert enn han ellers ville vært. Men det er også meldt regn og dårlig vær. Da kan det bli andre faktorer som spiller inn, sier Kaggestad.