JOHNSON: Britenes nye statsminister, Boris Johnson, lovet mye allerede første dag som statsminister.
JOHNSON: Britenes nye statsminister, Boris Johnson, lovet mye allerede første dag som statsminister. Foto: Hannah Mckay/Reuters

Nå er han offisielt britenes statsminister

Boris Johnson fikk onsdag i oppdrag fra dronning Elizabeth om å danne ny regjering for kongedømmet. Den nye statsministeren har store planer for sin første dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klimademonstranter hadde allerede samlet seg foran slottet før Johnson ankom for å møte dronningen.

Der fikk han formelt i oppdrag å danne regjering, etter at Theresa May leverte inn sin avskjedssøknad tidligere på dagen.

Allerede første dag som statsminister gir Johnson ambisiøse løfter fra talerstolen.

– Pessimistene som tviler og som kritiserer kommer til å ta feil. Fordi vi skal gjenopprette tilliten til vårt demokrati, sa Alexander Boris de Pfeffel Johnson, som er hans fulle navn, på talerstolen utenfor Downing Street.

Brexit-lovnad

Videre lovet han at Storbritannia skal komme seg ut av EU innen 31. oktober.

– Det er ikke noe «om og men» rundt det. Og vi kommer til å få i stand en enda bedre avtale, og starte et nytt og spennende partnerskap med resten av Europa, sa Johnson.

Dette partnerskapet sa han at skulle inneholde fri handel og gjensidig støtte.

– Jeg har full tro på at vi løser dette på 99 dager. Tiden har kommet for å handle, å få et sterkt lederskap og å endre dette landet til noe bedre, sier Johnson.

– Folket er våre sjefer

Under talen minner han seg selv og andre politikere om at deres jobb er for folket, og at folket er deres sjefer.

STATSMINISTER: Boris Johnson fikk 24. juli statsministeroppdraget av dronning Elizabeth.
STATSMINISTER: Boris Johnson fikk 24. juli statsministeroppdraget av dronning Elizabeth. Foto: Victoria Jones/Pool via AP

– Vår jobb er å gjøre deres gater trygge. Allerede denne uken begynner vi arbeidet med å få flere politi og forbedre sykehusene, lovet den nye statsministeren.

– Min jobb er å beskytte deg, dine foreldre og dine besteforeldre fra frykten om at du må selge huset for å få råd til omsorg. Jeg er overbevist om at vi skal fikse krisen i sosialomsorgen en gang for alle.

Partiet har allerede annonsert en plan for å sørge for en bedre utdannelse for alle barn i Storbritannia, uavhengig av bor de bor og økonomisk bakgrunn.

– Det arbeidet begynner umiddelbart. Jeg tar personlig ansvar, og det er å være statsminister i Storbritannia, sa Johnson.

Hard brexit

Hans nye offisielle residens er Downing Street nummer 10. Johnson er for øvrig den 14. statsministeren i løpet av den 93 år gamle dronningens regjeringstid. Den første var Winston Churchill.

Møtet med dronningen var i praksis bare en formalitet etter at to tredeler av medlemmene i partiet hadde valgt Johnson som ny leder for De konservative etter Theresa May.

Som han selv sa i takketalen tirsdag, er det nå arbeidet begynner. I løpet av litt over tre måneder må Johnson vise om han klarer å forhandle fram en bedre skilsmisseavtale med EU eller om han vil gjøre alvor av å ta Storbritannia ut av unionen uten en avtale – en såkalt hard brexit.

I kampen om ledervervet gjorde Johnson det klart at han akter å ta britene ut av EU når fristen går ut 31. oktober, med eller uten en avtale.