politisk jordskjelv i Nord-Norge:

– Man klarer ikke å identifisere seg med Arbeiderpartiet

AP-BASTION: Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng sliter i Nord-Norge.
AP-BASTION: Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng sliter i Nord-Norge. Foto: Pedersen, Terje
Senterpartiet er i ferd med å rappe tittelen som Nord-Norges største parti fra Arbeiderpartiet. – Vi er de eneste som er tydelige, sier stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp). – Arbeiderpartiet er opptatt av å endre politikk, ikke bare si nei, svarer partisekretær Kjersti Stenseng (Ap).

De to siste TV 2-prognosene før sommeren viser at ligger Arbeiderpartiet an til å gjøre sitt dårligste kommunevalg noensinne.

Tirsdag kom sjokkmålingen fra Nordlys hvor Senterpartiet er Nord-Norges største parti med 23,9 prosent. Arbeiderpartiet får 22,5 prosent.

Avisen beskriver selv målingen som «et politisk jordskjelv utløst av et folkeopprør».

De tre nordnorske fylkene har vært Ap-bastioner helt tilbake til årene etter andre verdenskrig.

– Folk sier ifra og avstanden fra makten i sør til vanlige folk sitt liv i nord er for stor. Folk føler avmakt. Man klarer ikke å identifisere seg med Arbeiderpartiets politikk, og det er blitt for uklart hva som er Arbeiderpartiets politikk, sier Nordlys-redaktør Helge Nitteberg til TV 2.

Senterpartiet: – Vi er de eneste tydelige

Midt i Oslo-gryta setter Sandra Borch, stortingsrepresentant for Senterpartiet i Troms, seg på 13-trikken på vei til urbane Grünerløkka.

I Oslo har ikke Senterpartiet en eneste representant i bystyret.

– Hvem vet? Etter valget føler jeg at vi har velgere over alt, sier Borch.

Fakta om målingen:

Ap: Valgresultat 2015 til Nordlys-måling

Troms: Fra 32,8 til 22,1 prosent. Nordland: Fra 36 til 22,4 prosent Finnmark: Fra 45,9 til 23,3 prosent.

Sp: Valgresultat 2015 til Nordlys-måling.

Troms: Fra 7,9 til 18,5 prosent Finnmark: Fra 6,2 til 24,2 prosent
Nordland: Fra 11,2 til 27,6 prosent

For de øvrige partiene er oppslutningen i Nord-Norge som følger:

Høyre 14,9 prosent, Frp 12,7 prosent, Sosialistisk Venstreparti 9,5 prosent, Rødt 5,4 prosent, Miljøpartiet De Grønne 3,2 prosent, Kristelig Folkeparti 2,8 prosent og Venstre 2,3 prosent. Andre partier får 2,9 prosent. Målingen er gjennomført i et representativ utvalg av den nordnorske befolkningen. Tallet på respondenter er 1.824.

Hun mener målingen fra Nordlys viser at Senterpartiet er det eneste partiet som er tydelige i Nord-Norge-politikken.

– Jeg tror folk i nord føler de blir oversett av Oslo-makta, helt klart. Senterpartiet er det eneste partiet som er tydelige i sine meninger og som står opp for viktige saker for Nord-Norge.

SELVTILLIT: Sandra Borch og Senterpartiet strutter av selvtillit. Nå kan de bli Nord-Norges største parti. Foto: TV 2
SELVTILLIT: Sandra Borch og Senterpartiet strutter av selvtillit. Nå kan de bli Nord-Norges største parti. Foto: TV 2

– Folk føler at deres tjenestetilbud er i ferd med å bli lagt ned, sier Sp-politikeren.

Hun peker på at partiet har vært den «tydelige motmakten» til regjeringen i striden om kommune- og fylkessammenslåing, politireformen, forsvarsforliket og luftambulansekrisen.

– Er Senterpartiet imot alt som er nytt?

– Nei, vi er opptatt av å ha tjenester nær der folk bor. Det skulle bare mangle at folk i Nord-Norge skal ha tilgang på ambulanse, politi eller et ambulansefly. Det handler i verste fall om liv og død.

– Dere sier nei til politireformen. Det kreves jo endringer når kriminaliteten endrer seg?

– Det trengs endringer, men ikke en fjernpolitireform der tjenestene flyttes fra folk. Nå er det ofte brannvesenet som er raskest til et ulykkessted. Nordlendinger føler den sentraliseringen kraftigst på kroppen.

– Er dere redde for å gjøre endringer som er upopulære for folk, men nødvendige?

– Nei, Senterpartiet er opptatt av å ha et tjenestetilbud uansett hvor du bor. Å legge ned lensmannskontor, legge ned ambulansestasjoner og svekke beredskapen til folk, er å være opptatt av folk.

– Men verden forandrer seg. Alt kan ikke være som før?

– Nordlendingene føler nedleggelsene på kroppen og det er Senterpartiet en motmakt til.

På spørsmål om hvilke endringer Senterpartiet ønsker i distriktene, svarer Borch:

– Vi ønsker en god distriktspolitikk og ønsker å legge til rette for næringsutvikling, men for å klare det så må man ha viktige tjenester som helsetilbud, polititjenester, forsvaret nær folk. Folk i nord føler de blir overhørt av politikere som sitter for mye i Oslo og kommer seg for lite ut i landet.

Les også: Sandberg om Vedum: – Sklir unna som en ål

Stenseng: – Sp sier nei høyt

Kjersti Stenseng peker på at meningsmålingen er svak også for regjeringspartiene.

Hun har følgende forklaring på at det er Sp som tjener på regjeringspartienes nedgang og ikke Arbeiderpartiet.

– Det er fordi vi er opptatt av å påvirke, endre politikken og ikke bare si nei. Det betaler vi litt for.

SLITER: Kjersti Stenseng mener Senterpartiet sier «nei høyt», men ikke alltid presenterer løsningene.
SLITER: Kjersti Stenseng mener Senterpartiet sier «nei høyt», men ikke alltid presenterer løsningene. Foto: Borgen, Ørn E.

Arbeiderpartiet har vært med på å støtte politireformen og forsvarsforliket, som har møtt motstand i Nord-Norge.

Hun tror partiet taper på forlikene med regjeringspartiene, men at de politiske gjennomslagene er verdt det.

– Vår intensjon er å bevege politikken i riktig retning, men vi betaler for det. Vi må være med på å ta ansvar for det vi er uenige i. Ser du på forsvarsforliket kunne vi stilt oss helt på siden. Vi valgte å redde kystjegerkommandoen og redde forsvarets musikkorps, og det er de politiske resultatene som teller. Vi kommer til å fortsette å være med å påvirke der det er nødvendig, selv om vi kanskje må betale for det.

– Ikke Aps metode

Stenseng sier folk i nord har protestert høylytt mot sentraliseringspolitikken til regjeringen, noe hun tror Senterpartiet profitterer på.

– Arbeiderpartiet betaler fordi vi ikke bare sier nei høylytt. Vi er opptatt av å jobbe for våre alternative løsninger, sier Stenseng.

– Hva skal dere gjøre annerledes, da?

– Det som er viktigst for oss er at vi trenger sterk politikk i kontrast til regjeringens politikk, for at folk skal ha det bra i Nord-Norge. I denne valgkampen skal vi ha fokus på trygge arbeidsplasser, hele og faste stillinger og at ungene får gratis SFO og skolemat. Så er det slik at staten trenger sterke virkemidler i distriktspolitikken, og der har vi en offensiv politikk med desentralisert utdanning, bredbånd i hele landet og mer distriktsprofil på statlige virkemidler.

Hun sier Arbeiderpartiet er et annet type parti enn Senterpartiet.

– Vi er like uenige i regjeringens politikk, men det er ikke Arbeiderpartiets metode å sette seg på siden, si nei og protestere. Vi er opptatt av å presentere alternative løsninger og sette oss ned og diskutere for å få til utvikling, sier Stenseng.

– Senterpartiet sier nei høyt, så det er ikke alltid vi hører alternative løsninger. Jeg er opptatt av at vi har mye til felles med de rødgrønne partiene, så er det regjeringens politikk som er hovedutfordringen.

Statsminister Erna Solberg har avslått å la seg intervjue om målingen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook