LANG FARTSTID I ELITESERIEN: Emil Jonassen har spilt for både Odd og Bodø/Glimt.
LANG FARTSTID I ELITESERIEN: Emil Jonassen har spilt for både Odd og Bodø/Glimt. Foto: Mats Torbergsen

Emil (26) ble vraket av Glimt – nå skal han møte RBK i CL-kvalik: – Jeg vil ikke kalle det en revansje

Emil Jonassen (26) lever proffdrømmen i hviterussiske BATE. Nå venter Rosenborg i Champions League-kvaliken.

Se BATE-Rosenborg på TV 2 Sport 1 og TV 2 Sumo klokken 18.55.

Når Rosenborg onsdag kveld gjester BATEs storstue, Borisov Arena, vil nok enkelte RBK-spillere dra kjensel på i hvert fall én av motspillerne.

For i mars hentet hviterussiske BATE norske Emil Jonassen. 26-åringen har en rekke sesonger bak seg i Eliteserien for både Odd og Bodø/Glimt.

De siste sesongene har han spilt i Glimt, men venstrebacken fikk ikke fornyet kontrakten med Bodø-klubben etter sesongslutt.

– Gitt meg masse selvtillit

Dermed ble han stående klubbløs mens tidligere lagkamerater forberedte seg på en ny sesong. Helt til den hviterussiske storklubben BATE plutselig banket på døren.

– Det gikk fort i svingene da det først skjedde. Jeg dro ned på prøvespill. Og da jeg fikk tilbud om kontrakt så sto jeg egentlig ikke med så mange andre alternativ. Det var spennende. Da fikk jeg det utenlandsoppholdet som jeg, og de fleste andre unge fotballspillere, drømmer om. Det har vært artig og veldig spennende, sier Jonassen til TV 2.

Til tross for at han ble veid og funnet for lett i Glimt, er han ikke det minste bitter, og han går ikke med på at han har noe å bevise.

– Jeg vil ikke kalle det en revansje. Jeg fikk noen kamper på slutten i Glimt som hjalp meg veldig, men så var jeg uheldig og pådro meg en skade før sesongstarten. Jeg fikk også trene med Odd og fikk god behandling av fysioen der. Så jeg har vært heldig og fått god behandling av begge klubber. Jeg var også i kontakt med dem før jeg tok valget om å flytte til Hviterussland.

– Men for min egen del er det klart at det er veldig deilig å få sjansen her. Det har gitt meg masse selvtillit.

– Redd for å bli mye alene

Jonassen er positivt overrasket over oppholdet i Hviterussland så langt.

– Det er en del kulturforskjeller. Men det har vært mest positive overraskelser. Folkene er veldig imøtekommende. Hele laget er som en stor familie og tar godt vare på hverandre. Jeg føler meg veldig godt tatt imot, sier han, og legger til:

– Jeg var redd for at jeg skulle bli mye alene. Heldigvis er det en finne og en islending til her, i tillegg til en franskmann, Vi tar veldig godt vare på hverandre og henger mye sammen. Og de hviterussiske spillerne er også veldig opptatt av at vi skal ha det bra. Jeg trives veldig godt her.

Og nivået er det heller ikke noe å si på.

LEGENDE: Alexandr Hleb er en legende i hviterussisk fotball. 28-åringen la opp før sesongen.
LEGENDE: Alexandr Hleb er en legende i hviterussisk fotball. 28-åringen la opp før sesongen. Foto: Glyn Kirk

– Det er veldig mange gode fotballspillere her. Det gjelder å være på i hver økt. Jeg merker en kvalitetsforskjell og at det er et steg opp, spesielt i dette laget. Når man får trene og spille med Alexandr Hleb (tidligere Arsenal- og Barcelona-spiller) så sier det sitt, selv om han var på vei ned og nå har lagt opp. Han var også en veldig hyggelig fyr og fri for stjernenykker, understreker 26-åringen.

Slo Arsenal i Europaligaen i fjor

26-åringen mener det er mange likhetstegn mellom BATE og Rosenborg.

– Jeg vil nok tenke at BATE i utgangspunktet er favoritter. Jeg tror det blir en veldig jevn kamp. Rosenborg har funnet tilbake til formen, men vi er absolutt i god form selv også. Jeg tror den hviterussiske ligaen er jevngod med den norske. Det er BATE som har vært det ledende laget her i mange år, på samme vis som Rosenborg har vært det i Norge, mener han.

Mens norske lag er blitt beskyldt for å nedprioritere spill i Europa til fordel for Eliteserien, er det motsatte tilfellet i BATE, kan Jonassen fortelle. Og det har gitt resultater.

Forrige sesong gikk hviterusserne videre fra Europaliga-gruppen sammen med Chelsea. I 32-delsfinalen ventet Arsenal. BATE sjokket engelskmennene på hjemlig grunn og vant 1-0 da Alexandre Lacazette fikk rødt kort. På Emirates ble det imidlertid for tøft, og Europa-eventyret var over etter et 0-3-tap.

– Spill i Europa er nok viktigere enn ligaen her. De setter det veldig høyt og er veldig opptatt av å gjøre det bra. Det er pause i serien nå, så alt er lagt til rette for et best mulig resultat. Man merker på de i og rundt klubben at det betyr litt ekstra, forklarer Jonassen.

– Det er klart jeg savner Norge

Selv tviler han på at han kommer til å starte onsdagens kamp. Til er det blitt fire kamper fra start. og en del benkesliting for 26-åringen fra Skien.

Den tidligere Odd- og Glimt-spilleren signerte en ettårs-kontrakt med opsjon på ett år til da han kom, og han er ikke villig til å pakke sammen og reise hjem til Norge helt ennå.

– Det er klart jeg savner Norge, men samtidig har jeg det bra og trives veldig godt her. Først og fremst vil jeg spille fotballkamper, og hvis ikke jeg spiller så mye jeg ønsker, så må jeg vurdere å flytte på meg. Men samtidig har jeg vært litt uheldig med skader, så jeg må bare være tålmodig og gi alt på trening i tiden fremover, avslutter han