Christiansen tok sølvmedalje i VM

Henrik Christiansen (22) strålte i finalen i svømme-VM på 800 meter fri. Han smadret sin egen norske rekord, og svømte inn til Norges første medalje siden 2011.

Lambertseter-svømmeren vant sølv på 800 meter fri.

Tiden til Christiansen ble 7:41.28, som er ny norsk og nordisk rekord.

– Yes, fy faen, så deilig, sier Christiansen i et intervju sendt på NRK.

Christiansen er strålende fornøyd med å ha slått sin egen norske rekord med nesten tre sekunder. Den gamle rekorden var på 7:44.21.

Se hvordan Christiansen tok sølv i videovinduet øverst! Video med tillatelse fra NRK.

Gullet tok Gregorio Paltrinieri med ny europeisk rekord med tiden 7:39.27.

Stikk til omstridt kineser

Dette er første norske VM-medalje i et langebane-VM siden Alexander Dale Oen i 2011. At Henrik Christiansen knuser sin egen pers ett år før OL i Tokyo starter, kan være et tegn på hva som er i vente.

– Er dette den beste dagen i karrieren din?

– Jeg må nesten si det. Jeg tok sølv i kortbane-VM, men langbane-VM er helt klart større. Nå, ett år før OL, på den nye, olympiske distansen 800, er det utrolig kult, sier Christiansen, som smiler fra øre til øre etter sølvbragden.

I det sterke finaleheatet slo Henrik Christiansen blant andre den kontroversielle kineseren Sun Yang, som endte på 6. plass. Yang har vunnet to gull tidligere i VM, og ved begge anledninger har medaljevinnere nektet å stille seg på ballen med ham. Det skyldes dopingmistanke mot kineseren.

– Hvordan var det å vinne over Sun Yang?

– Det er ganske digg. Det har vært mye drama i dette mesterskapet, og jeg tror at det er veldig godt for alle sammen å se at han blir slått, svarer Christiansen kontant.

Sterk avslutning

Christiansen åpnet sterk å lå på tredjeplass etter første vending. Etter hvert ble tempoet økt betraktelig og nordmannen ble liggende litt lenger bak italienske Gregorio Paltrinieri.

Med 300 meter igjen skaffet italieneren seg en god luke, men Christiansen kjempet seg opp til en foreløpig andreplass.

Det holdt nordmannen inn med en råsterk avslutning og tok sølvet to sekunder bak gullvinner Paltrinieri.

Bronsen gikk til David Aubry fra Frankrike.