
Dette er forskjellen på Støre og Vedum
Støre elsker nordområdene, men nordlendingene elsker ikke ham.
Det er varmt, sommer og feriestemning i norsk politikk. Det er tirsdag 23. juli.
Omtrent på akkurat samme tidspunkt blir to artikler publisert.
Den ene er i avisen Nordlys. Overskriften lyder: «Fersk Nordlys-måling viser et politisk jordskjelv som går gjennom hele Nord-Norge». En meningsmåling gjennomført i landets tre nordligste fylker viser at Senterpartiet er det mest populære partiet i nord.
Den posisjonen har tradisjonelt tilhørt Arbeiderpartiet. Selv når det har gått trått ellers i landet, har Ap vært Nord-Norges største parti.
Den andre artikkelen er i Aftenposten. Overskriften er «Arktis smelter. Geografien forandres. Politikk i nord må handle om mer enn forholdet til Russland». Artikkelen er skrevet av Jonas Gahr Støre.
Ap-lederen har begått kronikk igjen. Som så mange ganger før handler det om nordområdene. Han har skrevet teksten på landstedet sitt i Kilsund, mellom Tvedestrand og Arendal, der han «ser ut mot det åpne Skagerak».
Det er langt fra Kilsund til Nord-Norge.
Her er tallene som viser utviklingen fra valgresultatet i 2015 til den ferske Nordlys-målingen:
Troms: Fra 32,8 til 22,1 prosent.
Nordland: Fra 36 til 22,4 prosent
Finnmark: Fra 45,9 til 23,3 prosent.
Selv om Høyre har mye lavere tall enn Ap, er det likevel Støre som har størst grunn til å være bekymret. For i en normalsituasjon ville man forventet at mange av de misfornøyde Høyre-velgerne ville gå til ham.
Det er ingen grunn til å tvile på at Støre har et oppriktig engasjement for Nord-Norge. Da han var utenriksminister snakket han om «nordområdene» så mye at de tre andre himmelretningene må ha blitt sjalu.
Han har snakket og skrevet mye om betydningen av Nord-Norge. Om forholdet til Russland (og delelinjen han er så stolt av), om Nordøstpassasjen, om industri i Nord, om den geopolitiske betydningen av Arktis.
Det er tematikk som kan få ham til å gløde. Folk i Nord-Norge har grunn til å tro at Ap-lederen bryr seg mer om dem enn hva mange andre politikere gjør.
Likevel gir det ikke uttelling.
For å få en forståelse av hvorfor, kan vi fortsette den komparative analysen av de to artiklene. Her er noen utdrag av hva Støre skriver i Aftenposten og hva hans motstander Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til Nordlys.
Støre: «Kaplan mener spenningen mellom USA og Iran handler om noe større, nemlig fremveksten av Kinas nærvær og innflytelse, i en region der Kina faktisk hører hjemme. USA derimot, "er en halv verden unna", skriver Kaplan, som nylig ga ut boken The Revenge of Geography.»
Vedum: «Politireformen skulle være en nærpolitireform, men er blitt en fjernpolitireform hvor folk opplever at den lokale beredskapen går ned.»
Støre: «Tidlig i juli besøkte jeg en annen utpost i vår geografi der Kaplans påminnelser er gyldige. Jeg gikk tur i Pasvik-dalen i Finnmark med Sør-Varangers ordfører, Rune Rafaelsen. I klarværet så vi både til Finland og Russland. Fabrikkpipene i Nikel var godt synlige. Utslippene derfra blåser stort sett østover, men svovel faller også ned i Norge. En påminnelse om nærhet og sårbarhet.»
Vedum: «Jeg har tilbrakt mye tid i Nordland, Troms og Finnmark de siste årene, fordi det er tre fylker som merker regjeringens sentraliseringspolitikk på kroppen.»
Støre: «Norge kan gjøre mer. Vi kan være den ledende aktøren med de nye ideene. Vi kan være pådriver for små og store prosjekter for utviklet lokalt og regionalt samarbeid i nord.»
Vedum: «Det samme med luftambulansesaken og Bell-helikoptrene, som har spilt en viktig rolle i den sivile beredskapen. Disse sakene går på den grunnleggende hverdagsberedskapen for folk, ikke minst på grunn av de enorme avstandene i landsdelen.»
Støre: «Kunnskap er nøkkelen for å holde på ungdommen. For at dette skal skje, trengs en ny giv i nordområdepolitikken. Det kan skape ringvirkninger, ny verdiskaping og aktivitet.»
Nei, dette er ikke en parodi. Men det kan være et utdrag fra en lærebok i politisk kommunikasjon.
Støre snakker om Nord-Norge som en brikke i det store verdensspillet. Vedum snakker om Nord-Norge som et sted der folk bor.
Det er mulig Støre har større engasjement for det som skjer i nord enn Vedum har. Det er også mulig at Aps politikk er bedre for Nord-Norge enn Senterpartiets. Hvis man ikke klarer å kommunisere godt, spiller ikke det noen rolle.
Støre har forstått Nord-Norges viktige posisjon i landet og verden. Men Vedum forstår nordlendingene. Derfor vinner Senterpartiet.