Oslo  20170912.
Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) under debatten med partiledere i vandrehallen på Stortinget etter at valgresultatet av Stortingsvalget 2017 er ferdig.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20170912. Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) under debatten med partiledere i vandrehallen på Stortinget etter at valgresultatet av Stortingsvalget 2017 er ferdig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise
Kommentar

Dette er forskjellen på Støre og Vedum

Støre elsker nordområdene, men nordlendingene elsker ikke ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er varmt, sommer og feriestemning i norsk politikk. Det er tirsdag 23. juli.

Omtrent på akkurat samme tidspunkt blir to artikler publisert.

Den ene er i avisen Nordlys. Overskriften lyder: «Fersk Nordlys-måling viser et politisk jordskjelv som går gjennom hele Nord-Norge». En meningsmåling gjennomført i landets tre nordligste fylker viser at Senterpartiet er det mest populære partiet i nord.

Den posisjonen har tradisjonelt tilhørt Arbeiderpartiet. Selv når det har gått trått ellers i landet, har Ap vært Nord-Norges største parti.

Den andre artikkelen er i Aftenposten. Overskriften er «Arktis smelter. Geografien forandres. Politikk i nord må handle om mer enn forholdet til Russland». Artikkelen er skrevet av Jonas Gahr Støre.

Ap-lederen har begått kronikk igjen. Som så mange ganger før handler det om nordområdene. Han har skrevet teksten på landstedet sitt i Kilsund, mellom Tvedestrand og Arendal, der han «ser ut mot det åpne Skagerak».

Det er langt fra Kilsund til Nord-Norge.

Her er tallene som viser utviklingen fra valgresultatet i 2015 til den ferske Nordlys-målingen:

Troms: Fra 32,8 til 22,1 prosent.

Nordland: Fra 36 til 22,4 prosent

Finnmark: Fra 45,9 til 23,3 prosent.

Selv om Høyre har mye lavere tall enn Ap, er det likevel Støre som har størst grunn til å være bekymret. For i en normalsituasjon ville man forventet at mange av de misfornøyde Høyre-velgerne ville gå til ham.

Det er ingen grunn til å tvile på at Støre har et oppriktig engasjement for Nord-Norge. Da han var utenriksminister snakket han om «nordområdene» så mye at de tre andre himmelretningene må ha blitt sjalu.

Han har snakket og skrevet mye om betydningen av Nord-Norge. Om forholdet til Russland (og delelinjen han er så stolt av), om Nordøstpassasjen, om industri i Nord, om den geopolitiske betydningen av Arktis.

Det er tematikk som kan få ham til å gløde. Folk i Nord-Norge har grunn til å tro at Ap-lederen bryr seg mer om dem enn hva mange andre politikere gjør.

Likevel gir det ikke uttelling.

For å få en forståelse av hvorfor, kan vi fortsette den komparative analysen av de to artiklene. Her er noen utdrag av hva Støre skriver i Aftenposten og hva hans motstander Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til Nordlys.

Støre: «Kaplan mener spenningen mellom USA og Iran handler om noe større, nemlig fremveksten av Kinas nærvær og innflytelse, i en region der Kina faktisk hører hjemme. USA derimot, "er en halv verden unna", skriver Kaplan, som nylig ga ut boken The Revenge of Geography.»

Vedum: «Politireformen skulle være en nærpolitireform, men er blitt en fjernpolitireform hvor folk opplever at den lokale beredskapen går ned.»

Støre: «Tidlig i juli besøkte jeg en annen utpost i vår geografi der Kaplans påminnelser er gyldige. Jeg gikk tur i Pasvik-dalen i Finnmark med Sør-Varangers ordfører, Rune Rafaelsen. I klarværet så vi både til Finland og Russland. Fabrikkpipene i Nikel var godt synlige. Utslippene derfra blåser stort sett østover, men svovel faller også ned i Norge. En påminnelse om nærhet og sårbarhet.»

Vedum: «Jeg har tilbrakt mye tid i Nordland, Troms og Finnmark de siste årene, fordi det er tre fylker som merker regjeringens sentraliseringspolitikk på kroppen.»

Støre: «Norge kan gjøre mer. Vi kan være den ledende aktøren med de nye ideene. Vi kan være pådriver for små og store prosjekter for utviklet lokalt og regionalt samarbeid i nord.»

Vedum: «Det samme med luftambulansesaken og Bell-helikoptrene, som har spilt en viktig rolle i den sivile beredskapen. Disse sakene går på den grunnleggende hverdagsberedskapen for folk, ikke minst på grunn av de enorme avstandene i landsdelen.»

Støre: «Kunnskap er nøkkelen for å holde på ungdommen. For at dette skal skje, trengs en ny giv i nordområdepolitikken. Det kan skape ringvirkninger, ny verdiskaping og aktivitet.»

Nei, dette er ikke en parodi. Men det kan være et utdrag fra en lærebok i politisk kommunikasjon.

Støre snakker om Nord-Norge som en brikke i det store verdensspillet. Vedum snakker om Nord-Norge som et sted der folk bor.

Det er mulig Støre har større engasjement for det som skjer i nord enn Vedum har. Det er også mulig at Aps politikk er bedre for Nord-Norge enn Senterpartiets. Hvis man ikke klarer å kommunisere godt, spiller ikke det noen rolle.

Støre har forstått Nord-Norges viktige posisjon i landet og verden. Men Vedum forstår nordlendingene. Derfor vinner Senterpartiet.