Det er sommer det sol og det er varmt. Farlig varmt inne i en bil.
Det er sommer det sol og det er varmt. Farlig varmt inne i en bil.

Hetebølge: Så varmt blir det i bilen din nå

Dette MÅ du vite når du går i fra bilen i sommervarmen.

Det er sommer! Det betyr is, ferie, bading, ferske jordbær – og sol!

Helst masse sol, gjerne fra en blå og skyfri himmel og raust med varmegrader! Det er jo slik vi vil ha det.

Det ser ut som vil blir bønnhørt. Etter en ikke altfor god start på sommeren, meldes det nå om kraftig høytrykk og ord som hetebølge brukes.

"Härligt, härligt, men farligt, farlig", om vi skal sitere et refreng fra Björn Skifs.

For all del – det er godt med sol og sommer. Men bilen din – den kan bli skummelt varm.

Temperaturen stiger fort

For like sikkert som sola skinner, hører vi historier om vinduer som må knuses for å få reddet ut enten hunder eller små barn fra glovarme biler.

– Jammen, jeg skulle jo bare ... Er ofte unnskyldningen fra en fortvilet bileier, som ikke visste hvor fort det kan bli farlig varmt i en bil.

Er det mer en 17 - 18 grader ute, bør du ikke forlate barn eller kjæledyr i bilen – selv ikke for korte perioder. Temperaturen stiger nemlig skremmende fort.
Er det mer en 17 - 18 grader ute, bør du ikke forlate barn eller kjæledyr i bilen – selv ikke for korte perioder. Temperaturen stiger nemlig skremmende fort.

For om det er 20 grader i bilen når du går, er den innvendige temperaturen 32 grader etter bare 10 minutter. Etter 30 minutter har den steget ytterligere til 40 grader.

Er det derimot 27 grader ute har bilen en innvendig temperatur på 37 grader etter ti minutter. Etter halvtimen har den passert 45 grader. Lufta i en låst og lukket bil er jo i tillegg stillestående. Det er alt annet enn godt å oppholde seg i den bilen da.

Om temperaturen skulle stige til 32 grader, og det gjør den fort i solsteiken, vil man etter 10 minutter ha 43 klamme grader i bilen og etter en halv time godt over 50 grader ... Da har det for lengst begynt å bli skikkelig farlig.

Les også: Derfor er alle de små prikkene der

Stråling fra bilens interiør

Hvorfor skjer dette? Jo, når solstråler kommer inn bilen, varmer de ikke bare luften inni bilen. Den varmer også opp setene, dashbordet, rattet og sjokoladen du har glemt i midtkonsollen. Når disse tingene blir oppvarmet, utstråler de ekstra varme som blir "fanget" inne i bilen – og som hever innetemperaturen betydelig.

Man bør derfor ikke forlate små barn eller kjæledyr inne i bilen om ute-temperaturen er mer enn 17-18 grader, selv for kjappe ærender. For inne i bilen dobles temperaturen i løpet av kort tid.

En liten gløtt på vinduet hjelper vel? Tja, kanskje, men bare bitte litt.

Strålingen av varme fra bilens oppvarmede interiør stiger mot taket. Med mindre det er en sterk vind, er det ingenting som "skyver" eller "drar" den varme luften ut. Dermed vil en liten vindus-åpning utgjøre kun en ørliten temperaturforskjell.

Kilde: VeterinaryClinic.com

Les også: Jan sluttet å røyke – så kom kona med en stor overraskelse

Video: Dette er en perfekt bil for varme sommerdager