AKSJONERTE: Gruppen Extinction Rebellion Norge blokkerte Norges Bank 24. mai i år
AKSJONERTE: Gruppen Extinction Rebellion Norge blokkerte Norges Bank 24. mai i år Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HADDE DIALOG: Politiet på stedet opplyste at de hadde en god dialog med klimaaktivistene, som omsider ble flyttet på
HADDE DIALOG: Politiet på stedet opplyste at de hadde en god dialog med klimaaktivistene, som omsider ble flyttet på Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TYDELIG: Bannere som «Oljepenger – svik mot fremtida» ble brukt under demonstrasjonen.
TYDELIG: Bannere som «Oljepenger – svik mot fremtida» ble brukt under demonstrasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Aktivister limte seg fast til Norges Bank – nå må de i retten

De fastlimte klimaaktivistene krevde at Oljefondet trekkes ut av kull. Nå krever påtalemyndigheten at aktivistene dømmes til å betale bøter.

Totalt må syv demonstranter møte i Oslo tingrett i september.

Årsaken er at de ikke har betalt foreleggene de ble ilagt av politiet under demonstrasjonen 24. mai i år.

Demonstrantene limte seg fast i Norges Bank og blokkerte inngangen, mens de krevde at Oljefondet trekker seg ut av all kullvirksomhet.

– Grei dialog

Politiets operasjonsleder Tor Jøkling uttalte den gangen at demonstrasjonen ikke var varslet.

– Vi fikk en grei dialog med demonstrantene. Med litt neglelakkfjerner klarte man å løse opp limet. De som var på utsiden, fikk tildelt et område der de kunne stå, sa han.

I forelegget til en av aktivistene står det at hun nektet å flytte seg til tross for pålegg fra politiet, og at hun derfor måtte bæres ut av Norges Banks lokaler. Hun er siktet for å forstyrre fred og orden, samt å ikke rette seg etter politiets pålegg.

Forelegget er på 15.000 kroner, men vil i retten bli økt til 18.000.

Voksende organisasjon

Organisasjonen Extinction Rebellion er i stor vekst og har markert seg med en rekke demonstrasjoner i flere land den siste tiden.

Den ble opprettet i Storbritannia, der 1.151 personer tilknyttet gruppen må møte i retten i juli og august.

Extinction Rebellion sier de bruker ikkevoldelig sivil ulydighet til å fremme sitt budskap. Målet er å presse regjeringer i flere land og andre mektige institusjoner til å erklære unntakstilstand for klimaet.

I London har de blant annet lammet kollektivtrafikken under sine demonstrasjoner, og politiet mener protestene har rammet over en halv million mennesker.

I Norge har Extinction Rebellion – i tillegg til demonstrasjonen ved Norges Bank – markert seg med å avbryte et stortingsmøte. I begynnelsen av juni ropte de fra galleriet i stortingssalen og sørget for at debatten måtte innstilles, mens politiet fikk dem ut av lokalet.

Sju personer som ble pågrepet i forbindelse med aksjonen har til sammen fått 118.000 kroner i bot. For fire av dem inkluderte beløpet også aksjonen hvor de limte seg fast til Norges Bank.

Senere i år må ytterligere 16 personer fra organisasjonen møte i Oslo tingrett for ulike demonstrasjoner.

25 kulturpersoner og akademikere sluttet seg i mars til Extinction Rebellion Norge sin opprørserklæring gjennom en kronikk i Aftenposten.