STEINAR ALBRIGTSEN avslører:

Gikk i kjelleren etter alvorlig kreftsykdom

GOD SOMMER NORGE (TV 2): Steinar Albrigtsen ble deprimert av sterke medisiner. – Det er nesten som selvmordstabletter, sier artisten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag avslutter Steinar Albrigtsen (62) Notodden Bluesfestival med sin første store konsert etter at han i mai i fjor fikk en alvorlig kreftdiagnose. Etter å ha kjempet for livet i ett år, ser legene nå lysere på situasjonen.

– Jeg har fortsatt kreftceller i kroppen, men det er stabilt. Jeg fikk et spørsmål fra legene om jeg var villig til å leve med en uavklart situasjon, og da måtte jeg bare si at jeg har jo ikke noe alternativ, sier en åpenhjertig Albrigtsen til «God sommer Norge».

Ondartet kreftsvulst

Artisten forteller at han hadde gått og hanglet i noen år før han til slutt oppsøkte lege. Etter flere undersøkelser fant legene en svulst i magen, og Albrigtsen fikk beskjeden alle frykter å få, at han var rammet av ondartet kreft.

– Når du får en sånn beskjed får du en «ut av kroppen»-opplevelse. Du tenker «nei, det kan ikke stemme. Det må være feil». Det er jo «alle andre» som får kreft.

62-åringen gjennomgikk stråling og cellegift-behandling på Radiumhospitalet i fjor sommer mens han ventet på en omfattende kreftoperasjon.

– Jeg måtte holde meg i skyggen, ellers ville jeg fått forbrenning på grunn av strålingen. Så ser du folk som går rundt der og bare er så glad i livet. De tenker ikke på at de en gang kanskje kommer til å få en alvorlig sykdom og dø. Man sitter inne i sin egen boble og tenker, sier han.

HOLDT MOTET OPPE: Steinar Albrigtsen på Radiumhospitalet en uke etter kreftoperasjonen. Med stokk og marokkansk antrekk holdt artisten stilen og motet oppe under den vanskelige sykdomsperioden. Foto: Privat.
HOLDT MOTET OPPE: Steinar Albrigtsen på Radiumhospitalet en uke etter kreftoperasjonen. Med stokk og marokkansk antrekk holdt artisten stilen og motet oppe under den vanskelige sykdomsperioden. Foto: Privat.

Kona steppet inn

Den planlagte sommerturnéen med sin mangeårige makker Jørn Hoel måtte avlyses, og kona Monika Nordli (41) steppet inn som vokalist istedenfor sin kreftsyke ektemann på svært kort varsel.

– Det var voldsomt å skulle gjennomføre konsertene, og jeg tenkte mange ganger at «dette klarer jeg ikke». Jeg var veldig lei meg og bekymret for ham, og hadde et behov for å være sammen med ham så mye som mulig. Samtidig tenkte jeg at jeg bare måtte gjøre det. Skulle Steinar gå gjennom det han gjorde, så måtte jeg klare dette. Det gikk jo, det, sier Nordli til «God sommer Norge».

– Det var et sjokk for oss begge. Det er som at tiden står stille. Jeg ble vel litt iskald, og tenkte at «nå må jeg være sterk». Jeg er realistisk og praktisk anlagt så jeg måtte ha noe å holde på med, og da kunne jeg avlaste ham med det praktiske. Det hjelper, for da har man noe man må gjøre, legger hun til.

Infeksjon i operasjonssåret

I oktober ble Albrigtsen kreftoperert. På grunn av en infeksjon i operasjonssåret ble artisten liggende på Radiumhospitalet i en måned.

– Det var jævla kjipt. Heldigvis kom kona mi hver eneste dag med mat og selskap. Du blir litt innestengt i deg selv. Alle pårørende spør «hvordan går det?», og så blir man lut lei av å høre det også. Selv om det er hyggelig at folk bryr seg så blir man den syke personen som det er synd på, forteller 62-åringen.

– Etter operasjonen så gikk det bare fjorten dager før jeg fikk meldinger fra kompiser som spurte om jeg ville bli med ut og ta en øl. Da lå jeg nærmest i koma. Det viser også hvor lite folk vet om det å ha kreft og gå gjennom en stor operasjon. Jeg lå i stabilt sideleie hjemme og spiste smertestillende mens jeg prøvde å se for meg fremtiden.

Nesten som selvmordstabletter

I månedene som fulgte gikk Albrigtsen på sterke smertestillende.

– Jeg merket etter hvert at de smertestillende medisinene gjorde meg mer forvirret enn noe annet. Det var som om de virket mot sin hensikt. Det var noe som het Oxycontin, og det er ting som begynner å bli forbudt i USA. Det er mange som har tatt livet sitt, så det er nesten som selvmords-tabletter fordi man blir veldig deprimert av dem. Jeg lå der og var veldig deprimert.

LANGT NEDE: Etter kreftoperasjonen gikk Albrigtsen på sterke medisiner som gjorde ham deprimert. Foto: NTB Scanpix.
LANGT NEDE: Etter kreftoperasjonen gikk Albrigtsen på sterke medisiner som gjorde ham deprimert. Foto: NTB Scanpix.

I mai i år bestemte artisten seg for å kutte ut de sterke medisinene.

– Da jeg sluttet med dem, lå jeg og «svettet småstein» i fem dager. En liten stemme i bakhodet forsøkte å overtale meg til å ta en halv en, bare en halv en. Da skjønte jeg at det der er veldig skummelt. Da var det ikke snakk om å ta dem mer. Jeg sliter med fysiske plager, men jeg føler meg mye klarere i toppen. Jeg er absolutt er på vei tilbake igjen, sier han åpenhjertig.

Comeback etter sykdommen

Sammen med kona Monika har 62-åringen skrevet låter om erfaringene han har gjort seg i den tøffe sykdomsperioden. Etter å ha gitt ut 17 studioplater gir han nå for første gang ut en singel, som har fått tittelen «Plenty of Sunshine».

– Vi skriver låter sammen hele tiden. Det er god medisin, har jeg følt. Når man kommer ut av dette som jeg har gjort, så handler det om en positivitet, og også en kraftig realitet om at man må ta det litt med ro i svingene. Jeg er ikke 18 år lenger.

TILBAKE PÅ SCENEN: Søndag 4. august står Steinar Albrigtsen på scenen under Notodden Bluesfestival sammen med kona Monika Nordli og en rekke musikalske gjester. Foto: NTB Scanpix.
TILBAKE PÅ SCENEN: Søndag 4. august står Steinar Albrigtsen på scenen under Notodden Bluesfestival sammen med kona Monika Nordli og en rekke musikalske gjester. Foto: NTB Scanpix.

Skal nok klare det

Søndag 4. august har Albrigtsen med seg kona Monika og en rekke musikervenner på scenen for å avslutte årets Notodden Bluesfestival.

– Det er en stor ære. Det blir sikkert en påkjenning, men jeg skal nok klare det. Vi har noen gjester også så jeg skal slippe å stå på scenen under absolutt hele konserten.

– Jeg har ikke skjønt det ennå, men når jeg snakker med folk på Radiumhospitalet så sier de «du ble operert 9. oktober og da regnes du for å være nyoperert». Jeg sier at det er så lenge siden, men da får jeg høre at jeg er altfor utålmodig, sier den folkekjære musikeren til «God sommer Norge».