KRIMINELL: Mike Nimeron er dømt for overgrep, voldtektforsøk, biltyveri, vold og fyllekjøring.
KRIMINELL: Mike Nimeron er dømt for overgrep, voldtektforsøk, biltyveri, vold og fyllekjøring. Foto: Bill Roth

I denne byen får volds- og sexforbrytere jobb som politi

I flere landsbyer i Alaska er mangelen på politi så stor at personer med kriminelt rulleblad blir ansatt som lokale politibetjenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mike Nimeron er dømt for overgrep, voldtekstforsøkt, biltyveri, vold og fyllekjøring. Han har sonet i fengsel for dette. Og mer til.

Utstyrt med et rulleblad fullspekket av diverse lovbrudd, søkte 43-åringen sist nyttårsaften på en ledig politibetjentjobb i hans lokale hjemby Stebbings i Alaska.

Og han fikk jobben på dagen.

– Skulle ikke vært mulig

– Med min kriminelle bakgrunn trodde jeg ikke det skulle vært mulig å få jobben, sier Nimeron i et intervju med avisen Anchorage Daily News.

Samme dag som Mike Nimeron fylte ut søkanden, skal han ha blitt ansatt og fått utlevert en mobiltelefon for å svare på henvendelser fra innbyggerne landsbyen Stebbings, som står registrert med oppunder 650 innbyggere.

– Jeg husker jeg tenkte, er det virkelig så lett å få denne jobben, forteller Nimeron til avisen.

Avdekket i minst 14 landsbyer

Men problemet stopper ikke med Mike. Avisen Anchorage Daily News har i samarbeid med Pro Publica avslørt at flere tidligere dømte kriminelle har fått jobber i ulike lokale politietater. Ifølge avisens undersøkelser er dette tilfellet i minst 14 landsbyer.

I flere landsbyer i Alaska har mangelen på lokalt politi vært så stor at man har gått til ansettelse av tidligere forbrytere.

I juni erklærte USAs justisminister William P. Barr «politimyndighetskrise» i deler av Alaska. Nylig besøkte han flere landsbyer i delstaten.

Alle i landsbyen med kriminelle fortid

Ifølge avisene skal hver eneste politimann i landsbyen Bering Strait ha blitt dømt for vold det siste tiåret. Dette inkluderer politisjefen.

Ofte er de eneste som søker på ledige og dårlig betalte stillinger personer som har et flekkete rulleblad.

Mike Nimeron skal ha fungert i jobben som landsbypoliti fra 31. desember 2018 til 3. mars i år. Han ble oppsagt på grunn av en konflikt, men mange av de som har urent rulleblad, er fortsatt i jobb som politibetjenter.

I utgangspunktet skal bestemmelser i lovverket forhindre at kriminelle og dømte får jobbe i politietaten, men ifølge avisene er minst 34 personer ansatt i stillinger de ikke burde inneha.