MÅLRETTET: Kristoffer Ventura har alltid hatt et mål om å bli golfproff.
MÅLRETTET: Kristoffer Ventura har alltid hatt et mål om å bli golfproff. Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf.

Familien flyttet fra Mexico til Norge for at Kristoffer skulle bli proff: – Vi forstod at han var noe helt spesielt

For tolv år siden flyttet Kristoffer Ventura (24) og familien til Norge. Nå er han klar for PGA-touren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag ble Kristoffer Ventura kvalifisert for en sesong på PGA-touren, som kun den andre nordmannen noensinne.

Det er slett ikke tilfeldig.

– Han var tidlig ute og fikk inspirasjon fra besteforeldrene. Han var ett år da han fikk sitt første golfsett i plastikk, sier Charlotte Evensen Ventura, mor til Kristoffer.

Foreldrene tar imot TV 2 i hjemmet sitt på Rygge. Her har de bodd siden de pakket sammen og flyttet fra Mexico for tolv år siden. Da var sønnen Kristoffer også tolv år, og de bestemte seg for å gi ham enda bedre muligheter til å bli golfproff. Det har betalt seg. Seieren i Pinnacle Bank Championship dro alene inn rundt 900.000 kroner. Og i PGA-touren er alt så mye større.

STOLTE FORELDRE: Carlos og Charlotte Ventura har gitt sønnen mye støtte gjennom årene. FOTO: TV 2.
STOLTE FORELDRE: Carlos og Charlotte Ventura har gitt sønnen mye støtte gjennom årene. FOTO: TV 2.

– Jeg hadde ikke peiling på golf, men folk sa at han hadde talent. Og da han kom på 6. plass i en lokal turnering forstod vi at han var noe spesielt. Han var med i nasjonale turneringer da han var fem år og vant. Og da han var seks år reiste han til en turnering i USA og vant den også, sier faren Carlos som er meksikansk.

– Det var to grunner til at vi flyttet. Charlotte er fra Moss, og planen var å flytte til Norge slik at barna skulle lære seg språket og bli kjent med begge kulturene.

– Den andre grunnen var golf. Vi tok kontakt med Norges Golfforbund og sendte dem Kristoffers CV. De sa de kunne støtte ham, og vi er veldig glade for den beslutningen vi tok med å flytte. Jeg er veldig takknemlig overfor Norge, sier en synlig stolt far.

– Han er ikke den som prater på trening

– Han var en OK spiller da han kom, men han var ikke et talent utenom det vanlige. Han spilte sitt første EM da han var 14 år, men det er mange gode juniorer som ikke har kommet seg til PGA.

Det sier Niklas Diethelm, trener i Norges Golfforbunds elitesatsing, Team Norway. Svensken har hatt både Viktor Hovland og Kristoffer Ventura under sine vinger. Mens Hovland for alvor slo gjennom på den største scenen tidligere i år, har Ventura fått jobbe utenfor rampelyset.

Nå har plutselig Norge to golfproffer med forhåpentligvis mange gode år foran seg. Diethelm mener at Ventura har et svært høyt toppnivå.

– Når det klaffer, så er han veldig god. Det er viktig å komme høyt opp når du har gode uker. Det er bedre å være ustabil og med høyt toppnivå, enn å være jevn. Han misser en del cut-er. Han slår langt, men er veldig god til å putte. Det har hjulpet ham mye og da kan du komme langt opp på listene.

Gamletreneren forteller at Ventura ikke var den som trente mest av ungguttene. Men han var kanskje den som trente best.

– Dette er ting som har utviklet seg over tid. Han er blitt mer og mer proff. Slik er det med mange juniorer. De modner etter hvert. Han var veldig fokusert når han trente. Han var ikke den som trente mest, men han hadde ekstremt fokus. Han er ikke den som kommer på trening og prater. Det er mange som legger ned mye tid, men så har de ikke nok fokus. Viktor trente mye mer enn Kristoffer, men fokuset har hjulpet ham dit han er i dag.

– Mer meksikansk enn norsk

Selv om Hovland og Ventura har fulgt hverandre tett gjennom årenes løp, først i Norge og så på Oklahoma State University, er de to kompisene ganske forskjellige som typer.

– Ventura er en veldig stille person, mens Viktor er en mye mer sosial fyr. Kristoffer slipper ikke folk så lett innpå seg. Det er veldig stor forskjell på dem. I Mexico er det mer familien som gjelder. Han har veldig god kontakt med sin far også når det gjelder golf, og han er nok mer meksikansk enn norsk slik sett. Meksikansk kultur er nok nærmere ham enn den norske.

– Han er sjenert, og reservert. Han er ikke veldig sosial, medgir foreldrene.

– Men han er veldig fokusert.

Gyllen årgang

Tidligere golfproff, nå sportsjef i Bærum Golfklubb, Marius Thorp, har også fulgt både Hovland og Ventura tett gjennom flere år.

– Kristoffer har hatt litt motgang tidligere, men han er en fighter. Det er kanskje de meksikanske anene hans som slår inn. Den lidenskapen han har til golf. Han jobber ekstremt hardt og er veldig målrettet. Nå er jo Viktor per dags dato bak Kristoffer. Nå er det han som må hente Kristoffer igjen, sier Thorp til TV 2.

Uansett om Hovland kvalifiserer seg til PGA-touren vil han være sikret et velfylt turneringsprogram på PGA-touren neste år.

KAMERATER: Viktor Hovland og Kristoffer Ventura har trent sammen lenge. Her sammen med Kristian Krogh Johanessen (t.v) og Kristoffer Reitan på tur med det norske juniorlandslaget.
KAMERATER: Viktor Hovland og Kristoffer Ventura har trent sammen lenge. Her sammen med Kristian Krogh Johanessen (t.v) og Kristoffer Reitan på tur med det norske juniorlandslaget. Foto: Niklas Diethelm

Og det er ingen tvil om at det vokser og gror i norsk golf: Hovland og Venturas treningskamerater fra juniortiden, Kristian Krogh Johannessen (23) og Kristoffer Reitan (21), spiller begge i Europa-touren og kan være de to neste som får sitt store gjennombrudd.

Diethelm har trent dem alle sammen.

– Det er ganske spesielt at man reiser på trening med fire stykker som kommer så langt. De fikk veldig tett oppfølging av oss trenere. Og vi reiste mye med den gruppen. Det hjelper mye. De fikk matching mot hverandre og spilte tøffe turneringer sammen. Vi har ikke samme nivået på juniorene akkurat nå. Det var spesielt.

– Det gleder meg spesielt å se dem lykkes. Det er veldig tilfredsstillende for meg selv om jeg ikke trener dem lenger.