KREVER UNNSKYLDNING: Kongressmedlemmene Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib og Alexandria Ocasio-Cortez holder en pressekonferanse etter at demokratene vedtok en resolusjon som fordømte president Donald Trumps twittermeldinger.
KREVER UNNSKYLDNING: Kongressmedlemmene Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib og Alexandria Ocasio-Cortez holder en pressekonferanse etter at demokratene vedtok en resolusjon som fordømte president Donald Trumps twittermeldinger. Foto: Erin Scott

Ba kongresskvinner om å dra hjem – nå krever Trump unnskyldning fra kvinnene

President Donald Trump fikk kritikk da han tvitret at fire amerikanske kongresskvinner med minoritetsbakgrunn «burde dra hjem». Nå ber han kvinnene beklage, og kaller dem for rasister.

Trump har fått massiv kritikk etter at han han tvitret at fire progressive kvinnelige fargede kongressrepresentanter burde dra tilbake til «landene de kom fra».

Alle de fire kvinnene er amerikanske statsborgere – tre av dem er født i USA.

Presidenten har gjort alt annet enn å unnskylde seg i etterkant av feiden. Han svarte heller kritikerne med å forsvare sine første utsagn i nye angrep på demokratene.

Trump ba i stedet de fire kvinnene selv om å unnskylde seg overfor USA som land.

– Jeg tror ikke på at de fire kongresskvinnene er i stand til å elske vårt land. De bør unnskylde til Amerika (og Israel) for de forferdelige (hatefulle) tingene de har sagt. De ødelegger det demokratiske partiet, men er svake og usikre mennesker som aldri kan ødelegge vår store nasjon, skriver presidenten søndag på Twitter, etter en uke med beskyldninger frem og tilbake mellom partene.

Dere er rasister

Donald Trump har ikke sluttet med å gi sine kommentarer rundt saken og gikk mandag på nytt til angrep på de fire amerikanske kongresskvinnene.

I det siste framstøtet presidenten kom med mot Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez og Rashida Tlaib, som Trump omtaler som «the squad», kaller han dem rasister, og unge urutinerte trøbbelmakere. Han skriver så at de drar det demokratiske partiet altfor langt mot venstre.

– Bruker det som våpen

De nye twittermeldingene til Trump får demokratene til reagere enda sterkere.

– Dette er en fyr som er verre enn en rasist. Han bruker rasistisk språk og utsagn som et våpen for å dele nasjonen vår, sier demokrat Cory Booker, som stiller til valg som president, til CNN.

Trumps seniorrådgiver Stephen Miller forsvarer presidentens uttalelser.

– Jeg synes ordet «rasist» brukes altfor ofte av venstrevridde demokrater for å forsøke å kneble, straffe og undertrykke mennesker de ikke er enig i, sier Miller til Fox News.

REAGERER: Senator Cory Booker (D) mener Trump er verre enn en rasist.
REAGERER: Senator Cory Booker (D) mener Trump er verre enn en rasist. Foto: Lauren Victoria Burke

Fordømmer

Representantenes hus har fordømt det de kaller president Donald Trumps rasistiske tvitring mot de fire kvinnelige kongressrepresentantene.

Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, kalte det sjokkerende å høre Trumps kommentarer rettet mot hennes kolleger.

– Disse kommentarene fra Det hvite hus er skammelige og motbydelig, og de er rasistiske, fastslo hun, og la til at det var en skam at han senere forsvarte kommentarene.

Med 240 stemmer mot 187 vedtok Huset tirsdag kveld en resolusjon som fordømmer det som betegnes som rasistiske kommentarer om de fire kongressrepresentantene.

Alle 235 demokrater stemte for resolusjonen. De fikk støtte av fire republikanere, som ofte kritiserer presidenten, og den uavhengige representanten Justin Amash, som forlot det republikanske partiet for snart to uker siden i protest mot Trump.

Alle som stemte imot forslaget var republikanere.

I resolusjonen heter det at «de rasistiske kommentarene legitimerer og øker frykten og hatet mot nye amerikanere og fargede». Den kritiserer også presidenten for å kalle immigranter og asylsøkere en invasjon.

Tweeten som startet det hele

Saken begynte da den amerikanske presidenten 14. juli på Twitter skrev at de demokratiske kongresskvinnene burde reise hjem og fikse de landene de kommer fra.

Presidenten hintet da til de fire kvinnene Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib og Ilhan Omar, som alle er amerikanske statsborgere.

Trumps kommentar fikk både republikanere og demokrater til å rase, og flere mente at uttalelsene var rasistiske.