Alaphilippe gikk på smell: Tapte mye tid til konkurrentene

Thibaut Pinot og Geraint Thomas tok innpå Julian Alaphilippe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Simon Yates kjørte de siste kilometerne alene til mål og tok sin andre seier i Tour de France på den 15. etappen, men det havnet i skyggen av det som skjedde nedi bakken.

Se avslutningen i videovinduet øverst!

Julian Alaphilippe har begeistret, imponert og overrasket med gul ledertrøye i Tour de France, men franskmannen viste for første gang svakhet på vei opp Foix Prat d'Albis.

– Der røk strikken, kommenterte Christian Paasche da Thibaut Pinot rykket fra Alaphilippe uten at lederen klare å følge.

– Han er den beste klatreren

I mål var Pinot ett minutt og 21 sekunder før Julian Alaphilippe. Geraint Thomas tok også innpå Alaphilippe, som nå leder Tour de France med ett minutt og 35 sekunder ned til waliseren før treukersrittets siste hviledag mandag.

– Han har flydd med vinger den første delen av Tour de France. Vi har tenkt at han skal miste noe hver dag, men det var først gang han viste svakhetstegn, og det synes jeg er naturlig. Nå får han én hviledag, så blir det spennende å se ham i Alpene, sier TV 2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen.

Alaphilippe ledet med to minutter og to sekunder på Thomas før etappen.

– Det var smerte på slutten. Jeg kjempet for å forsvare den gule trøyen, for det var målet mitt, og laget gjorde en veldig god jobb for det. Jeg kjempet i siste klatring, så det var fint å beholde den gule trøye enda én dag, sier Alaphilippe til TV 2 etter 15. etappe.

Thibaut Pinot ligger på fjerdeplass i sammendraget med ett minutt og 50 sekunder til Alaphilippe. Steven Kruijswijk er nummer tre, kun tre sekunder foran Pinot. Bare 39 sekunder skiller andre- og sjetteplassen.

– Det Pinot viste i dag og i går er et han frem til nå er den beste klatreren i Tour de France, og det gir selvtillit før de skal inn i Alpene, sier TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd.

Yates kjørte alene til seier

I stigningen opp til Foix Prat d'Albis gikk Simon Yates og Simon Geschke først, der en gruppe med blant andre Nairo Quintana, Dan Martin og Romain Bardet kom jagende drøyt ett minutt etter navnebrødrene i tet.

Fra feltet med ledende Julian Alaphilippe stakk Mikel Landa fra med 40 kilometer igjen til mål. I starten av stigningen kom Landa opp til gruppen til gruppe nummer to.

Opp førstekategoristigningen Prat d'Albis benyttet Yates sjansen da han rykket fra bruddkamerat Simon Geschke. Sammenlagtstrytterne klarte aldri å hente igjen briten, som med det tok sin andre etappeseier i Tour de France.

– Jeg er veldig stolt. Det var en veldig hard dag, men jeg følte meg bra fra start til mål. Jeg prøvde å være aggressiv, og det fikk jeg godt betalt for, så jeg er fornøyd, sier Simon Yates.

Landa sprengte gruppe to, tok igjen Geschke og så ved et øyeblikk ut til å være den eneste som kunne true Yates i kampen om etappeseieren, men briten kjørte råsterkt og lot ingen stoppe ham fra å ta sin andre triumf i årets Tour de France. Pinot tok andreplass, mens Landa ble nummer tre.

Aktive nordmenn

Etappen ble preget av flere offensive ryttere som ønsket å komme i brudd. Blant andre ga Amund Grøndahl Jansen det et skikkelig forsøk, men han måtte til slutt konsentrere seg om å hjelpe tredjeplasserte Steven Kruijswijk mellom fjellene.

Sven Erik Bystrøm var aktiv fra start og fikk med seg fire andre ryttere, men bruddet ble raskt nøytralisert.

– Det var hardt fra start. Det var blytungt, men det var godt å komme i mål. Det gikk veldig fort, og jeg prøvde å komme i brudd helt i starten. Jeg svidde av krefter før det virkelige hardkjøret startet, så det ble ekstra tungt, så jeg hadde mer enn nok med å komme i mål med gruppettoen, sier han til TV 2.

Mandag er det den siste hviledagen i Touren før rittet avgjøres neste uke.