SKUFFET STORT: Romain Bardet hadde en tung etappe lørdag.
SKUFFET STORT: Romain Bardet hadde en tung etappe lørdag. Foto: Jeff Pachoud

– Det verste for Bardet blir å se lagkompisene i øynene

Romain Bardet (28) hadde en blytung 14. etappe til Col du Tourmalet.

På en fransk jubeldag med etappeseier til Col du Tourmalet for Thibaut Pinot og økt ledelse for Julian Alaphilippe var den heller bekmørk for landsmann Romain Bardet.

Allerede på vei opp Col du Soulor måtte 28-åringen slippe hovedfeltet, og han kom først i mål 20 minutter og 19 sekunder etter Pinot.

– Det er en blytung dag for Bardet og det franske storlaget AG2R, kommenerte Christian Paasche da Bardet kom i mål.

I sammendraget er nå Romain Bardet over 26 minutter bak ledende Julian Alaphilippe.

– Nå er det om å gjøre å tape mest mulig og gå for etappeseirer i Alpene. Det er den eneste måten å redde seg inn i denne Touren, for sammendraget er kjørt, sier TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd.

Verdensmesteren fra 2010 forventer at Bardet beklager internt.

– Det verste for Bardet blir å gå inn i lagbussen, se lagkompisene i øynene og unnskylde seg. Og så til massører, mekanikere og sportsdirektører, i tillegg til sponsorene som betaler dette gildet. Noe av det tøffeste med å være utøver er når det er motgang, sier Hushovd.

AG2R har lagt ut et bilde på Twitter av Bardet som trøstes av lagkameratene med teksten: «I både gode og dårlige stunder står vi sammen».

Tour de France-ambisjonene til Bardet og laget var store ved start i Brüssel.

– Tour de France var AG2R og Bardets store mål. De har brukt store ressurser på å kjøpe hjelperyttere som kan støtte Bardet i fjellene. Den største krigen i hodet hans var da han skjønte at han mistet det ved Col du Solour og kom inn til Col du Tourmalet så langt bak, sier Thor Husovd.

– Sånn er det i idrett. Det noen som vinner og noen som forsvinner. De er ikke annet enn mennesker, men de har en sportsdirektør som har syklet selv og kjenner dette på kroppen. Han vet at det er ingen som er mer fortvilet enn Bardet selv. Han føler han har sviktet sponsorer, laget, fans og venner. Han retter opp littegrann om man kommer tilbake og vinner en etappe, for sammendraget kan han glemme, sier TV 2s ekspert Dag Otto Lauritzen.

Romain Bardet ble nummer seks i Tour de France-sammendraget i fjor etter å ha tatt andre- og tredjeplass i henholdsvis 2016 og 2017.

En annen som skuffet stort fredag, var Mitchelton-Scotts Adam Yates, som kom i mål seks minutter og 42 sekunder bak Pinot. Nå beklager han til lagkameratene.

– Ikke den beste dagen, det er sikkert. Alle reagerer ulikt på en tempo, og som regel pleier jeg å føle meg ganske bra, men i dag var historien en annen. Ingen unnskyldning, jeg hadde bare ikke beina. Slik er det noen ganger. Det har gått bra hele sesongen, og i dag ble jeg innhetet. Slik er syklingen. Mer enn alt vil jeg si unnskyld til gutta som har holdt meg ut av vindet og tatt vare på meg de to siste ukene. De har ofret sine egne sjanser for å hjelpe meg, og det har ikke betalt seg. Når det er sagt, er det en ny dag i morgen og vi vil fortsette å kjempe som om det er dag en, sier Yates.