TAM: Hvithvalen Hvaldimir holder vanligvis til ved havna i Hammerfest. Foto: TV 2
TAM: Hvithvalen Hvaldimir holder vanligvis til ved havna i Hammerfest. Foto: TV 2

«Hvaldimir» forsvant fra havna – nå er han borte igjen: – Det ser ikke bra ut

Den populære hvithvalen forsvant fredag kveld fra havna i Hammerfest, før han dukket opp i en annen havn i samme kommune. Nå er hvalen igjen forsvunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det forteller hvalforsker Eve Jourdain, grunnlegger av organisasjonen Norwegian Orca Survey (NOS), som ser til Hvaldimir, til TV 2 klokken 17.45 lørdag.

– Det ser ikke helt bra ut for han nå. Jeg er overbevist om at han vil gjøre seg til kjenne igjen, men det kan være et sted der de ikke behandler ham som i Hammerfest, sier Jourdain.

– Hva hvis han ikke gir seg til kjenne?

– Han overlever trolig ikke så lenge uten mennesker. Hvaldimir er tam og klarer så vidt vi vet ikke å fange mat på egen hånd. Heldigvis spiste han seks kilo fisk i formiddag, sier hvalforskeren.

Fulgte trolig båt

Hvithvalen ble meldt savnet fredag kveld. Lørdag ble han funnet ved en havn i Seiland, som ligger 25 kilometer sørvest for Hammerfest.

NOS anser det som høyst usannsynlig at Hvaldimir har kommet seg til Siland for egen maskin, fordi han trolig ikke kan navigere i havet uten hjelp.

– Hvis han får oppmerksomhet og blir matet fra båt, følger han etter, sier Richard Karoliussen i organisasjonen til iFinnmark.

Lørdag har NOS derfor forsøkt å lokke hvalen tilbake til Hammerfest, der den har oppholdt seg siden begynnelsen av april.

– Vi prøvde å få ham til å følge etter oss, men han forlot båten etter 30 minutter. Nå er vi tilbake i Hammerfest uten ham. Vi har bedt folk i området om å holde utkikk, sier Jourdain til TV 2.

Organisasjonen frykter at hvalen ikke spiser selv og at han vil utvise frustrasjon når ingen mater eller tar vare på ham.

Vanskelig situasjon

Jourdain sier Hammerfest har vært en optimal hjemby for Hvaldimir, fordi forholdene har ligget til rette. Slik trenger det ikke å bli dersom han dukker opp et annet sted, mener hun.

– Det er ikke alle havner som har de samme fasilitetene som vi har her i Hammerfest, sier Jourdain.

– Kan det bli aktuelt å frakta ham dit på annet vis?

– Han har formelt status som et vilt dyr, så det ville vi trolig ikke fått tillatelse til. Dessuten er det nok i overkant brutalt, vi ser ikke gode grunner til å be om det, sier hun.

Det har versert flere teorier om hvalens bakgrunn. En av teoriene har vært at hvalen kom fra den russiske marinen, ettersom den ble observert med en sele.

Ifølge Fiskeribladet kan hvalen ha rømt fra et russisk terapianlegg nær den norske grensen, hvor den kan ha vært brukt til terapi for vanskeligstilte barn