EVENTYRLIG LAGINNSATS: Julian Alaphilippe vant fredagens tempoetappe, mens Enric Mas kunne ikle seg den hvite ungdomstrøyen etter en bunnsolid niendeplass.
EVENTYRLIG LAGINNSATS: Julian Alaphilippe vant fredagens tempoetappe, mens Enric Mas kunne ikle seg den hvite ungdomstrøyen etter en bunnsolid niendeplass. Foto: NTB scanpix

Tror Alaphilippe kan vinne Touren, og vil snyte Bernal: – Det blir en krig

Enric Mas overtok den hvite trøyen etter tempoen. Får 24-åringen det som han vil blir det Deuceuninck-Quick Step i både gult og hvitt i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble rett og slett en drømmedag for Deuceuninck-Quick Step på fredagens tempo i Tour de France.

Ikke bare rystet Julian Alaphilippe sammenlagtfavorittene med å vinne etappen og øke forsprange i kampen om den gule ledertrøya.

Lagets opprinnelige kaptein, den 24 år gamle spanjolen Enric Mas, leverte også en bunnsolid tempo.

– Jeg er veldig fornøyd med resultatet mitt i dag, og også på grunn av Julians, sier Mas i et intervju med arrangøren.

– En krig

Niendeplassen på tempoen gjorde at Mas kunne ikle seg den hvite ungdomstrøyen. Han ligger nå åtte sekunder foran Team Sky-supertalentet Egan Bernal, og har ingen planer om å slippe ham forbi seg.

– Jeg er veldig glad for å ha den hvite trøyen. Fra nå vil det bli en krig mellom Egan Bernal og meg om den hvite trøyen, sier spanjolen.

24-åringen klatret også fra sjette- til fjerdeplass i sammendraget, og han mener det er en stor fordel for eget lag at de nå har nummer en og nummer fire.

– I Deceuninck-Quick Step kan vi spille ut forskjellige kort nå. Det er en stor fordel å ha to mann blant topp fem på sammenlagtlisten, påpeker Mas.

Tror Alaphilippe kan vinne

Dersom han selv vinner «krigen» med Bernal, kan det bli svært så hyggelig for laget når de kommer til Paris. Mas tror nemlig at Julian Alaphilippe kan være i stand til å stå imot angrepene som vil komme på hver eneste fjelletappe fra nå.

– Når det gjelder den gule trøyen, vil vi forsvare den så lenge som mulig. Jeg tror Julian kan beholde den til Paris. Han har mistet den én gang og tatt den tilbake. Det viser hvor god han er i denne Touren, sier Mas, som selv vil være svært fornøyd dersom han klarer en fremskutt plassering i årets Tour.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse å bære den hvite trøyen i mitt første Tour de France. Å komme blant de ti beste i Paris er målet mitt. Nå er vi i en veldig god posisjon, og jeg er veldig fornøyd med løpet vårt, sier Mas.

– Farlig å avskrive ham

Dag Otto Lauritzen tror spanjolen vil være en seriøs utfordrer til sin colombianske rival Bernal.

– Mas imponerer. Det kan bli kamp om den hvite trøyen. Bernal har hatt press på seg i år. Det er første gang. Folk pratet om at han kanskje var kapteinen til Team Ineos. Det betyr en annen inngang til Tour de France enn han har hatt i store ritt før. Det presset gjør noe med deg. Han er bare 22 år. Jeg tror han kommer til å vinne Tour de France, men ikke i år, sier TV 2s sykkelekspert.

Han tviler også på at Alaphilippe vil klare å holde unna, men tør ikke avskrive franskmannen.

– Quick-Step er et lag jeg liker. Det er et lag med offensive ryttere som ikke bare satser på én ting. De har både klatrere, tempospesialister og spurtere. Alaphilippe har prestert over evne med to etappeseire og gul trøye i mange dager. Han overgikk seg selv med dagens tempo. Han er i superform, men jeg tror ikke laget er kollektivt sterke nok til å dominere i den siste uken. Jeg tror Alaphilippe vil miste trøyen, men det er farlig å avskrive ham, sier Dag Otto Lauritzen.

– Klar til å gi alt

Og det er jo som kjent slik at den myteomspunnede trøyen kan gi krefter man ikke ante man hadde, så sykkeleksperten tror konkurrentene må jobbe hardt for å frata ham «maillot jaune».

– Da jeg syklet var det folk som fikk gul trøye som syklet langt over evne. Vi har sett Voeckler klamre seg til trøyen. Man hever seg flere hakk med trøyen på. Alaphilippe er en klasserytter. Nå har han en enorm motivasjon, og jeg tror han kan beholde trøyen en stund, sier Lauritzen.

Selv forteller Alaphilippe om både plan A og plan B til Cyclingweekly.

– Jeg er klar til å gi alt, men om jeg sprekker vil jeg være der for å hjelpe Enric Mas. Om jeg mister den, så vil jeg vite at jeg har gitt alt for å beholde den gule trøyen.