(FILES) In this file photo taken on July 17, 2019 US President Donald Trump pumps his fists as he arrives for a
(FILES) In this file photo taken on July 17, 2019 US President Donald Trump pumps his fists as he arrives for a "Make America Great Again" rally at Minges Coliseum in Greenville, North Carolina. - US President Donald Trump on July 18, 2019 sought to distance himself from the incendiary chant of "Send her back" aimed at a Somali-born Democratic lawmaker during an election rally the night before. "I was not happy with it -- I disagree with it," Trump told reporters when asked about the cry, launched by the crowd in response to an angry tirade by Trump against congresswoman Ilhan Omar. Asked why he did nothing to stop the taunt, instead pausing as the crowd chanted it over and over, Trump responded: "I think I did -- I started speaking very quickly." (Photo by Nicholas Kamm / AFP) Foto: Nicholas Kamm
Mening

I dag kalte jeg Trump rasist for første gang

Grunnen til det er at det han nå gjør er bevisst å bruke rasisme, med en strategisk hensikt, for å oppnå et politisk mål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som USA-kommentator har jeg ikke sett det som min oppgave å si hva jeg selv mener om det Trump gjør, men i stedet prøve å forklare hva han faktisk gjør, og hvorfor han gjør det. Det var noe jeg savnet fra norsk presse da jeg selv jobbet med USA i Utenriksdepartementet.

I dag, på TV2 Nyhetskanalen, kalte jeg Trump en rasist for første gang siden jeg begynte å kommentere fenomenet Trump. Grunnen til det, er at det han nå gjør, er å bevisst bruke rasisme, med en strategisk hensikt, for å oppnå et politisk mål. Det er ikke improvisert, sleivete, misforstått eller et dårlig forsøk på humor – det er gjort med fullt overlegg.

Rasisme

Å si at noen fra en minoritet kan dra hjem til dit de kom fra, fordi de er uenige med deg, når de er født og oppvokst i USA (eller kom som flyktning og er statsborger), er rasisme. Om du er ansatt i offentlig sektor i USA, og sier noe liknende, får du sparken. Det bør være et språk mannen som har bygd en karriere på å si «You’re fired» forstår.

Å late som om statsborgerskap ikke er en rettighet du som flyktning har gjort deg fortjent til, men en slags gave du er gitt, fra noen som når som helst kan ta det fra deg, om du ikke er lojal mot det presidenten i landet sier, er rasisme. «Patriotism is the last refuge of a scoundrel» sa Samuel Johnson. Denne formen for patriotisme er det motsatte av hva USA, innvandrernes stormakt, står for.

Om en bruker rasisme strategisk og systematisk er man rasist. Alt annet er teoretisk. Jeg sier, som sagt, dette for første gang om Trump. Og jeg gjør det ikke med lett hjerte. Jeg har anstrengt meg for å unngå dette, fordi jeg vet at det også i Norge er mange som setter pris på Trumps politikk, selv om de misliker hans retorikk. Og fordi raske og dømmende merkelapper, som rasist, altfor ofte er med på å overdøve meningsmotstanderes forsøk på, og mulighet til, å forstå hverandre.

Ikke idiot

Idiot er en annen merkelapp som gjerne brukes om Trump. Den stemmer ikke, fordi han tenker og handler strategisk, og fordi merkelappen fjerner mulighet for analyse. Og det er all grunn til å prøve og forstå hva det er Trump nå prøver å oppnå - og hvorfor han bruker rasisme.

I Washington Posts faktasjekk bruker de ikke løgn om Trump, men «falske eller misvisende utsagn» (bortsett fra i noen helt få tilfeller), fordi de mener en ikke kan vite om intensjonen hans var å lyve. I dette tilfellet var Trumps intensjon å være rasistisk. Ordene han sa leste han fra en teleprompter. Salen gjentok hans egne Twitter-meldinger. Han ga dem god tid (opp til ti sekunder) til å ta aktiv del, som han alltid gjør, i talen hans.

Det første frampeket til dette kom med Trumps aller første politiske kampanje, «birtherism». Påstanden om at Obama ikke er født i USA, men i Kenya, og dermed kan være muslim, og at det er noe farlig, var en cocktail av løgn og rasistisk hundefløyting. Som Colin Powell sa: Dette stemmer ikke, og dessuten, hva så om han skulle være muslim?

Trump nølte selv aldri med å kritisere president Obama for ett og alt han sa og gjorde. Selv Trumps valgkamp-slagord «Make America Great Again» , tilsier at han mente Amerika ikke var «great». I sin innsettelsestale kalte han det amerikanske samfunnet for «a carnage» (en massakre).

Trump angriper

Og de som har all grunn til å fortvile er de republikanerne som gleder seg over at økonomien ser ut til å gå bra om dagen. Med dette utspillet, som Trump selv traff som det skulle, er den retoriske strategien fremover lagt. Trumps metode er ikke å forsvare noe, selv det som går bra kan tilskrives ham, men å angripe.

Målet hans med dette er ikke bare ønsket om å splitte USA for å vinne valget i 2020. Han ønsker å splitte det demokratiske partiet. Han vet godt at det pågår en dramatisk rivalisering i partiet mellom de progressive, som de fire aktuelle kongressmedlemmene representerer, og det etablerte partiapparatet. Pelosi gjorde en dårlig deal med Trump om Mexico-grensen, og har fått fortjent kritikk, som hun har håndtert tilsvarende dårlig. Hun skjønner denne gruppens folkelige appell like lite som hun skjønner Trumps.

Slike interne partistridigheter er vanlige i et land hvor partiene er relativt løse nettverk, som en slags «coalitions of the willing». Men det Trump også vet er at demokratene historisk har vært dårlige til å slutte rekkene ved valg (ref. Clinton/Sanders), mens både det republikanske partiet og dets velgere ikke hadde problemer med å holde seg for nesa og stemme på ham de allerede i valgkampen visste at løy, trakasserte damer, drev lyssky forretninger – og heller ikke da nølte med å si rasistiske ting. Et eksempel er da han mente en dommer av meksikansk avstamning ikke kunne dømme han nøytralt i saken om «universitetet» hans.

Paradoksalt

Uansett hvem som blir demokratenes presidentkandidat (ganske trolig noen sterkere enn Clinton) vil fokuset hans være på disse fire. Fortsetter krangelen vil han peke på et parti i kaos. Stiller partiet seg bak de fire, har også de omfavnet sosialisme, kriminalitet, åpne grenser og at de er «deranged» (forskrudd). Slik talepunktene som nå sendes rundt i partiets lokallag anviser.

Paradokset – som med alt med Trump er paradoksene snublende nær – er selvsagt at også de hvite kom til USA - uten å være ønsket. Og de svarte kom dit - uten selv å ønske det. Sistnevnte hadde lenge som mål å nettopp komme seg hjem igjen. Det hvite hus var bygget av slaver. Det tok hundre år etter slaveriet var over før svarte fikk fulle politiske rettigheter.

Triksing med valgdistrikter, raseprofilering fra politiet og enorme forskjeller i skolesystemet gjør at svarte og andre minoriteter fortsatt med rette føler de ikke har fulle politiske rettigheter, og fortsatt føler grunn til å verne om sin identitet. At Trump får hvite til å tro at deres posisjon som majoritetsbefolkning er truet, er den identitetspolitikken som er reelt farlig.

Nedgravd i sine skyttergraver

Trump sier han «ikke har et eneste rasistisk bein i kroppen». Spørsmålet er nå om det er noen republikanske kongressrepresentanter som har et eneste bein igjen i ryggraden. Rasisme er mer enn å si n-ordet. Noe som snart er det eneste Trump ikke har sagt. Hundefløyten er blitt en fløyte.

Trump er mannen som sa at han kan skyte noen på 5. Avenue og komme unna med. Så polarisert som USA er nå, så nedgravd som begge leire er i sine skyttergraver, så kunne Trump, overfor egne velgere, komme unna med å skyte Oprah Winfrey på 5. Avenue.

Innlegget ble først publisert på Facebook.