VIL REDDE PLANETEN: – Det er vel en «No Brainer», sier Kronprinsen da han snakker om at vi må ta vare på naturen. Foto: Fredrik Græsvik
VIL REDDE PLANETEN: – Det er vel en «No Brainer», sier Kronprinsen da han snakker om at vi må ta vare på naturen. Foto: Fredrik Græsvik

– Man får en helt annen forståelse av fredsarbeidet

Kronprins Haakon møtte borgerkrigens lidelser på nært hold på sin tur i Colombia

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kronprins Haakon (45) har vært Goodwill-ambassadør for FN i over 16 år.

TV 2s reporter Fredrik Græsvik har fulgt kronprinsen på hans tur til Colombia.

– Det at jeg besøker land som er i krig og konflikt er ikke så nytt, fordi det har jeg gjort mange ganger før med FN, sier kronprinsen til TV 2.

Sammen med FNs utviklingsprogram og hans stab, dro Norges tronarving til Colombia i februar i år.

Se dokumentaren om Kronprins Haakon på Nyhetskanalen og på TV 2 Sumo lørdag 20. juli.

Et land i borgerkrig

I november 2016 ble fredsavtalen mellom Colombianske myndigheter og den beryktede FARC-geriljaen signert.

Borgerkrigen har kostet over 220 000 liv med over åtte millioner registrerte ofre, ifølge FN.

Midt i hovedstaden ligger Fragmentos, et krigsmuseum der et gulv av stål er et kraftfullt symbol på krigens herjelser. Hele 37 tonn våpen som FARC-gerilijaen overga etter fredsavtalen har blitt smeltet om til 13 000 gulvfliser.

Det var i andre etasje, omgitt av ruiner og sterke inntrykk, kronprinsen møtte noen av ofrene etter den mangeårige konflikten. Han presenterte seg først og fremst som Goodwill-ambassadør, ikke som kronprinsen av Norge.

– Det er utrolig hyggelig at de har valgt å dele sine sterke historier med oss, historier som har skapt så mye smerte, sier kronprinsen.

PROMOTUR: Hans Kongelige Høyhet var på tur i Colombia for å promotere bærekraftig utvikling som Goodwill-ambassadør. Foto: Eivind Oskarson / FN
PROMOTUR: Hans Kongelige Høyhet var på tur i Colombia for å promotere bærekraftig utvikling som Goodwill-ambassadør. Foto: Eivind Oskarson / FN

Han hadde et sterkt møte med en kvinne med navn Carmen, som ikke har sett sønnen sin på over ti år.

– Det er forferdelig å høre hvordan lidelsene har vært i Colombia. Carmen er jo et eksempel på det. Hun mistet jo sønnen da han var 26 år, og har siden det alltid hatt med et bilde av ham rundt. Hun har det på T-skjorta, og hun har det med i lommeboken sin, sier kronprinsen tydelig berørt.

Utrydde fattigdom

Han ser at arbeidet til FN gjør nytte. Kronprinsen har alltid vært interessert i de store spørsmålene om hvorfor det er så store forskjeller i verden.

Til TV 2 sier han at det var en av grunnene til at han valgte å studere utvikling, med spesielt fattigdomsbekjempelse som tema.

– De alle fleste i verden har jo relativt lite, det er jo så mange som er fattige. Samtidig er det jo sånn at vi har kommet ut av de 20 årene av verdenshistorien hvor vi har gjort mest fremskritt. Vi er den første generasjonen som kan få helt slutt på ekstrem fattigdom, sier han.

PÅ TUR: I februar reiste Kronprins Haakon med FNs utviklingsprogram til Colombia, med på reisen var vår utenriksreporter Fredrik Græsvik.
PÅ TUR: I februar reiste Kronprins Haakon med FNs utviklingsprogram til Colombia, med på reisen var vår utenriksreporter Fredrik Græsvik.

Vil redde planeten

På sin tur i Colombia klyver kronprinsen ombord i et gammelt FN helikopter. Med russiske piloter ved spakene, som er litt usikre på værforholdene, setter tronarvingen kurs mot Cano Canoas, der Andesfjellene møter Amazonas lengre sør i landet.

– 15 prosent av oksygenet produseres av regnskogen i Colombia, så å ta vare på dette området er utrolig viktig, sier kronprinsen.

Kronprinsen er svært opptatt av de utfordringene menneskenes rådrift har ført til.

– Det å ta vare på naturen er å ta vare på oss selv. Og jeg tenker jo at vi kan klare å få til det, det er jo opplagt viktig at barna våre skal ha det bra og at barnebarna våre skal ha det bra. Det gir jo bare helt mening. Det er jo en «no brainer», som de sier, sier kronprinsen lattermildt stående midt Amazonas.

Overlevelse

Fra utkanten av Amazonas går veien videre til Nueva Esperanza. Området er et av flere steder hvor man arbeider med å opprettholde fred og stabilitet.

– Det er fint å komme rundt og ordentlig inn hvor det virkelig skjer. Man får jo en helt annen forståelse av hvordan fredsarbeidet er og arter seg, sier kronprins Haakon.

I møte med en tidligere geriljaleder i FARC, som nå bygger naturstier for turister i regnskogen, får kronprinsen et inntrykk av hvorfor FARC-geriljaen fikk et godt fotfeste i Colombia.

– Da han var 13 år, ble de jo praktisk talt hjemløse, og da var FARC et godt alternativ for han. Han var en av elleve søsken, og i FARC kunne han få opptrening til å bli soldat, og gjennom det fikk han en måte å overleve på.

Skjønner kronprinsen at det kan være vanskelig for disse soldatene, spesielt de unge, som har vokst opp i den troen at de skal bli soldater på ett eller annet tidspunkt å forstå at framtida blir noe helt annet?

– Hvis du lever ett liv med en del innflytelse og makt, og da går tilbake til bli bonde, så er det jo så klart at det er helt annerledes. Jeg skjønner jo at det kan være en vanskelig overgang for mange. Men jeg tror at nesten, i hvert fall alle de jeg spurte, sier at de har det bedre nå enn da de var i FARC under konflikten. Og det er jo håpefullt.

Eksotisk møte for lokalbefolkningen

Fra å dele viktige høflighetsfraser med president Iván Duque av Colombia til løsere samtaler med lokalbefolkningen på landsbygda, beveger kronprinsen seg fra det høyeste sjiktet av samfunnet til det absolutt laveste.

Han er enten omringet av sikkerhetspersonell eller ønsket velkommen av colombianske skolebarn og deres lærere. Kronprinsen blir møtt med stor entusiasme og nysgjerrighet.

Arbeidet med FNs Goodwill-program har gjort kronprinsen optimistisk. Han ser at det kan gjøre en nytte å jobbe med FN mot krig, fattigdom og klimautfordringer.

– Hvis vi skal skape en god og trygg framtid for barna våre og barnebarna, så er det jo utrolig viktig at vi klarer å ta vare på planeten vår på en bedre måte enn det vi har gjort til nå, sier kronprins Haakon til TV 2s reporter.