FRYKTER KRIG: Kristian Berg Harpviken frykter USAs og Irans stadige militære aksjoner vil føre til ny storkrig.
FRYKTER KRIG: Kristian Berg Harpviken frykter USAs og Irans stadige militære aksjoner vil føre til ny storkrig. Foto: Craig Z. Rodarte/ NTB scanpix / PRIOR

Ekspert om situasjonen mellom USA og Iran: – Nordmenn burde frykte krig

En stadig mer aggressiv tilnærming fra Iran og USA gjør at en norsk ekspert ser svært alvorlig på situasjonen. UD er bekymret over situasjonen.

Situasjonen i Iran tilspisset seg ytterligere torsdag kveld da USA hevdet at de hadde skutt ned en iransk drone. Iran på sin side sier de ikke mangler noen drone.

– Dronen truet sikkerheten til skipet og skipets besetning, hevdet president Donald Trump.

Hendelsene i Iran er mange. Oljetankere har blitt angrepet og tatt i arrest, droner har blitt skutt ned, brudd på atomavtalen og ordkrig.

Fredag utviklet situasjonen seg ytterligere da en svenskeid oljetanker ble tatt i arrest i Hormuzstredet.

Direktøren i det britiske rederiforbundet sier arresten av det første tankskipet innebærer en ytterligere opptrapping av den allerede spente situasjonen i Persiabukta.

Stena samarbeider tett med britiske myndigheter om håndteringen av situasjonen, heter det i en pressemelding. Britiske myndigheter har også gått til det skrittet å anbefale sine skip om å holde seg unna Hormuzstredet.

UD: – Vi er bekymret

Statssekretær Audun Halvorsen i Utenriksdepartementet sier til TV 2 at de ser på situasjonen rundt Hormuzstredet med stor bekymring.

– Angrep på skipsfarten er uakseptable og bidrar til å eskalere en allerede spent situasjon i regionen. Fri navigasjon og sikker seiling er av stor betydning, også for Norge som er en stor skipsfartsnasjon. Norge oppfordrer fortsatt alle parter til å unngå handlinger og ytringer som bidrar til ytterligere opptrapping, sier Halvorsen.

Også USA reagerer på Irans handlinger i saken:

– Dette er andre gang på litt over en uke at Storbritannia har vært mål for eskalerende vold fra det iranske regimet, sier talsperson Garrett Marquis i USAs nasjonale sikkerhetsråd.

– USA vil fortsette å jobbe med våre allierte og partnere for å forsvare vår sikkerhet og våre interesser mot Irans ondsinnede atferd, sier Marquis.

Aksjonen mot den svenskeide tankeren må ifølge NTB ses i sammenheng med den iranske tankeren Grace 1, som ble oppbrakt av britiske soldater utenfor Gibraltar 4. juli. Det var mistanke om at skipet skulle frakte olje til Syria, i strid med EUs sanksjoner mot landet.

Etter at Iran skjøt ned amerikansk drone tidligere i sommer, bekreftet det amerikanske forsvaret at de var i gang med med et militærangrep. Trump stoppet angrepet i siste liten.

Kristian Berg Harpviken, professor ved Institutt for fredsforskning, forteller at krigen allerede har startet, men med lav intensitet.

– Det er på randen til krig. Noe særlig nærmere kommer man ikke. Det er allerede en lavintensitet-krig mellom USA og Iran. De har rettet våpen mot hverandre. Det har vært flere terrorangrep i Iran som de mener USA og Saudi Arabia står bak, opplyser Harpviken.

En eventuell krig vil sende en hel region i et langvarig kaos med mange aktører. Land som Libanon, Syria, Jemen, og Saudi-Arabia blir dratt inn, påpeker eksperten.

– Det er grunn til å frykte krig, også som norsk statsborger. Norge som stat har jobbet for å unngå krig ved å holde liv i atomavtalen. Eskalerer det her, blir Norge nødt til å ta stilling i en komplisert krig med mange parter, forteller Harpviken.

– Ikke mistet drone

Irans viseutenriksminister Abbas Araghchi fastholder at landet ikke har mistet noen drone og antyder at USA ved en feil kan ha skutt ned en av sine egne.

– Vi har ikke mistet noen drone verken i Hormuzstredet eller andre steder. Jeg frykter at USS Boxer ved en feil kan ha skutt ned en av sine egne droner, tvitrer Araghchi.

En talsmann for det iranske forsvaret, Abolfazl Shekarchi, avviser også at USA har skutt ned en iransk drone.

– Alle droner som tilhører Iran i Persiabukta og Hormuzstredet, har returnert til sine baser etter å ha vært ute på identifiserings- og kontrolloppdrag. Det foreligger heller ingen rapporter om at USS Boxer har svart på operativt vis, sier han til det iranske nyhetsbyrået Tasnim.

Trump i spagaten

Revolusjonsgarden hevdet fredag å sitte på opptak som viser at det amerikanske marinefartøyet ikke skjøt ned noen iransk drone.

Torsdagens drone-hendelse er ikke den første. Tidligere i sommer skjøt Iran ned en amerikansk drone. Den gang var det også motstridende meldinger om hva som var årsaken.

– Det er uklart hva som har skjedd med dronene. Gårsdagens hendelse syntes som at det er en drone har blitt tatt ned av amerikanerne med elektronisk jamming. At Trump går ut så hardt som han gjør, må vi se i lys av den spagaten Trump står oppi, sier Harpviken.

– Trump har lovet sine velgere at han ikke skal gå inn i ny krig i Midtøsten. Samtidig må han vise at han kan bruke maktmidler om det er nødvendig, forklarer Harpviken.

Skjult budskap til Iran

Eksperten mener det ligger et skjult budskap i ordene til den amerikanske presidenten.

– Jeg tviler på forklaringen til Trump. At han stoppet angrepet var en tydelig beskjed til Iran om at han ikke ønsket en krig. Det ligger en invitasjon i den beskjeden for en politisk løsning, forteller Harpviken.

Irans utenriksminister er i disse dager på plass i New York. Han har sendt flere diplomatiske meldinger, mener eksperten.

– Jeg har ingen opplysninger om at vi har mistet en drone i dag, sa Irans utenriksminister Javad Zarif da han ankom FN-hovedkvarteret torsdag.

– Ønsker dialog

– Irans utenriksminister har tonet ned betydningen av dronen. Utenriksministeren ønsker en dialog med USA, forteller Harpviken.

USA og Iran har ikke startet noen offisielle samtaler ennå. Iran mener sanksjonene USA har påført dem må oppheves før samtalene kan starte.

Talsmannen for utenriks- og sikkerhetskomiteen i den iranske nasjonalforsamlingen, Hossein Naghavi Hosseini, anklager den amerikanske presidenten for å spre falske nyheter.

– Med disse påstandene planlegger USA å skape spenning og drive psykologisk krigføring i regionen og Iran, for å skule sine egne mangler, sier han til det halvoffisielle nyhetsbyrået ISNA.

(TV 2/NTB)