ÅSTED: Det var 31. oktober i fjor at politiet rykket ut etter melding om en alvorlig hendelse i et nabolag på Vinstra.
ÅSTED: Det var 31. oktober i fjor at politiet rykket ut etter melding om en alvorlig hendelse i et nabolag på Vinstra. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vinstra-drapet:

17-åring dømt til forvaring for drapet på Laura Iris Haugen (16)

Den 17 år gamle gutten som drepte Laura Iris Haugen (16) utenfor huset hennes på Vinstra i fjor, er dømt til 13 års forvaring. «Motivert av ren drapslyst», skriver retten.

Dersom drapet ble begått av en voksen lovbryter, ville det kvalifisert til lovens strengeste straff, konkluderer Nord-Gudbrandsal tingrett.

«Min klient ble gjort kjent med dommen i går, torsdag. Dommens resultat er et annet enn det denne side prosederte på, og det vil nå vurderes en anke», skriver guttens forsvarer Nora Hallén i en pressemelding.

For den etterlatte familien til Laura Iris Haugen er dommen som forventet. Både faren og storesøsteren til Iris har fulgt saken i retten.

– De mener det er den eneste riktige avgjørelsen, sier familiens bistandsadvokat Nina Hjortdal til TV 2.

Det sentrale spørsmålet gjennom hele saken har vært om gutten skulle dømmes til forvaring eller overføres til tvungent psykisk helsevern.

Statsadvokat Jo Christian Jordet la i juni ned påstand om forvaring i tolv år med en minstetid på åtte år. Selv mener 17-åringen han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

– Påtalemyndigheten er tilfreds med at retten har fulgt vårt syn på tilregnelighets- og reaksjonsspørsmålet. Det er riksadvokaten som vil ta stilling til om dommen godtas, skriver Jordet i en pressemelding.

Utover det ønsker han ikke å kommentere saken.

Erkjente drapet

Det var 31. oktober i fjor at politiet rykket ut til et nabolag i Vinstra i Nord-Fron kommune etter melding om en alvorlig hendelse.

Kort tid etter at politiet mottok meldingen, ble den da 16 år gamle gutten pågrepet.

Han har erkjent å ha begått drapet, som det også var flere øyenvitner til. Under rettssaken gjentok han flere ganger at han angrer på drapet.

Tiltalte ringte på hos jenta like før klokken 15.50 og fikk kontakt med henne. Da hun åpnet døren, ble hun umiddelbart påført en skade inne i gangen.

Utenfor leiligheten klarte jenta å påkalle en nabos oppmerksomhet. Mannen i 50-årene satt i en traktor, men oppfattet raskt situasjonen og løp til for å rive gutten vekk fra jenta.

Da ble mannen stukket to ganger i beinet med kniv og sendt til sykehus med alvorlige skader.

Mor og bror ble vitner

Blant øyenvitnene til drapet var moren og broren til jenta.

De ankom åstedet i bil omtrent samtidig som mannen i 50-årene grep inn. De så hendelsen, men registrerte ikke at det var deres eget familiemedlem som var stukket.

Naboen i 50-årene har forklart at han kom seg bort til bilen deres og ropte at gutten hadde kniv. Samtidig så han gutten gå til angrep på jenta med kniven. Heller ikke han registrerte at det var Iris som var guttens offer.

Jentas mor ringte nødnummeret før de fikk fraktet mannen til sykehus. På dette tidspunktet var 16-åringen allerede drept med 20 knivstikk mot hodet og overkroppen.

Forklart i detalj

Det er mye fra drapshandlingen som gutten ikke husker. Andre ting har han i retten beskrevet svært detaljert.

Hendelsesforløpet er ikke bestridt av noen parter.

Blant annet har 17-åringen forklart at han har vært forelsket i jenta, og at hun blant annet ble valgt som hans drapsoffer fordi han ikke opplevde kjærligheten som gjensidig.

Retten har også fått se en rekke filmmanus og dagbøker gutten har skrevet i tiden før drapet. Der viser han stor fascinasjon for ekstrem vold.

– Jeg har vel vært fascinert av det. Jeg hadde aldri tenkt at det skulle bli lest opp i en sal sånn. Det er motbydelig, sa 17-åringen i retten etter at filmmanusene ble lest opp i retten.

«Ren lyst»

Han har også fortalt at han var redd for at jenta skulle dø uten at det var han som drepte henne. Det klarte han ikke forklare på noen annen måte enn at han ønsket å ta del i hennes død.

For retten har det vært vanskelig å finne sammenlignbare saker i forbindelse med utmålingen av straff.

«Vår sak skiller seg adskillig fra mer typiske drapshandlinger, gjerne forøvet i affekt. Ikke bare ved at tiltalte er et barn, men ved at drapet er begått motivert ut fra en helt spesiell fascinasjon for vold sammenholdt med et ønske om å ta liv og av ren lyst», skriver retten.

«Drapet var helt uprovosert mot en ung jente som han ikke hadde noe relasjon til, utover at de hadde gått i samme klasse på ungdomsskolen og som høflig avviste en forespørsel om å bli kjærester med han ett år i forveien», heter det videre i dommen.

«Jeg finner den ensidig og retten utelater vurderinger av flere sentrale forhold fra bevisførselen, og jeg er videre uenig i premissene som leder til resultatet», skriver guttens forsvarer videre i pressemeldingen.