TODELT: Mens værutsiktene lover varme temperaturer og pent vær i nord, ser det mørkt og vått ut for store deler av Sør-Norge i helgen.
TODELT: Mens værutsiktene lover varme temperaturer og pent vær i nord, ser det mørkt og vått ut for store deler av Sør-Norge i helgen. Foto: Foto: Erik Johansen/NTB scanpix / Ole Berg-Rusten/NTB scanpix

Sol eller regn i helgen?

Meteorologen har kåret en soleklar værvinner

Mens noen kan glede seg over flott sommervær, må andre forberede seg på en våt helg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I nord vil et høytrykk i Barentshavet opprettholde fralandsvind gjennom perioden, slik at det varme og fine været holder koken.

I sør lar derimot finværet vente på seg. Regionen preges av lavere temperaturer og større mengder nedbør gjennom helgen.

Visse steder vil det også brake løs med lyn og torden.

Nord-Norge

I Nord-Norge holder finværet seg stabilt frem til søndag.

– I Troms og Finnmark blir det mye fint vær og temperaturene vil stige til over tjue grader i indre områder lørdag.

Det kan være fare for noen byger i indre strøk på søndag, men det er lokale byger.

– Hovedinntrykket er gode nyheter og mye pent vær i Troms og i Finnmark gjennom helgen, sier meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo.

Varierende i Nordland

Nordland startet helgen med opphold og varme temperaturer fredag, og også det vil holde seg relativt stabilt gjennom helgen.

– Derimot beveger en front seg videre nordøstover og inn over Nordland på lørdag. Det kan trekke temperaturen litt ned, gi mer skyer og enkelte regnbyger, før det snur igjen, sier Hansen.

På søndag loves det strålende vær med temperaturer opp mot 20-25 grader i Nordland.

50 mm regn i sør

Utsiktene på lørdag er langt våtere på Sør- og Sør-Vestlandet lørdag.

Agder og Hordaland vil få regnbyger på dagen. I Rogaland er det meldt sør-østlig kuling og nedbør.

– På kvelden kan det komme mye regn sør i Rogaland, og Agder kan få opptil 50 millimeter nedbør. Disse områdene har helt klart dårligst værutsikter lørdag, så det er på tide å finne frem regnjakka, sier meteorologen.

Nedbøren holder seg hovedsaklig i sør og sør-vest lørdag.

– Østlandet får 20 grader noen steder. Møre og Romsdal får en fin lørdag med oppimot 25 grader i indre strøk. På Vestlandet sør for Stadt kan også temperaturene krype opp mot 25 grader, sier meteorologen.

Lyn og torden

På søndag brer regnværet seg innover Østlandet og Møre og Romsdal.

– Det blir en grå søndag med mye regn på Sør- og Østlandet. Det er også fare for lyn og torden. I Telemark kan det komme opptil 60 mm nedbør, sier meteorologen.

Med så mye regn over Sør-Norge på søndag vil temperaturene krype ned mot 15 grader.

Heldigvis ser det lysere ut i neste uke.

– Sol og sommervarme er ventet igjen flere steder i sør på tirsdag. Det er derimot usikkert hvor lenge det varer, så jeg anbefaler alle som er glade i sol til å nyte været mens det varer, avslutter Hansen i StormGeo.