SKJØT NED DRONE: Ifølge Trump kom en drone farlig nær skipet USS Boxer torsdag. Dronen ble skutt ned, ifølge presidenten.
SKJØT NED DRONE: Ifølge Trump kom en drone farlig nær skipet USS Boxer torsdag. Dronen ble skutt ned, ifølge presidenten. Foto: Craig Z. Rodarte

Trump: USA har skutt ned iransk drone ved Hormuzstredet

USAs president forteller at den amerikanske marinen har skutt ned en drone ved Hormuzstredet torsdag, melder Bloomberg.

Torsdag kveld norsk tid uttaler USAs president Donald Trump at den amerikanske marinen har skutt ned en iransk drone ved Hormuzstredet, melder Bloomberg.

Dronen ble ifølge Trump skutt ned da den nærmet seg marinefartøyet USS Boxer.

– Forsvarte seg

– Boxer forsvarte seg da en iransk drone som hadde nærmet seg veldig, til rundt 900 meter, og som ignorerte flere tilsagn om å holde seg unna, sier Trump.

Ifølge Trump truet dronen sikkerheten til skipet og mannskapet.

Nå oppfordrer presidenten andre nasjoner til å beskytte sine skip som skal passere i området.

Bestrides av Iran

Irans utenriksminister sier de ikke har informason om at de har mistet en drone, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vi har ingen informasjon om at vi har mistet en drone i dag, sier Mohammad Javad Zarif ifølge nyhetsbyrået.

Temperaturen mellom Washington og Teheran har vært høy etter konflikter den siste tiden.

Torsdag anholdt Iran en utenlandsk oljetanker utenfor den iranske øya Larak i Hormuzstredet. De hevder tankeren var på vei for å smugle iransk olje til en ukjent mottaker.

– Kan stenge ned

I juni ble en amerikansk drone skutt ned av den iranske revolusjonsgarden. Da var Iran og USA vidt uenige om hvor dronen ble skutt ned. USA hevdet at dronen ble skutt ned 34 kilometer fra det iranske luftrommet, mens Iran hevdet at det skjedde innenfor deres luftrom.

I perioden mai-juni i år ble seks oljetankere i området angrepet. Iran har blitt anklaget for å stå bak angrepene, men nekter selv for det.

Onsdag uttalte Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif til Bloomberg at landet kan stenge av all trafikk i Hormuzstredet.

– Vi har helt klart makten til det, men vi har ikke lyst til å gjennomføre det, for Hormuzstredet og Persiabukten er livlinjen vår, uttalte han.

Ifølge Bloomberg passerer en tredjedel av verdens råolje og drivstoff gjennom stredet.