åtte år siden 22. juli:

– Skulle gjerne strøket juli fra kalenderen

ASKØY/TROMSØ/OSLO (TV 2): Svært mange av de overlevende og etterlatte etter 22. juli sliter fortsatt i hverdagen.

Det har gått åtte år siden 77 mennesker mistet livet etter en eksplosjon i Regjeringskvartalet i Oslo sentrum og massakren på Utøya.

For Merete Stamneshagen fra Askøy utenfor Bergen er det rart å tenke på at det har gått åtte år siden hun brått mistet datteren sin Silje.

– Det har vært tøft. De første årene så tenkte jeg at livet på mange måter var over, og at det ikke ville være mye glede igjen, sier hun til TV 2.

Mistet kreftene

Men livet ble nødt til å gå videre. Og det har det gjort, til en viss grad.

– Hverdagen har normalisert seg. Men jeg har ikke de samme kreftene og den samme kapasiteten jeg hadde for åtte år siden. Det gjorde noe med meg å miste Silje. Jeg kjenner at jeg blir fortere sliten, og at jeg må være flinkere til å ta hensyn til meg selv, sier Stamneshagen.

Og hun er ikke alene. En undersøkelse den nasjonale støttegruppen gjorde blant sine medlemmer i fjor, viser at tallet på de som sliter fortsatt er høyt.

Blant de etterlatte svarte hele 85 prosent at de påvirkes negativt i hverdagen som følge av traumer etter 22. juli.

– Jeg tror folk som ikke har opplevd 22. juli synes det er mye, men jeg blir ikke overrasket. Det sjokket over at noe sånt kunne skje i Norge, må bare sette spor, sier Stamneshagen.

MINNE: Benken ble laget til minne om Silje og Kevin fra Askøy, som begge mistet livet på Utøya. Foto: Klaus Holthe / TV 2
MINNE: Benken ble laget til minne om Silje og Kevin fra Askøy, som begge mistet livet på Utøya. Foto: Klaus Holthe / TV 2

– Ikke sånn det fungerer

Det er en oppfatning Viljar Hanssen kjenner seg igjen i. Han var selv på Utøya, og overlevde så vidt etter å ha blitt skutt fem ganger.

– Mange tenker at nå har det gått åtte år, og da må vi komme oss videre. Men det er ikke sånn det fungerer, sier han.

SAVN: - Silje er med oss hver eneste dag, sier moren. Foto: Privat
SAVN: - Silje er med oss hver eneste dag, sier moren. Foto: Privat

I undersøkelsen oppga 30 prosent av de overlevende at de sliter. Av disse har 18 prosent oppgitt at de sliter mye.

Viljar har hele veien forsøkt å snu det negative om til noe positivt, men det har ikke vært lett.

– Jeg har bommet, falt og reist meg opp igjen. Det har vært perioder hvor det har vært kjempevanskelig. Men at det er flere som føler det sånn, skulle bare mangle. Det er en haug med ungdommer som opplever både sinne, frustrasjon, sorg og traumer, sier han.

Ny funksjon

Leder Lisbeth Kristine Røyneland i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli tror noe av forklaringen på de høye tallene er at det ikke er gitt god nok oppfølging i årene som har gått.

– Den gang ble det ringt til forskjellige berørte og spurt om man trengte hjelp. Mange var da i en situasjon hvor de var i sjokk og takket nei, og så kom kanskje ikke den telefonen igjen senere, sier hun.

Røyneland håper at en ny såkalt los-funksjon skal bidra til at pårørende og etterlatte får riktig oppfølging.

– En rådgivende funksjon som skal hjelpe berørte gjennom systemet, for det er ofte der det svikter. Man vet rett og slett ikke hvor man skal gå for å få den riktige hjelpen, sier hun.

– Viktig å snakke om

Søndag ble det arrangert minnesamtale på 22.juli-senteret i Oslo. Der var tidligere statsminister Jens Stoltenberg, som tror det er viktig å fortsette å snakke om 22. juli for å bearbeide utfordringene.

– Jeg er helt sikker på at myndighetene gjør det de kan og jeg vet at veldig mange medmennesker gjør det de kan, sier han og fortsetter:

– I kveld er vi her på en minnesamling der folk som opplevde Utøya og Regjeringskvartalet har snakket om opplevelsene. Det er en måte å passe på at folk ikke blir glemt, at det som skjedde ikke blir glemt.

Vonde minner

For Merete Stamneshagen vekker juli måned mange vonde minner. Og hun innrømmer at hun gjerne skulle strøket måneden fra kalenderen sin.

– Man blir dratt veldig tilbake til 22. juli, og jeg får tilbakeblikk hele tiden. Jeg tenker på at vi heiv oss i bilen da vi skjønte at det skjedde noe på Utøya, reisen over, kaoset på Sundvolden og beskjeden vi fikk da vi skjønte at Silje ikke levde lenger, forteller Stamneshagen.

Hun er selv fornøyd med oppfølgingen hun fikk i tiden etter 22. juli, men har ikke noe godt svar på hvordan tallet på antallet som sliter kan gå ned.

Viljar Hanssen mener det ikke er realistisk at tallet skal bli null.

– Folk kommer alltid til å slite, sier han.