DØDSDØMT: Younes Ouzyad, Abdesamad El Joud og Rachid Afati ble pågrepet i en buss i Marrakech noen dager etter drapene. Foto: Marokkansk politi / AFP
DØDSDØMT: Younes Ouzyad, Abdesamad El Joud og Rachid Afati ble pågrepet i en buss i Marrakech noen dager etter drapene. Foto: Marokkansk politi / AFP Foto: AFP

Dømt til døden for drapene på Maren (28) og Louisa (24)

De tre mennene som drepte Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24), er alle dømt til døden.

Den fjerde hovedtiltalte er dømt til livstid i fengsel.

Mennenes forsvarer, advokat Hafida Haksaoui, opplyser torsdag kveld til TV 2 at hun vil levere en anke på vegne av drapsmennene fredag.

De øvrige 20 tiltalte er dømt til mellom 10 og 30 års fengsel. Spansk-sveitsiske Kevin Zoller, som har nektet enhver tilknytning til gruppa, er dømt til 20 år.

De har alle ti dager på å anke dommen.

Dødsdommen ble torsdag avsagt i spesialdomstolen i byen Salé like utenfor hovedstaden Rabat.

Ingen er imidlertid henrettet i Marokko siden 1993, og en dødsstraff er derfor i realiteten det samme som livstid i fengsel.

Bistandsadvokaten til Maren Uelands familie, Ragnar Falch Paulsen, sier til TV 2 at familien tar dommen til etterretning og har full tillit til det marokkanske rettssystemet.

– Familien er ikke opptatt av denne dødsstraffen. De har som mål at dommen vil sikre at noe sånt aldri skjer igjen og at den marokkanske stat forebygger terror, sier Falch Paulsen.

Staten frikjent

Familien har bedt om snaut fem millioner kroner i oppreisning, mens familien til danske Louisa Jespersen har bedt om ni millioner kroner.

Flere marokkanske journalister opplyser til TV 2 at staten er frikjent for erstatningskravet.

En journalist fra nyhetsbyrået Reuters forteller samtidig at de fire hovedtiltalte er dømt til sammen å betale 2 millioner dirham (omkring 1,8 millioner kroner) til den norske familien.

– Familien har ikke personlig noen interesse i oppreisning. Pengene vil uansett gå til stiftelsen som de ønsker å opprette for å bekjempe terror i Marokko, sier Falch Paulsen til TV 2.

Årsaken til at Uelands familie ba om en marokkansk advokat i siste liten, var at de ønsket mer innsikt i rettsprosessen.

Den danske familien er ikke tilkjent noen oppreisning, fordi de ikke har bedt om penger fra de tiltalte – kun fra staten. Deres marokkanske advokat har allerede anket avgjørelsen.

Ba Allah om tilgivelse

Norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble drept i teltet sitt i Atlasfjellene like ved landsbyen Imlil i Marokko 17. desember i fjor.

Etter at retten var satt torsdag, fikk alle de 24 tiltalte mulighet til å si noen siste ord – slik alle tiltalte får i marokkanske rettssaker.

Mens flere av de tiltalte pratet i flere minutter, nøyde de tre drapsmennene seg med å be Allah om tilgivelse.

De har også tidligere gitt uttrykk for at de angrer på drapene. Samtidig opptrer de lattermilde og svært lite alvorstyngede i retten.

Mens tre menn er domfelt for utførelsen av drapene, er en fjerdemann dømt for medvirkning etter å ha vært med på turen til fjellhylla og oppholdt seg med drapsmennene i flere dager før han dro hjem rett i forkant av drapene.

De øvrige 20 er tiltalt for på ulike måter å ha gitt sin tilslutning til terrornettverket og deltatt i planlegging, skjuling av spor eller våpentrening.