MÅ SCORE: Branns straffemålscorer, Veton Berisha i kamp med Shamrock Rovers Ronan Finn i Europa League kvalifisering i fotball mellom Brann og Shamrock Rovers (Irland) på Brann Stadion. 2-2.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
MÅ SCORE: Branns straffemålscorer, Veton Berisha i kamp med Shamrock Rovers Ronan Finn i Europa League kvalifisering i fotball mellom Brann og Shamrock Rovers (Irland) på Brann Stadion. 2-2. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

brann med kniven på strupen:

– Vil være en stor, stor nedtur om de ryker

Brann må score i Irland for å ta seg videre i Europa - TV 2-ekspert spår knokkelkamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Shamrock Rovers – Brann fra kl. 20.55 på TV 2 Sport 1 og TV 2 Sumo

– Det blir en veldig tøff og fysisk kamp i Dublin. Det er et veldig fysisk lag som matcher Brann på det de er aller best på. Likevel gjør ikke Brann store endringer på sitt lag. De er fortsatt knappe favoritter, mener TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Brann så ut til å ro i land en grei 2-1-seier i hjemmemøtet med Shamrock Rovers, men på fire minutter på overtid scoret irene etter en dødball.

Sørlendingen mener en tidlig Europa-sorti vil være en skikkelig skramme for Lars Arne Nilsens Brann-mannskap om de skulle snuble i Dublin.

– Det vil være en stor skuffelse. Brann har forsterket seg før denne sesongen. Elleveren holder bra kvalitet og stallen er god, mye fordi de skulle takle dette og komme seg til et gruppespill i Europa.

– Hvis de ryker ut mot irsk motstand allerede i runde én, så vil det være en stor, stor nedtur, sier Mathisen.

– Rufsete
2-2 på hjemmebane betyr at Brann må score mål i den irske hovedstaden. Og nettopp det har bergenserne slitt litt med denne sesongen. I løpet av 15 Eliteserie-kamper er det kun blitt 17 nettkjenninger.

Samtidig som Brann har slitt med å score nok mål, er det også blitt vesentlig flere baklengsmål enn forrige sesong. Lars Arne Nilsens mannskap har sluppet inn 15 mål på like mange seriekamper, på samme tid i fjor hadde laget kun sluppet inn ni mål. I tillegg ble det hele fire baklengsmål i cuptapet mot Ranheim.

Mathisen mener at det sene baklengsmålet mot Shamrock Rovers var symptomatisk på Brann á la 2019.

– De så ut til å ta en grei seier, men rotet det bort på slutten. Det har vært Brann denne sesongen. De har vært veldig strukturerte og gode defensivt tidligere år, men nå er det mer åpnet defensivt og de har gitt bort flere mål og sjanser.

Brann må også klare seg uten kaptein Vito Wormgoor i skjebnekampen. Nederlenderen sliter med en lyskeskade og blir ikke kampklar. Også Kristoffer Barmen mister oppgjøret grunnet skade.

– Det blir en utfordring at de nå bør holde nullen i Irland. Opdal har vært god, men det har vært rufsete foran ham. Det blir en utfordring å være solide defensivt, samtidig som de vet at de må angripe. Men de har gode offensive spillere som kan skape ting, sier TV 2-eksperten.

Tror Brann vil heve seg
Dublin-klubben har hatt mange kamper i Europa de siste sesongene. I fjor var laget nær ved å slå ut Rikard Norlings AIK. Den gangen klarte irene 1-1 i første kamp, men AIK vant returoppgjøret 1-0.

– Lagene vi møter er alltid bedre i den andre kampen. I fjor spilte vi mot AIK borte i kamp nummer to, og de var definitivt mer obs på oss enn i den første kampen. Brann vil nok bli det samme, sier Shamrock Rovers-kaptein Ronan Finn til The Irish Sun.

Kapteinen tror de klarte å overraske Lars Arne Nilsen og co. på Brann Stadion.

– Jeg tror ikke mange lag kommer til deres stadion og presser dem så høyt som vi gjorde, sier Finn.

Den irske klubben kom seg faktisk til gruppespillet i Europa League i 2011/12-sesongen. Da kom klubber som Tottenham, Rubin Kazan og PAOK på besøk til Tallaght Stadium. Men siden den gang har Europa-statistikken vært rimelig dyster. På de syv siste dobbeltoppgjørene er det kun én gang irene har klart å ta seg videre. Det var mot islandske Stjarnan i 2017.

Molde og FK Haugesund skal også i aksjon torsdag kveld. Men begge har vesentlig bedre utgangspunkt enn bergenserne. Haugesund leder 1-0 før hjemmekampen mot nordirske Cliftonville, mens Molde drar til Reykjavik etter å ha vunnet 7-1 i den første kampen.

– Brann har den klart tøffeste utfordringen av de norske lagene. Men de er gode nok og rutinerte nok til å klare det, mener Mathisen.