Drikkevannet på Askøy er friskmeldt

Innbyggerne i Askøy kommune slipper fra torsdag morgen å koke vannet. Det er klart etter prøvesvarene fra både Mattilsynet og kommunen var negative.

– Prøvene Mattilsynet tok var også negative. Det vil si at vi ikke fant noen spor av bakteriell aktivitet, opplyser varaordfører Bård Espelid til NTB.

Heller ikke i kommunens prøver ble det funnet spor av bakteriell aktivitet i noe del av distribusjonsnettet til Kleppe vannverk.

Den siste uken har det blitt tatt vannprøver 14 steder i distribusjonsnettverket, og alle har vist god kvalitet, ifølge varaordføreren.

Se TV 2s reporter by varaordføreren i Askøy på et glass Askøy-vann i videoen øverst.

Fase ut høydebasseng

Bergen kommune har gjennomført en uavhengig tilstandsvurdering av alle høydebasseng tilknyttet Kleppe vannverk. Rapporten ble presentert i et møte på Askøy onsdag og ga oppløftende resultater, ifølge varaordfører Bård Espelid.

– Konklusjonen i rapporten er at det er ingenting som tilsier at vannverket på Kleppe ikke kan levere trygt vann igjen, sier Espelid til NTB.

– Høydebassenget er av en forfatning som gjør at vi på kort sikt ikke trenger å iverksette spesielle tiltak, men vi vil gjennomføre anbefalinger på lengre sikt. Det gjelder utfasing av to av høydebassengene. De vil bli faset ut i løpet av 2019 eller tidlig 2020, fortsetter han.

2000 syke

I over én måned har innbyggerne i kommunen vært nødt til å koke vannet fra springen før de kan drikke det, som følge av funn av E.coli-bakterier.

Over 2.000 askøyværinger har blitt syke av drikkevannet i kommunen etter at de første smittetilfellene dukket opp rundt 7. juni. Totalt 76 personer har blitt så dårlige at de måtte legges inn på sykehus, mange av disse barn.

Beroliger innbyggerne

Selv om vannkranene kan åpnes igjen, er flere av innbyggerne fortsatt skeptiske. På Facebook-siden til Askøy kommune har mange innbyggere skrevet at de ikke vil drikke springvannet selv om kokepåbudet oppheves, skriver BA.

– Jeg skjønner skepsisen, men vi vil også fortsette med et sterkt prøveprogram etter at vi leverer vann i springen igjen. Nettopp for å være sikker på at vannet er trygt å drikke igjen etter at kokevarselet er opphevet, sier varaordføreren til NTB.

Prøvetakingen vil fortsette noen uker fremover.

– Vi har analysert vannet utover det som er normalt, og det er nesten ikke mulig å gjennomføre flere analyser som vil tilføre mer informasjon enn det vi har i dag. Dette slutter også Mattilsynet seg til. Vi har neppe hatt så trygt vann fra Kleppe vannverk som vi har nå, sier Espelid.

(©NTB)