Italia vil be om at Krekar utleveres

OSLO TINGRETT (TV 2): Det italienske justisdepartementet bekrefter overfor NRK at de kommer til å be om at mulla Krekar utleveres fra Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ettermiddag bekrefter det italienske justisdepartementet i en epost overfor NRK at de i løpet «av de kommende dagene» kommer til å be om at mulla Krekar utleveres fra Norge.

– Justisminister Alfonso Bonafede kommer i løpet av de kommende dagene til å signere utleveringsbegjæringene, skriver justisdepartementet i eposten.

Også aktor Line Nygaard i PST sier til TV 2 at de «legger til grunn» at en slik begjæring vil komme i løpet av kort tid.

Det italienske justisdepartementet opplyser at det vil skje straks all informasjonen som skal vedlegges er oversatt.

– Det skjer uansett innen fristen som er satt av den europeiske utleveringskonvensjonen, som er innen 40 dager etter arrestasjonen, skriver de videre.

Fire ukers varetekt

Onsdag ba PST om fire ukers varetekt for Najmuddin Faraj Ahmad, også kalt mulla Krekar. Det ble ikke bedt om isolasjon eller brev- og besøksforbud for mullaen.

I en kjennelse fra Oslo tingrett onsdag kveld, ble det kjent at Krekar varetektsfengsles i fire uker.

FØR MØTET: Mulla Krekar snakket lenge med norsk presse før rettsmøtet onsdag.
FØR MØTET: Mulla Krekar snakket lenge med norsk presse før rettsmøtet onsdag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Hans forsvarer Brynjar Meling opplyste under fengslingsmøtet onsdag at han ber om løslatelse for Krekar, fordi han mener han ikke har noen mulighet til å unndra seg straffeforfølging.

– Han har ingen reisedokumenter og ingen reell mulighet til å reise fra landet. Han har også et lett gjengkjennelig utseende og får ikke reist noen vei, sier Meling til TV 2.

Meling mener videre at PST har latt seg bruke av politikere som har lovet å få Krekar ut av Norge.

– At PST har latt seg bruke til å oppfylle Fremskrittspartiets valgløfter, er en skandale. Dette er en svart dag for norsk påtalemyndighet, sa Meling i retten.

Aktor Line Nygaard i PST ønsker ikke å svare på denne kritikken overfor TV 2 etter rettsmøtet.

– Falsk sak

Før fengslingsmøtet hevdet Krekar at saken mot ham er politisk motivert. Han avviser at han tilhører noen som helst gruppe eller organisasjon.

– Hei, Hei, det er mulla Krekar. Det er 63. gangen jeg møter i retten i dette demokratiske landet, hilste mullaen da han ankom Oslo tingrett onsdag.

Her pågripes Krekar:

Forsvareren sier at Krekar ser på seg selv som en politisk fange, og mullaen gjentok også dette budskapet i retten.

– Dette er en falsk sak, akkurat som da Jordan anklaget meg for å ha solgt heroin, sa Krekar til norsk presse før fengslingsmøtet.

På TV 2s spørsmål om hvorvidt han er redd for å bli utlevert til Italia, svarte han:

– Jeg er ikke redd for om de sender meg til Italia eller Guantanamo, men henvisning til USAs omstridte fangeleir på Cuba, der mistenkte terrorister interneres.

– Er ingen trussel

Fengslingsmøtet skulle etter planen starte klokken 13 onsdag ettermiddag, men var noe forsinket. Krekar tok seg god tid til å snakke med pressen.

– Norge er et veldig bra land, et veldig bra folk, et veldig bra system, veldig bra lover. Men det er noen som misbruker systemet. De bruker PST, de bruker penger, de bruker tid på saken min, sa han.

– Jeg skjønner ikke hvorfor noen er redd meg. Jeg har vært her i 28 år, jeg er ingen trussel mot rikets sikkerhet.

Pågrepet mandag

Mulla Krekar ble funnet skyldig i terrorplanlegging og dømt til tolv års fengsel mandag.

Han ble pågrepet av PST samme kveld og fremstilles onsdag for varetektsfengsling.

En mann i 40-årene, bosatt i Østfold, ble dømt til ni års fengsel, mens en mann i 40-årene, bosatt i Buskerud, ble dømt til sju år og seks måneder i fengsel.

PST opplyser til TV 2 at det ikke er funnet grunn til å pågripe disse to.

Kan ta tid

Italia har tidligere sendt ut internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse på alle de tre, men har ikke bedt Norge om å utlevere dem.

– Vi har ikke mottatt noen slik begjæring, opplyser fagdirektør Guttorm Aanes i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB onsdag formiddag.

Onsdag ettermiddag melder NRK at Italia vil be om å få mulla Krekar utlevert.

Utleveringslovens paragraf 2 beskytter uansett de to mennene i 40-årene mot utlevering, ettersom de begge er innvilget norsk statsborgerskap.

Borgarting lagmannsrett har tidligere slått fast at mulla Krekar, som ikke er norsk statsborger, kan utleveres, og Høyesterett har opprettholdt den kjennelsen.

Det er imidlertid et åpent spørsmål om utlevering til Italia kan finne sted før dommen er rettskraftig. Ankemulighetene er mange i Italia, og dette kan ta over ti år.

(NTB/TV 2)