kjendiser kaster seg PÅ vasketrend:

– Få andre til å lukte på tøyet

Flere norske kjendiser har kastet seg på trenden om å vaske klær sjeldnere. TV-profil Grunde Myhrer håper flere nordmenn vil lukte på klærne før de havner i skittentøyskurven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et nylig intervju med den britiske avisen The Observer kom klesdesigner Stella McCartney med miljøvennlige vasketips, og forklarte blant annet hvorfor hun ikke vasker BHen hver dag.

I ettertid har flere norske kjendiser har latt seg engasjere for mer miljøvennlig klesvask. Jenny Skavlan og Einar Tørnquist har begge uttalt til NRK at de støtter den britiske klesdesigneren. Nå har også TV-profil Grunde Myhrer kastet seg inn i debatten.

– Jeg tror det er veldig mange som vasker mye mer enn det de trenger. Folk er nok redde for å bruke klærne sine mer enn én gang før de vaskes, sier Myhrer.

Får støtte fra forsker

Seniorforsker ved Forbrukerinstituttet SIFO, Ingun Grimstad Klepp, mener det er positivt for miljøet hvis vi bruker klærne lenger før de vaskes.

– Vi bør ikke vaske klær så ofte fordi det sliter på klærne og fordi vi bruker vann, energi og kjemikalier i vaskeprosessen. Vasker vi syntetiske klær, så mister de mikroplast, fordi de syntetiske fibrene er plast, forklarer Klepp.

Mindre klesvask er ikke bare positivt for miljøet. Klepp mener det også kan spare forbrukeren for mye arbeid.

– Det gode ved å endre ting når det gjelder klesvask er at vi både sparer miljøet og vi får mindre arbeid. Det er mye som er morsommere enn å vaske klær, sier Klepp.

Seniorforsker Ingun Grimstad Klepp synes det er positivt at kjendisene fronter en mer miljøvennlig klesvask. Foto: Tom Rune Orset/TV 2
Seniorforsker Ingun Grimstad Klepp synes det er positivt at kjendisene fronter en mer miljøvennlig klesvask. Foto: Tom Rune Orset/TV 2

Lukt på klærne

Myhrer er en av de som synes klesvask er kjedelig. Han mener det er mulig å spare mye tid hvis man sjekker om tøyet er møkkete før det havner i skittentøyskurven.

– Det er bare å lukte på klærne, så vet jeg om det må vaskes eller ikke, men det er ikke alltid man kan stole på egen luktesans. Derfor kan det være lurt å få andre til å lukte på tøyet. I tillegg pleier jeg å se etter flekker før jeg legger det til vask, sier Myhrer.

Klepp forteller at mange nordmenn bruker vaskemaskinen som en måte å rydde på.

– Hvis klærne har ligget i en haug på gulvet så er det lite attraktivt å finne ut hva som er rent og hva som er skittent. Derfor er det lurt å ha gode oppbevaringssystemer for klær i bruk, sier Klepp.

– Tren i ull

Klepp ser på vasking av treningstøy som den store miljøverstingen når det kommer til klesvask. Årsaken er at mye treningstøy er syntetisk, i tillegg til at de ofte blir vasket i halvfulle vaskemaskiner. Derfor anbefaler hun å bruke treningstøy i ull.

– Treningstøy i ull er fint fordi man kan trene i samme plagg flere ganger før det må vaskes, sier Klepp.

Myhrer lever et aktivt liv som innebærer mye trening. TV-profilen har selv kjøpt treningstøy i ull.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle ha treningstøy i ull, men det er ikke noe problem å trene i ull, sier Myhrer.