Enorm interesse fører til fulle baner:

Må takke nei til nye spillere

Suksessen til de norske sandvolleyballgutta Anders Mol og Christian Sørum har skapt en boost for idretten her til lands. Nå kan Norge gå glipp av en fremtidig stjerneduo. Grunnen: Det er ikke nok baner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges desidert største klubb, Oslo Sandvolleyballklubb, har ikke plass til flere medlemmer. Etter en firedobling av medlemsmassen de siste fem årene er kapasiteten på banene sprengt.

– Sånn som det er nå er vi nødt til å si nei til ganske mange, fordi vi rett og slett ikke har kapasitet, forteller styreleder i OSVB, Marlene Persson.

Christian Sørum, som er en snarvisitt på hjemlige trakter etter seieren i femstjernersturneringen i Gstaad, mener det er synd for idretten.

– Det er en veldig viktig faktor at det er baner tilgjengelig og at man har en enkel mulighet når man får lyst til å spille. Man mister den interessen og gleden man har hvis man må stå i kø i mange timer for å få spille, sier bronsevinneren fra VM.

Baner er avgjørende

For den ene halvparten i duoen Mol/Sørum, som har dratt i land hele åtte turneringsseire det siste året, var banen på Marikollen avgjørende.

– Jeg hadde lyst til å spille sandvolleyball, men det å reise helt inn til Oslo hver dag hadde blitt slitsomt og et ork da jeg synes det bare var sånn passe morro. Det at vi hadde en bane og at vi kunne spille etter fotballtreningene og bli bedre der var avgjørende for meg, forteller Rælingen-gutten.

Er du redd for at vi går glipp av spillere som deg og Anders Mol i fremtiden?

– Nå har vi gjort det veldig bra nå og det er kanskje flere unge som ser på oss spille og blir inspirert. Da er det klart at det er veldig viktig at folk har tilgjengelige baner og begynner å spille. Det er ikke så mange sandvolleyballspillere i Norge, så vi må ta vare på de vi har, erkjenner Sørum.

Feilslått taktikk

Sandvolleyballbaner krever mye vedlikehold som er vanskelig å få til på enkeltbaner uten miljøer med kompetansen og engasjementet.

– Jeg tror kanskje man har tenkt litt feil når man har spredt banene rundt omkring. Man bør spille på aktive miljøer og forsterke de som allerede er der og bruke de miljøene som finnes, sier styrelederen i OSVB, som står for en tredjedel av alle aktive sandvolleyballspillere i Norge.

Det er et syn byråden for kultur, idrett og frivillighet i Oslo Kommune, Rina Mariann Hansen (Ap), er klar over:

– Det idretten selv melder inn er at slike enkeltstående baner er veldig fint hvis jeg skal ta meg en tur i parken og spille litt sandvolleyball, men for å drifte et idrettslag blir det for lite tid til trening.

På Oslo sandvolleyballklubbs hjemmearena, Voldsløkka i Oslo, er det i dag åtte baner som er stappfulle nesten hver dag. Det er for få baner til å møte pågangen og nå ønsker klubben fire nye baner for å fostre opp de neste sandvolleyballstjernene.

– Det er en idrett som ikke krever mye utstyr, du trenger ikke sko engang. Vi trenger bare baner rett og slett og så skal vi få til veldig mye, sier Persson.

Samtaler i gang

Volleyballforbundet og OSVB har vært i møter med Oslo kommune om å bedre tilbudet i hovedstaden.

– Vi har bygget en sandvolleyballarena på Kringsjå. Der har det blitt fire baner og så ser vi jo nå at det er et enda større behov, sier Rina Mariann Hansen (Ap).

– De neste fire årene skal vi bruke 6,2 milliarder på nye idrettsanlegg, og da er definitivt sandvolleyball noe av det vi må se på og utvikle videre, avslutter byråden.