Langer ut mot bryllupsgjester: – Hva tenker dere egentlig?

En bryllupsfotograf slår nå hardt ned på noe nær alle bryllupsgjester kan si seg skyldig i.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommeren er høytiden for bryllup, og mange gjester er spent på og opptatt av hvordan brudeparet har stelt i stand festen for den store dagen.

Skal vi tro bryllupsfotografen Hannah Mbalenhle Stanley, som driver Hannah Way Photography i USA, så burde derimot mange gjester bruke mer tid på å tenke over egen oppførsel i bryllupet de er invitert til.

I et Facebook-innlegg kommer hun med en klar beskjed til bryllupsgjester verden over.

– Du ødela ikke bare bildet mitt, men du tok dette øyeblikket vekk fra brudgommen, brudens far og bruden, skriver Stanley i innlegget.

– Ærlig talt

Innlegget har i skrivende stund fått 161.000 likerklikk på Facebook. Over tusen personer har kommentert innlegget, og en stor andel roser fotografen for å sette ord på et irritasjonsmoment for mange.

På bildet som følger innlegget ser man en brud og brudens far gående hånd i hånd mot alteret.

Foran bruden stikker det ut en arm som holder en iPhone, som sannsynligvis tilhører en av bryllupets gjester.

For bryllupsfotografen kommer telefonen i veien for det hun har blitt betalt for å gjøre, og det er tydelig at Stanley har sett seg lei på denne oppførselen hos bryllupsgjester flest.

– Akkurat hva tenkte du egentlig å gjøre med det bildet? Ærlig talt. Har du tenkt til å printe de ut? Lagre det? Se på det hver dag? Nei, det har du ikke, skriver hun.

– Men bruden ville fremkalt dette bildet, sett på det ofte og tenkt tilbake på øyeblikket hvor faren hennes fulgte henne ned til alteret på hennes bryllupsdag.

Ødelegger for fotografen

Videre skriver hun at gjestene ødelegger den innleide bryllupsfotografens sikt ved å ta et bilde de aldri kommer til å bruke.

– Gjester, vennligst slutt med å oppleve bryllup dere deltar i gjennom en skjerm. Slå heller av telefonen deres og nyt seremonien.

– Dere er viktige for brudeparet, ellers ville dere ikke vært tilstede i bryllupet. Så vær så snill, la meg gjøre jobben min, så kan du sette deg ned, slappe av, og nyte dette øyeblikket som kun skjer en gang i livet.

– Noen er veldig ivrige

Fotograf Jan Ivar Vik har jobbet profesjonelt som bryllupsfotograf i ti år, og har fotografert over hundre bryllup.

Også han er opptatt av gjestenes ivrige telefonbruk, og har tidligere adressert problemet på Blikkfangerne sine nettsider.

– Noen gjester er veldig ivrige, og det eneste de tenker på er å få et brukbart bilde på telefonen. Da kan det hende de går i veien for meg som fotograf, for brudeparet og for andre gjester, sier Vik.

Også han stiller spørsmål ved hva gjestene egentlig skal med disse bildene senere.

– Jeg tror det er tvilsomt at de noensinne kommer til å bruke det til noe fornuftig.

«Unplugged» vielse

Viks erfaring er at problemet rundt mobilbruken er størst under selve vielsen.

– Stadig flere brudepar velger derfor å gå for en «unplugged» vielse, altså en mobilfri og kamerafri vielse hvor kun den innleide fotografen tar bilder. Det syns jeg er en god løsning, forteller fotografen.

– Det er tross alt brudeparet som må få bestemme hvordan de ønsker at deres bryllupsdag skal være.

Han syns det er fint når gjestene kan la kameraer og mobiler ligge og kun være tilstede for brudeparet, framfor bak en lysende skjerm.

– Det er jo tross alt derfor de er der, for å feire brudeparet. Det paradoksale med sosiale medier er at det nesten er viktigere å gi inntrykk utad at man er tilstede i øyeblikket, istedenfor å faktisk være det, sier Vik.