Krekar pågrepet

Sent mandag kveld opplyser PST at mulla Krekar har blitt pågrepet. Hans forsvarer Brynjar Meling beskriver pågripelsen som «svært underlig».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken bekrefter pågripelsen overfor TV 2.

PST bekrefter også pågripelsen på Twitter.

– PST, med bistand fra Oslo PD, pågrep mandag kveld mulla Krekar på bakgrunn av en internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse fra italienske myndigheter, skriver de på Twitter.

Pågripelsen kommer etter at Krekar mandag ble dømt til 12 års fengsel for terrorplanlegging i Italia.

Det foreligger ingen forespørsel fra Italia om utlevering av mulla Krekar, opplyser Justisdepartementet.

– Vi har ikke mottatt noen forespørsel om å utlevere mulla Krekar til Italia, sier fagdirektør Guttorm Aanes i Justisdepartementet til NTB.

En norskiraker bosatt i Fredrikstad og en iraker bosatt i Drammen ble også dømt til fengsel mandag. PST opplyser tirsdag formiddag at de ikke har foretatt seg noe mot disse to.

– De er begge norske borgere og kan derfor ikke utleveres, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til TV 2.

Natt til tirsdag ble videoer som etter alt å dømme viser pågripelsen av Krekar delt blant annet på Youtube. En av videoene viser sivilkledd politi iført caps som henter Krekar ut av en leilighet mandag kveld.

– Islam kommer til dere, hører man mulla Krekar rope da han ble ført inn i en ventende politibil.

Ifølge advokat Brynjar Meling ble mulla Krekar pågrepet der han bor i Oslo. Krekar fremstilles trolig for varetektsfengsling i Oslo tingrett onsdag.

– PST planlegger ikke å gå ut med mer informasjon nå før fengslingsmøtet som mest sannsynlig blir på onsdag, sier Hugubakken til NTB.

Han opplyser at tidspunktet for fengslingsmøtet vil bli berammet så fort som mulig.

– Pågripelsen skjedde ved 22-tiden mandag kveld, og foregikk udramatisk.

Krekars advokat forteller at han har snakket med sin klient etter pågripelsen.

– Mulla Krekar kommer aldri til å havne i Italia. Jeg snakket med ham i natt i sentralarresten. Han er fattet og tar dette med ro, men også også full av pågangsmot, sier Brynjar Meling til TV 2 tirsdag.

– Svært merkelig

Natt til tirsdag sa Meling til TV 2 at han så på PSTs framgangsmåte som svært underlig.

– Krekar har ingen steder å gjøre av seg, og det å hevde at det skulle være en unndragelsesfare for en mann som ikke har gjort annet enn å klore seg fast til sitt opphold i Norge ... Han har også samarbeidet med PST, norsk domstol og stilt til alle avtaler og avhør han har blitt bedt om å komme til, sier Meling.

– At de etter 17 år ikke kjenner min klient bedre enn at de tror det er unndragelsesfare, framstår som svært merkelig, sier han videre.

Vil anke dommen

Tidligere mandag sa forsvarer Meling til TV 2 at han var usikker på om PST kom til å pågripe Krekar eller ei.

– Man kan aldri vite med PST i denne saken. Man kan aldri vite når man ikke har en politisk opposisjon som stiller spørsmål til justisministeren om hva som skjedde i spillet mellom Norge og Italia, som førte til at dette ble en sak i Italia, sa Meling.

Han opplyste samtidig at de vil anke dommen i Italia.

– Vi vil selvsagt anke denne dommen. Krekar har aldri hatt noe som helst med et nettverk i Italia å gjøre, sa Meling.

Dommen kom imidlertid ikke overraskende på Krekar:

– Etter å ha vært etterforsket, straffeforfulgt, mistenkeliggjort og demonisert gjennom 17 år, er det lite som overrasker ham, sa Meling.

Han beskriver videre dommen som et «åpenbart falsum», og mener Krekar ikke har fått noen rettferdig rettsprosess i Italia.

– Hadde norsk PST hatt noe som helst snev av mistanke om at Krekar skulle ha bedrevet noe nettverk, så kan jeg garantere at den mest etterforskede mannen i Norge siden 2002 hadde vært siktet, tiltalt og stilt for retten i Norge for terror, sa Meling.

Fem andre dømt

I tillegg til mulla Krekar var også disse fem medlemmene av gruppen «Rawti Shax» tiltalt. Disse ble dømt til mellom 7,5 til 9 års fengsel, ifølge Rai News og nyhetsbyrået Ansa:

  • Kurder bosatt i Drammen, fikk 7,5 års fengsel.
  • Norskiraker bosatt i Østfold, fikk 9 års fengsel.
  • Krekars svigersønn, norsk oppholdstillatelse og registrert bosatt i England, fikk 7,5 års fengsel.
  • Krekar-sympatisør, domfelt som IS-medlem i England, fikk 9 års fengsel.
  • Tidligere Ansar al-Islam-medlem, bosatt i England, fikk 7,5 års fengsel.

De seks dømte skal ifølge italiensk politi hatt kontakt med andre medlemmer i en italiensk «Rawti Shax»-celle, som allerede er dømt i samme sak. De ble dømt for terrorplanlegging, og domstolen mente det var straffeskjerpende at terroren var planlagt i flere land.

Oslo tingrett, lagmannsretten og Høyesterett fastslo i 2016 at vilkårene for utlevering av Krekar til Italia var til stede. Grunnen til at Italia trakk tilbake utleveringsbegjæringen, kan være at de fryktet at varetektsfengsling under en langvarig rettssak kunne føre til oversoning.

Norske domstoler la i sine vurderinger stor vekt på to kjennelser fra domstolene i Roma og Trento. De italienske kjennelsene for pågripelse av i alt 17 personer inneholder omfattende presentasjoner av bevismaterialet i saken.

– Ledet nettverket

Siden 2003 har mulla Krekar stått oppført på FNs terrorliste. Der er han utpekt som grunnlegger av den islamistiske gruppen Ansar-al-Islam som sto i kontakt med al-Qaida og med Osama bin Laden.

Tidlig på nittitallet var mulla Krekar ansvarlig for den kurdiske islamistbevegelsens europeiske nettverk, og i 2008 kom tyske sikkerhetsmyndigheter på sporet av det internasjonale nettverket kalt «Rawti Shax».

Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, ble sammen med en rekke menn i flere land i Europa pågrepet i Norge 12. november 2015. Pågripelsene inngikk i en koordinert aksjon satt i verk av italiensk politi.

Italienske myndigheter hevder Krekar leder terrornettverket kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS). Italiensk politi mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under aksjonen.

Krekar selv nekter for å ha gjort noe ulovlig, og sa seg først villig til å møte i den italienske byen Bolzano.

Da norske myndigheter ordnet reisedokumenter for Krekar, ville han ikke forlate Norge for å forklare seg i rettssaken. Årsaken var angivelig at han ikke hadde fått garantier om å komme tilbake til Norge etterpå. (TV 2/NTB)