– Det er ingen grunn til at Norge ikke skal sende ham til Italia

Fremskrittspartiet er nærmere enn noen gang å sende mulla Krekar ut av landet. Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen kaller dommen fra Italia «en glede».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Sent mandag kveld bekreftet PST at mulla Krekar har blitt pågrepet.

Mandag ble mulla Krekar dømt til 12 års fengsel i Italia for terrorplanlegging.

Han har anket dommen, men skulle den bli rettskraftig vil Italia be om å få ham utlevert.

Fremskrittspartiet har i flere år vært klare på at de vil ha mulla Krekar ut av Norge. Nå kan de være nærmere enn noen gang.

– Italia er en fullverdig, demokratisk rettsstat. Det er altså ingen grunn til at ikke Norge skal kunne sende ham til Italia, sier tidligere justisminister Per-Willy Amundsen til TV 2.

Han sier arbeidet har pågått i flere år, og da han selv var statsråd, var rettssaken i Italia på trappene.

– Det har lenge vært forventninger til rettssaken som skulle gå i Italia. Denne dommen ser jeg på med glede, sier Amundsen.

Amundsen beklager dog at de enda ikke har oppfylt løftet sitt, og at Krekar fortsatt er i landet.

– Det er sterkt beklagelig, men nå er vi i hvert fall kommet dit at vi kan utlevere Krekar dersom Italia ønsker det. Da vil han isåfall gå rett inn i fengsel, og sone en dom, sier han.

– En løsning vi har ønsket lenge

Parlamentarisk leder for Frps stortingsgruppe, Hans Andreas Limi, sier de ikke vil stå i veien for en utlevering.

– Denne dommen som nå foreligger i Italia kan føre til at vi får den løsningen som Frp har ønsket lenge, og som Norge vil være best tjent med.

GLEDELIG: Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier dagens dom er en glede, men beklager samtidig at Krekar ikke har blitt utlevert før.
GLEDELIG: Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier dagens dom er en glede, men beklager samtidig at Krekar ikke har blitt utlevert før. Foto: Berit Roald

– Er du skuffet over at det ikke er ditt eget parti som får ham utsendt?

– Vi må forholde oss til grunnloven som alle andre partier i Norge, og må forholde oss til det som ligger av internasjonale avtaler. Men hvis det kommer nå en ny utleveringsbejæring, så skal det ikke stå på oss for å gi den et positivt utfall.

– Ikke overrasket

12 års fengsel er to år mer enn det aktor krevde i saken.

Til TV 2 opplyser Krekars forsvarer Brynjar Meling at de vil anke dommen.

– Vi vil selvsagt anke denne dommen. Krekar har aldri hatt noe som helst med et nettverk i Italia å gjøre, sier Meling.

Han sier imidlertid at dommen ikke kommer overraskende på Krekar:

– Etter å ha vært etterforsket, straffeforfulgt, mistenkeliggjort og demonisert gjennom 17 år, er det lite som overrasker ham, sier Meling.

Han beskriver videre dommen som et «åpenbart falsum», og mener Krekar ikke har fått noen rettferdig rettsprosess i Italia.

– Hadde norsk PST hatt noe som helst snev av mistanke om at Krekar skulle ha bedrevet noe nettverk, så kan jeg garantere at den mest etterforskede mannen i Norge siden 2002 hadde vært siktet, tiltalt og stilt for retten i Norge for terror, sier Meling.

– Frykter du at norsk politi nå vil pågripe Krekar?

– Man kan aldri vite med PST i denne saken. Man kan aldri vite når man ikke har en politisk opposisjon som stiller spørsmål til justisministeren om hva som skjedde i spillet mellom Norge og Italia, som førte til at dette ble en sak i Italia, sier Meling.

Fem andre dømt

I tillegg til mulla Krekar var også disse fem medlemmene av gruppen «Rawti Shax» tiltalt. Disse ble dømt til mellom 7,5 til 9 års fengsel, ifølge Rai News og nyhetsbyrået Ansa:

  • Kurder bosatt i Drammen, fikk 7,5 års fengsel.
  • Norskiraker bosatt i Østfold, fikk 9 års fengsel.
  • Krekars svigersønn, norsk oppholdstillatelse og registrert bosatt i England, fikk 7,5 års fengsel.
  • Krekar-sympatisør, domfelt som IS-medlem i England, fikk 9 års fengsel.
  • Tidligere Ansar al-Islam-medlem, bosatt i England, fikk 7,5 års fengsel.

De seks dømte skal ifølge italiensk politi hatt kontakt med andre medlemmer i en italiensk «Rawti Shax»-celle, som allerede er dømt i samme sak. De ble dømt for terrorplanlegging, og domstolen mente det var straffeskjerpende at terroren var planlagt i flere land.

Oslo tingrett, lagmannsretten og Høyesterett fastslo i 2016 at vilkårene for utlevering av Krekar til Italia var til stede. Grunnen til at Italia trakk tilbake utleveringsbegjæringen, kan være at de fryktet at varetektsfengsling under en langvarig rettssak kunne føre til oversoning.

Norske domstoler la i sine vurderinger stor vekt på to kjennelser fra domstolene i Roma og Trento. De italienske kjennelsene for pågripelse av i alt 17 personer inneholder omfattende presentasjoner av bevismaterialet i saken.