Ap mener regjeringen gjør for lite for unge uføre:

Christian (21) falt ut av skolen på grunn av psykiske problemer

Christian Saarheim (21) er en av de 5000 personene i Norge mellom 18-29 år som har blitt ufør de siste fire årene. Arbeiderpartiet reagerer på den negative utviklingen, og mener regjeringen gjør for lite for å gi dem jobbmuligheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antall unge uføre i Norge øker. Ifølge en undersøkelse fra SSB har uføre mellom 18-29 år økt med 5000 personer de siste fire årene.

Østfold har lenge vært det fylket i Norge med flest uføre. Her har også andelen unge uføre økt mest sammenlignet med resten av landet.

Avdelingsdirektør i NAV Øst-Viken, Hanne Knudsen Sedberg, sier det blir mer vanlig at de under 30 år blir uføre.

– Det er et dårlig arbeidsmarked, økning av psykiske utfordringer og lav utdannelse som er årsaken til den negative utviklingen i Østfold, sier hun.

Krav om høyere utdanning hos arbeidsgivere har også påvirket tallene i Østfold, sier Sedberg.

NAV-direktøren i Øst-Viken ser a det blir flere unge uføre på grunn av psykiske problemer. FOTO: Andreas Molland, TV 2
NAV-direktøren i Øst-Viken ser a det blir flere unge uføre på grunn av psykiske problemer. FOTO: Andreas Molland, TV 2

Ensom vei inn i uførhet

Christian Saarheim (21) fra Fredrikstad begynte å slite med psykiske problemer tidlig i livet. Han droppet ut av skolen i 2015 på grunn av angst og depresjon. Siden har ensomhet også vært en stor utfordring for 21-åringen.

– Jeg kom inn på distriktspsykiatrisk senter (DPS) i 2015 og går fortsatt til behandling der. Jeg ble fort «ung ufør» og dette var et ledd i å prøve å få min arbeidsevne bedre, sier han til TV 2.

Saarheim mener det er viktig at ventetiden på DPS blir kortere for å forhindre at flere unge blir uføre.

– Man blir sykere og sykere av å stå og vente. Hadde jeg fått behandling tidligere hadde sannsynligheten vært mindre for at jeg droppet ut, sier han.

21-åringen drar til Fontenehuset etter jobb. FOTO: Andreas Molland, TV 2
21-åringen drar til Fontenehuset etter jobb. FOTO: Andreas Molland, TV 2

– Får ta del i en normal hverdag

Nå har 21-åringen fått et vikariat hos Sparebank1 gjennom tiltaket Fontenehuset. Å være i arbeid har endret alt, forteller han.

– Jobben gir meg bedre selvtillit og selvfølelse. Jeg føler fortsatt at det er vanskelig å få nye venner, men jeg synes det er deilig å være et sted der man er ordinær ansatt og får ta del i en normal hverdag. Sykdomsfokuset blir borte, sier han.

Men 21-åringen sier det er vanskelig å skape relasjoner på en arbeidsplass når man ikke er fast ansatt. Han drømmer nå om å få en fast jobb.

– Jeg synes det er vanskelig å få en fast stilling. Jeg er bare 21 år, men allerede nå er jeg ufør og kan sitte og stirre i veggen resten av mitt liv. Vi må gi unge uføre en sjanse selv om de ikke har verdens beste CV eller utdanning. Unge uføre har ofte liten arbeidserfaring, men for å få dette må de få komme inn i en bedrift, sier Saarheim.

Tiltak fra 1948

Fontenehuset er et frivillig psykisk rehabiliteringssenter som finnes i flere land og som hjelper uføre med å komme tilbake til samfunnet.

Tiltaket ble til i 1948 da en gruppe utskrevne pasienter fra et psykiatrisk sykehus i New York samlet seg for å unngå re-innleggelser. Navnet kommer fra det første senteret som hadde en fontene i hagen.

Fontehuset på Rygge er det eneste senteret i Østfold som har et spesifikt fokus på de unge. De håper at flere andre tiltak vil gjøre det samme.

– Man må se det statlige bidraget, det kommunale bidraget og frivillige organisasjoner. Sammen tror jeg vi kan snu en trend til noe bedre, sier daglig leder Helene Molvig.

Til tross for å være det fylket med størst andel uføre i Norge, har Østfold fått flere unge uføre i arbeid enn resten av landet. Unge uføre som ikke er i arbeid har gått ned fra 88 til 82 prosent siden innføringen av uførereformen i 2015, viser tall fra SSB.

Molvig tror jobbmuligheter er avgjørende for å unngå at unge gifter seg inn i et liv med uførhet.

– Jeg tror det er veldig mye medisin i det å være i aktivitet og å være i arbeid. Da blir du inkludert i et fellesskap og du får mestring på veldig mange flere områder enn bare det å være sosial, sier hun.

FELLESSKAP: Helene Molvig er daglig leder for det eneste Fontenehuset i Østfold med et spesifikt fokus på unge uføre. FOTO: Cecilie Rygh Trodal, TV 2
FELLESSKAP: Helene Molvig er daglig leder for det eneste Fontenehuset i Østfold med et spesifikt fokus på unge uføre. FOTO: Cecilie Rygh Trodal, TV 2

– Regjeringen gjør for lite

Arbeiderpartiet mener undersøkelsen fra SSB viser at regjeringen gjør for lite for unge uføre.

– Dette går jo inn i en helhetsutvikling i samfunnet vårt med økende forskjeller, hvor vi ser at en del faller ut. Det er dramatisk for den enkelte, men det er veldig mye tapte ressurser for oss som land, sier stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen (Ap).

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet Christl Kvam (H) er derimot ikke enig i det Sandtrøen mener er årsaken til den negative utviklingen:

– Vi ser ingen sammenheng med antall unge uføre og økte forskjeller i samfunnet. Vi har gjort et kjempestort og viktig grep i forhold til å forebygge mulig uførhet, og det er gjennom å styrke tilværelsen på skolen gjennom fraværsgrensen. Flere unge fullfører videregående i dag enn de gjorde før. Vi vet at formell kompetanse er et av de viktigste grunnene til å få innpass i norsk arbeidsliv, sier Kvam.

Videre sier Kvam at de har igangsatt inkluderingsdugnaden for å få flere uføre i arbeid. Den har blant annet et lønnstilskudd til arbeidsgivere som gjør at unge med redusert arbeidsevne kan prøve seg i et arbeidsmarked.

Arbeiderpartiet mener mer må til, og vil blant annet innføre en jobbgaranti for å få snu statistikken.

– Det vil si at når unge folk da står i fare for å bli skjøvet ut i uføretrygd, må kommunene stille opp med aktuelle arbeidsoppgaver, sier Sandtrøen.