Frank Lampard får mye ros for sin innsats de første tolv dagene som Chelsea-manager.
Frank Lampard får mye ros for sin innsats de første tolv dagene som Chelsea-manager. Foto: Brian Lawless

Rosenrød Chelsea-start for Lampard

Frank Lampard (41) nyter hvetebrødsdagene som Chelsea-manager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lampard har nå vært manager for Chelsea i tolv dager. Etter en treningsperiode i Irland med to treningskamper, skal laget tirsdag reise til Japan og blant andre møte Barcelona.

Det blir den første store testen for 41-åringen, som til nå har spilt 1-1 mot Bohemians og vunnet 4-0 over St. Patrick's.

I løpet av perioden i Irland har seniorskikkelser i troppen, som Pedro og David Luiz, alle snakket varmt om stilen til den nye manageren.

– Jeg liker energien hans og viljen til alltid å vinne og forbedre seg. Vi har trent veldig hardt og med høy intensitet. Jeg tror han er den riktige personen. Han er jo en Chelsea-legende, sa veteranspiss Olivier Giroud (32) til BBC etter at han scoret to mål mot St. Patrick's lørdag.

Franskmannens uttalelser er et ekko av det som meldes i britisk presse og sier av lagkameratene. Lampard og hans nye støtteapparat kjører en helt annen stil på trening enn forgjengerne Maurizio Sarri og Antonio Conte.

Der italienerne brukte mye tid på å forklare meget spesifikke øvelser, slik at – som The Telegraph poengterte tidligere i uken – spillere som kjedet seg ofte ble sett hengende på treningsmateriell, kjører Lampard og assistent Jody Morris et så hektisk løp at ingen får tid til å kjede seg.

Har en klar plan

Tanken bak er klar.I treningskampene har han byttet førsteellever og formasjon til pause. Lampard vil kompensere for at han ikke får handle spillere før neste sommer.

– Vi ønsker å være tilpasningsdyktige. Enten til bruk underveis i kamp, eller til kamper. Det er måten vi trener på, og jeg vil at spillerne skal kunne takle det. Vi vet vi ikke får inn nye spillere, så vi må finne måter i sesongoppkjøringen som vil gjøre det vanskelig for lag å møte oss, sier Lampard til Chelseas hjemmesider.

41-åringen, som bare har én sesong i Derby som managererfaring, sier han vil ha et Chelsea-lag som er offensive, hurtige og presser høyt når de mister ballen for raskt å vinne den tilbake.

Må erstatte Hazard

På grunn av overgangsnekten vil han ikke ha det presset på seg for å levere resultater, som hans forgjengere har måttet takle.

Chelsea skal likevel kjempe om en topp fire-plassering, samtidig som de er tilbake i Champions League. Og det etter at de har solgt talismanen Eden Hazard, som leverte 16 mål og 15 målgivende i ligaen sist sesong, til Real Madrid.

Stortalentet Christian Pulisic (20), som ble kjøpt og leid tilbake til Dortmund i januar, skal erstatte Hazard, men det blir antagelig litt for store sko å fylle allerede nå.

Leiesoldaten Gonzalo Higuain er sendt i retur til Juventus. Kampen om spissplassen(e) på Chelsea står da mellom Olivier Giroud, som scoret fattige to seriemål forrige sesong (men ble toppscorer i Europaligaen), Tammy Abraham (21), som scoret 25 mål for Aston Villa i Championship og Michy Batshuayi (25), som nettet fem ganger for Crystal Palace på elleve kamper i vårsesongen.

De tre er allerede testet ut i ulike konstellasjoner. Abraham og Batshuayi fikk ros etter at de spilte sammen på topp i førsteomgangen mot St. Patricks.

– Tammy og Michy spilte med mye energi på topp og viste nøyaktig det jeg er ute etter, sa Lampard etter 4-0-seieren.

Ungdomsrevolusjon

Lampard er ventet å gjennomføre en slags ungdomsrevolusjon i Chelsea, som har et av verdens beste fotballakademi og en enorm utlånshær av unge spillere, men lite å vise til av førstelagsspillere for klubben.

Manageren har allerede tatt administrative grep for å bedre samarbeidet og nærheten mellom førstelaget og akademiet. Nå må han vise det med laguttaket.

De fleste ungguttene vil fremdeles bli sendt ut på lån. Men det er duket for at Callum Hudson-Odoi og Ruben Loftus-Cheek, som slo igjennom på førstelaget forige seong, vil få nye muligheter når de blir skadefrie etter akillesskadene sine. En mørk sky på horisonten er at Bayern München vil ha Hudson-Odoi, som kun har ett år igjen av kontrakten sin.

Det ligger også i kortene at nevnte Abraham, midtstopper Fikayo Tomori (21) midtstopper samt midtbanespiller Mason Mount (20), som spilte fast på Derby under Lampard i Championship, vil få mye spilletid når alvoret starter i august. I løpet av juli kan andre unggutter overbevise nok til å få være med i A-lagstroppen.

Da får Chelsea rekordmange egenproduserte unge spillere i førstelagstroppen, men spørsmålet er om både spillernes og managerens ungdommelige pågangsmot vil gi avkastning i form av poeng og seirer. Skulle det lugge, er ikke klubbeier Roman Abramovitsj kjent for å være en tålmodig mann.