Ni omkom etter flyulykke i Sverige

Et småfly med fallskjermhoppere om bord krasjet utenfor Umeå i Sverige. Alle ni om bord omkom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kan bekrefte at samtlige ombord har omkommet. De pårørende er informert, opplyser Gabriella Bandling ved Norrlands universitetssykehus til Aftonbladet.

Søndag krasjet et fly av typen GA8 Airvan ved øyen Storsandskär i Sverige. Det var ni personer om bord.

Havari

Ifølge Swedavias pressetjeneste tok flyet av klokken 13.33, og de fikk inn melding om at flyet hadde havarert klokken 14.12.

Nødetatene fikk inn melding om ulykken 14.28.

– Vi så en del lande i vannet. Vi trodde det var en drone, men det må ha vært en del av flyet. Det landet 100 meter fra oss, sier en ikke navngitt person til Aftonbladet.

– Det så ut som om det var flykroppen og en vinge som dalte ned. Vi sto og tittet ut på, det så uvirkelig ut. Det så ut som et modellfly. Så så vi enda flere deler som falt ned, sier Henrik Sahlin, som var vitne til hendelsen.

At en vinge skal ha falt av tilbakevises av Peter Swaffer, avdelingssjef i Statens haverikommission.

– Vi kan bekrefte at to vinger står igjen, sier han.

Ifølge Sjö- og flygräddningscentralen dreier det seg om et mindre fly med fallskjermhoppere.

Hørte hendelsen

Ingela Hjulfors Berg bor i nærheten av flyplassen, og forteller til Expressen at hun pleier å høre flyene med fallskjermhoppere. Hun hørte flyet da hun var ute og luftet hunden sin.

– Jeg hørte flyet, og tenkte «Gud for en lyd». Så ble det plutselig helt stille. Kort tid senere hørte jeg politiet komme nærmere, sier hun.

Hennes barn, som også var ute da ulykken skjedde, så ulykken.

– De fortalte at de så flyet snurre, med nesen pekende nedover. De sa de hørtes ut som en gammel gressklipper som hakket.

Politiet har fortsatt redningsmannskap på stedet, for å sikre at det ikke finnes folk som er skadet i området. Søndag er det etablert et kristeam ved Norrlands universitetssykehus, skriver Aftonbladet.

– Den informasjonen vi har tyder på at det ikke er noen nordmenn involvert, men vi presiserer at dette så langt er basert på antagelser, sier generalsekretær John Eirik Laupsa i Norges Luftsportforbund til TV 2.

– Ikke flammer

Under en pressekonferanse søndag kveld forteller Christer Björkman i den svenske redningstjenesten at det ikke oppsto brann eller flammer under ulykken.

Han vil ikke spekulere i hendelsesforløpet til ulykken.

Alle de omkomne er svenske statsborgere, hjemmeboende i Västerbotten og Norrbotten. En av de omkomne hadde dobbelt statsborgerskap.

Ifølge Expressen var alle ombord døde da nødetatene ankom stedet.

I sorg

Den svenske statsministeren er blant dem som har gått ut for å vise sin støtte i etterkant av ulykken.

– Det er med stor sorg at jeg har mottatt beskjeden om det styrtede flyet utenfor Umeå. Jeg tenker på de omkomne og deres pårørende i denne vonde tiden, sier statsminister Stefan Löfen i en uttalelse søndag kveld.

Også kong Carl Gustaf uttrykker sin kondolanse søndag.

– I sammenheng med dagens tragiske flyulykke utenfor Umeå, som krevde ni liv, vil jeg vise min kondolanse. Min famile og jeg sender våre tanker til familiene og venner som er påvirket, sier kongen i en uttalelse.

Under en pressekonferanse søndag kveld forteller Kristoffer Norén i politiet at politiet vil treffe Statens Haverikommission mandag for å fortsette granskingen av ulykken.