EKSTREMT: I det som betegnes som ekstremvarme stiller deltakerne seg på målstreken. Kun 100 utvalgte får lov til å delta. Gregor Gucwa var en av de.
EKSTREMT: I det som betegnes som ekstremvarme stiller deltakerne seg på målstreken. Kun 100 utvalgte får lov til å delta. Gregor Gucwa var en av de. Foto: Privat / AFP/ NTB scanpix.

Klart for verdens mest ekstreme løp:

– Det er direkte farlig

Det tok Gregor Gucwa seks år med løping for å få lov til å delta på det som blir beskrevet som verdens tøffeste løp. I over 50 grader løp han nesten 22 mil i strekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til mandag amerikansk tid står deltakerne på startstreken i Death Valley i California. Gradestokken kan bikke over 53 grader.

Ikke hvem som helst får lov til å delta. Juryen håndplukker ut 100 personer. Kun de tøffeste av de tøffeste får lov til å løpe det nesten 22 mil lange løpet, Badwater Ultramarathon.

Deltakerne starter 86 meter under havet i Death Valley i USA. 217 kilometer, tre fjell og 48 timer senere er de 2552 meter over havet på Whitney Portal, skriver The Guardian.

Gregor Gucwa fra Fredrikstad, har bodd i Norge i 13 år og er utdannet sivilingeniør. På fritiden løper han de tøffeste løpene i verden.

Én av hundre

Februar 2018 i fjor var han en av 100 «heldige» som fikk lov til å løpe det risikofylte løpet.

– Det var en enorm lykke, men samtidig ble jeg veldig redd. Det føltes uvirkelig å tenke på hvordan jeg skulle komme i mål, for det er uvirkelig bare å få lov til å delta, forteller Gucwa til TV 2.

ADVART: Deltakere, og andre som befinner seg i området blir advart.
ADVART: Deltakere, og andre som befinner seg i området blir advart. Foto: David Mcnew / AFP / NTB scanpix

Seks års søkeprosess

Gucwa brukte ikke mindre enn seks år på å få oppfylle kravene for å få lov til å sende inn søknad. Etter det igjen er det en egen jury som bestemmer hvilke personer som skal få lov til å stå på startstreken den 15. juli.

– Jeg jobbet i seks år med å få lov til å delta. Det er en rekke kvalifikasjonskrav før man får lov til å bare søke. Blant annet må du ha løpt minimum et ultramaraton først, sier Gugwag til TV 2.

SMIL: Gregor Grucwa var tilsynelatende glad under deler av turen. Foto: Privat.
SMIL: Gregor Grucwa var tilsynelatende glad under deler av turen. Foto: Privat.

Ikke lov å stoppe opp

Det er noen enkle regler. Deltakerne har en grense på 48 timer, og det er ikke lov å stoppe opp underveis. De må være ute av Death Valley innen klokken 10.00, ellers blir de kastet ut fordi det er for varmt.

Shawn Bearden, professor i fysiologi sier det hele er en stor risiko.

– Risikoen for veldig seriøse medisinske problemer i et løp som Badwater er høy. Vi er ikke laget for å løpe, sier Shawn Bearden, professor i fysiologi ved Idaho universitet.

Drakk 50 liter vann

Da Gucwa løp i 2018, var det 53 grader i luften. I tillegg var det en varm vind som slo han i ansiktet. Under de omstendighetene skjer det ting med kroppen som utgjør en stor helserisiko.

– I en sånn varme har man ikke noe kjølesystem. Jeg rakk ikke å bli svett fordi svetten fordamper med en gang. Risikoen for heteslag er så høy, sier Gucwa.

SPYLT NED: En deltaker som løp løpet i 2017 blir spylt ned med vann.
SPYLT NED: En deltaker som løp løpet i 2017 blir spylt ned med vann. Foto: Chris Carlson / AP.

For at det hele skal være fysisk mulig, hadde Gucwa med seg et støtteteam på fire personer som kjørte ved siden av. De måtte gi Gucwa salter og mineraler hver tredje kilometer.

– Alt forsvinner fra kroppen. Det er direkte farlig, for alle mikroelementer blir borte. Jeg drakk 50 liter, men tisset bare to ganger på turen fordi kroppen brukte alt på kjøling. I tillegg sto teamet å spruta meg ned med kaldt vann hver tredje kilometer, forteller han til TV 2.

44 timer og 57 minutter

FERDIG: Gucwa krysser mållinjen med det han beskriver som verdens beste støtteteam. Foto: Privat.
FERDIG: Gucwa krysser mållinjen med det han beskriver som verdens beste støtteteam. Foto: Privat.

Etter at Gucwa fikk beskjeden om at han kunne delta, startet forberedelsene. De var delt inn i to deler: Få kroppen i stand til å løpe kontinuerlig i 48 timer, og gjøre kroppen klar til å takle den ekstreme varmen.

– Jeg hadde forberedt kroppen i seks år. Det neste steget var å forberede kroppen til varmen. I juni og mai løp jeg totalt innpakka i alt jeg hadde av klær. I tillegg måtte jeg sitte mye i badstue for å lære kroppen å prosessere så mye mengder vann, forteller Gucwa.

Da Gucwa hadde løpt de 217 kilometerne, passert tre fjellkjeder og løpt 25 kilometer i oppoverbakke sto tiden på 44.timer og 57 minutter.