KRITISK: Thor Hushovd
KRITISK: Thor Hushovd

Hushovd og Kaggestad skuffet over de norske rytterne

Tre nordmenn hadde som mål å gå i brudd på lørdagens etappe. Slik gikk det ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble en skuffende norsk dag på den åttende etappen. Både Sven Erik Bystrøm, Odd Christian Eiking og Edvald Boasson Hagen hadde planer om å være med i bruddet. Ingen av de klarte det, og med snaut fire mil igjen var det ingen nordmenn igjen i hovedfeltet heller.

– Det er ikke bra. Edvald er ikke i nærheten av den klatreformen han hadde da han kjørte for Team Sky i 2012 og ble nummer to i VM i Valkenburg, sa TV 2s ekspertkommentator Johan Kaggestad, og fikk støtte fra Thor Hushovd:

– Når det er en så stor gruppe, det er kanskje 80 mann der, bør en rytter som Edvald sitte der. Det er det ingen tvil om. Eiking og Bystrøm også, sier TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd.

Johan Kaggestad var svært skuffet over det de norske presterte på dagens etappe.

Johan Kaggestad.
Johan Kaggestad.

– Jeg var veldig skuffet over de norske rytterne. Det har vært svakt i årets Tour. Vi har en 2. plass med Kristoff, og Grøndahl Jansen har gjort jobben sin, men dette var en mellomhard etappe. Vi har ingen norske ryttere som klarer å sitte med de 80 beste rytterne opp bakkene mot slutten. Det er et dårlig tegn for norsk sykkelsport, mener han.

– Vi kan ikke si at det er skandaløst, men det er dårlig. Det er greit at ikke Kristoff er der, men jeg hadde forventet vesentlig mer av Boasson Hagen, Eiking og Bystrøm.

– Det er et nytt steg for han

Hushovd mener det kan være Eiking sliter fordi overgangen til Tour de France er stor.

– For Eiking spesielt er det et nytt steg når du er med i Tour de France, og det er kanskje en overgang, men en Bystrøm kunne sittet her. Men det handler litt om hva som er viktigst for dem. Er det å pine seg og holde seg i feltet, og kanskje falle av med 12 kilometer igjen, eller er det kanskje å samle det du kan av krefter og gå for neste mulighet.

Hushovd mener det kan være nordmennene gjorde det rette valget.

– Det er kanskje det mest fornuftige, men jeg vet ikke om det er det som er grunnen til at de ikke sitter med. Hadde de hatt beina til det, hadde de kanskje sittet der.

– Du blir fysisk stoppet når du prøver å komme deg fram

Odd Christian Eiking var ute før etappen og kalte Tour de France så langt en fiasko for hans del. Han mente også det ville være en fiasko om han ikke kom med i dagens brudd.

– Jeg skulle prøve å komme i brudd. Kom ikke i brudd. Da prøver jeg igjen en annen dag, sier Eiking til TV 2.

– Det er litt frustrerende at de slipper fire mann av gårde. Jeg prøver å gå etter et par ganger der, men lag som Ineos sperrer veien med en gang. Det er lov, men det er litt kjipt for sånne som meg. De vil ha en enklest mulig dag å kontrollere, og da er det enklere med få foran. Du blir fysisk stoppet når du prøver å komme deg fram. Det blir nesten kræsj, og det er ganske heftig å prøve og komme seg fram.

Tour de France-debutanten sier at han merker forskjellen på Tour de France og andre ritt.

– Jeg har opplevd det før, men her er det på et nytt nivå. Jeg sier ingenting til dem, det er heller de som brommer. Man må jo respektere medmennesker, men hvis de føler de er over oss på de mindre lagene, får de bare tro det.

Eiking falt som de andre nordmennene av på dagens etappe. Han tror ikke han kunne slått vinneren De Gendt dersom han hadde kommet med i bruddet.

– Det gir jo en annen feeling å være foran, da føler du de kjemper for noe. Jeg hørte De Gendt vant, og jeg hadde sikkert ikke klart å henge på han i dag. Jeg er litt skuffet. Det gikk ikke som planlagt, jeg skulle gjerne være med. Det er lenge igjen. Jeg røver igjen, avslutter Eiking.

– Jeg er glad jeg ikke var i bruddet

Dagen ble ikke helt slik Edvald Boasson Hagen hadde sett for seg.

– Det ble ikke helt som jeg hadde sett for meg. Vi fikk en i brudd, og det var bra. Det ble kjørt hardt, og jeg var egentlig glad jeg ikke var i bruddet da jeg så hvor hardt det ble kjørt bak. Jeg hadde ikke beina til å være med. Det var en tøff dag.

– Richie Porte antydet at denne etappen var hardere enn La Plance des Belles Filles?

– Jeg vil si det var hardere enn La Planche de Belles Filles. Det kan ha sammenheng med at vi har kjørt flere etapper også. Det var en tøff dag.

– Jeg hadde planer om å gå i bruddet, men jeg hadde ikke beina til å gå i det bruddet uansett. Det var mange som fikk det tøft.

Boasson Hagen er ikke fornøyd med den første uken av årets Tour.

– Det har ikke vært resultatene jeg hadde håpet på, men det har vært en grei førsteuke, så håper jeg på bedre resultater i resten av Touren. I morgen er det en ny mulighet.